Νέα της Επιστήμης

thanosgp

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
11.519
Ηλικία
52
Περιοχή
Τρίκαλα
Μοτοσυκλέτα
Τίγρης ξεδοντιασμένος 220 τελική
Όνομα
Θάνος
Περιοχή
Τρίκαλα
Ένα νέο προσθετικό μέλος για όσους έχουν δυσμορφίες και ακρωτηριασμούς

ΒΙΝΤΕΟ https://gr.euronews.com/embed/1009824


Τα χέρια είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα όργανα του σώματός μας. Το να αντιγράψουμε τη μηχανική τους είναι στοιχειώδες για την προσθετική, που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ατόμων που έχουν δυσμορφίες ή ακρωτηριασμούς.

Η Μαρία Φοσάτι έχει μια δυσμορφία στο αριστερό της χέρι από τη γέννησή της. Επιλέχθηκε να δοκιμάσει το νέο προσθετικό μέλος, που ανέπτυξε το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Γένοβα. Αργότερα, συμμετείχε στο ερευνητικό πρότζεκτ, ως ειδική σε θέματα design για το συγκεκριμένο χέρι. Το προσθετικό μέλος έχει δοκιμαστεί από την Μαρία και οι κινήσεις του προσομοιάζουν στο φυσιολογικό χέρι.

Το Soft Hand Pro είναι ένα πρότζεκτ ανοικτού hardware που έχει να κάνει με την κίνηση και το πιάσιμο αντικειμένων. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα απλό και ελαφρύ προσθετικό μέλος που θα μπορε να αγοράσει όσο πιο πολύ κόσμος γίνεται: «Το χέρι είναι ευέλικτο και προσαρμόσιμο. Είναι ανακουφιστικό για το άτομο που το χρησιμοποιεί, γιατί μπορεί να έχει μια προσωπική αλληλεπίδραση όχι μόνο με το προσθετικό μέλος, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα μπορεί να χαϊδέψει κάποιον» εξηγεί η Μαρία Φοσάτι.

Η κλινική εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της Ζυρίχης και του Ανόβερου. Στο επίκεντρο αυτής της τεχνολογίας είναι η επονομαζόμενη ευφυΐα του σώματος. Ο Αντόνιο Μπίτσι, συντονιστής του πρότζεκτ Soft Hand, ρομποτικός μηχανικός στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας: «Ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον δεν συνδέεται μόνο με τους εγκεφαλικούς νευρώνες. Συνδέεται και με όλο μας το σώμα, με την ευφυΐα του μυαλού μας και την αντίστοιχη των μυών μας, μέσω του νευρικού μας συστήματος και των αισθητηριακών μας οργάνων».

Οι ερευνητές έχουν εφεύρει ένα σύστημα που έχει αρκετά κοινά στη λειτουργία του με το φυσιολογικό χέρι. Μπορεί να πιάσει και χειριστεί αντικείμενα. Οι αισθητήρες διαβάζουν τους παλμούς που στέλνουν οι μύες και τους χρησιμοποιούν για να ελέγξουν την κίνηση: «Αυτός ο πολύ σύνθετος μηχανισμός λειτουργεί μέσω ενός απλού ηλεκτρικού κινητήρα που συντονίζει τις κινήσεις των δαχτύλων. Έχει καταφέρει να απλοποιήσει πολύ τον έλεγχο του χεριού» τονίζει ο Μανουέλ Καταλάνο, ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας

Η δυνατότητα του χεριού να πιάνει απλά αντικείμενα μπορεί να επιτευχθεί μέσω μερικών μοτίβων συντονισμού των δαχτύλων. Το προσθετικό μέλος χρησιμοποιεί ένα μικρό αριθμό συνεργειών των αρθρώσεων για να πετύχει την κίνηση: «Η soft synergy είναι μια συντονισμένη κίνηση των αρθρώσεων του χεριού. Μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα ρομποτικό χέρι, που μπορεί να μιμηθεί πάνω από το 50% των κινήσεων του ανθρώπινου χεριού» επισημαίνει ο Τζόρτζιο Γκριόλι, ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας.

Η Μαρία έχει βρεθεί και στις δύο πλευρές του πρότζεκτ: στον σχεδιασμό του χεριού και στην χρήση του. Η εφαρμογή είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, γιατί το ποσοστό απόρριψης του μέλους είναι πολύ μεγάλο, σχεδόν 25%. Πώς βελτιώθηκε η ζωή της Μαρία Φοσάτι, χάρις σ' αυτό το χέρι; «Σίγουρα, η μεγάλη φυσικότητα αυτού του χεριού σε σχέση με τη δυσμορφία που είχαν τα δάχτυλά μου, επιτρέπει να παίξω, να κάνω πράγματα με αυτό, τόσο για τον εαυτό μου, αλλά και στις σχέσεις μου με τους άλλους».

Η Μαρία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει όλες τις λειτουργίες του ρομποτικού χεριού στον διαγωνισμό Cybathlon στην Ζυρίχη. Είναι μια διοργάνωση όπου άτομα με αναπηρίες διαγωνίζονται σε καθημερινές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας τα προσθετικά τους μέλη.


Στάλθηκε από το MI MAX μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Νέα ανατρεπτική μελέτη για την έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Το τρομερό ξύπνημα του ηφαιστείου κατέστρεψε ολοσχερώς τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο πώς οι άνθρωποι θα αντίκριζαν εφεξής τον κόσμο. Τι απέγιναν όμως οι αρχαίοι κάτοικοι της Θήρας...;



Ηταν άνοιξη - κι αυτό αποδεικνύεται από τα γεωλογικά ευρήματα - περίπου του 1613 π.Χ., όταν η ανθρωπότητα ζούσε τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία της. Ηταν σαν να έπεφταν πολλές ατομικές βόμβες ταυτόχρονα στο Αιγαίο. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα της έκρηξης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σταμάτησε κάθε είδος ζωής σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων ενώ στη συνέχεια άρχισαν τα τσουνάμι.

Το τρομερό ξύπνημα του ηφαιστείου κατέστρεψε ολοσχερώς τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο πώς οι άνθρωποι θα αντίκριζαν εφεξής τον κόσμο. Τι απέγιναν όμως οι αρχαίοι κάτοικοι της Θήρας...;


Στις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Ακρωτηρίου δεν βρέθηκαν σκελετοί όπως συνέβη στην Πομπηία. Βρέθηκαν μόνο ίχνη μιας καθημερινότητας που εγκαταλείφθηκε άρον άρον: εργαστήρια με μισοτελειωμένες δουλειές, νοικοκυριά παρατημένα στη μέση.

Νέα θεωρία
Σήμερα, περισσότερα από 3.600 χρόνια μετά, μια νέα μελέτη έγκριτων ηφαιστειολόγων από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης έρχεται να ανατρέψει αρκετά από όσα γνωρίζαμε: ενάντια στην κρατούσα άποψη που ήθελε τους κατοίκους της Θήρας να έχουν εγκαταλείψει το νησί με τα πλοιάριά τους και να έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικά κυκλαδονήσια με την έναρξη των πρόδρομων φαινομένων - ισχυρών σεισμών και μικρότερων εκρήξεων -, οι ηφαιστειολόγοι K.J. Evans και F.W. McCoy υποστηρίζουν πως οι κάτοικοι, ενώ έπλεαν στη θάλασσα, χτυπήθηκαν από πυροκλαστικές ροές, δηλαδή υπέρθερμες μάζες ηφαιστειακών υλικών, οι οποίες τους σκόρπισαν στο νερό. Μόνο λίγοι εικάζεται ότι έφτασαν στον προορισμό τους...

Η θεωρία των επιστημόνων, που βασίζεται σε συγκεκριμένες μετρήσεις, δείχνει να επιβεβαιώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν υπάρχουν ενδείξεις μαζικής κατοίκησης και ανάπτυξης νέων «προσφυγικών» καταυλισμών στα γειτονικά νησιά. «Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης υποστηρίζουν ότι αυτή η μαζική κατοίκηση δεν έγινε ποτέ», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της UNESCO, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τα πρόδρομα φαινόμενα της ηφαιστειακής έκρηξης ως επισκέπτης ερευνητής στο εργαστήριο σεισμολογίας του ΜΙΤ στη Βοστώνη.

«Εξάγουν αυτό το συμπέρασμα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πυροκλαστικές ροές, τεράστιες μάζες τέφρας και αερίων, που αναπτύσσουν θερμοκρασία ακόμη και 800 βαθμών Κελσίου, σχηματίζονται με την έκρηξη και κατεβαίνουν από την πλαγιά του ηφαιστειακού κώνου με τεράστια ταχύτητα, έως και 500 μέτρων το δευτερόλεπτο, κατακαίοντας τα πάντα. Οπως έχει αποδειχθεί και από πρόσφατες εκρήξεις, οι μάζες αυτές μπορούν να εισέλθουν στη θάλασσα και να ταξιδεύουν πάνω στο νερό - καθώς είναι ελαφρύτερες από αυτό - με ορμή ακόμη και για απόσταση 30 ή 40 χιλιομέτρων», συνεχίζει.

Πολιτισμός
Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Θήρας είχαν συστήσει έναν εμπορικό πολιτισμό, με στενές σχέσεις με την Κρήτη, ενώ στις περίφημες τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου απεικονίζονται τα σκάφη της εποχής τους - πλοιάρια στα οποία κωπηλατούσαν με αστερέωτα κουπιά, όπως γίνεται στα κανό. «Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης έλαβαν υπόψη τους την ποσότητα της ηφαιστειακής μάζας που εκλύθηκε και την ταχύτητα που θα μπορούσαν να αναπτύξουν οι κάτοικοι της Θήρας με τα πλοιάριά τους.

Βασίστηκαν σε άλλους συγγραφείς και υπολόγισαν ότι θα μπορούσαν να ταξιδεύουν περίπου 50-60 χιλιόμετρα την ημέρα, όμως τις ώρες εκείνες είναι πολύ πιθανό ένα μεγάλο μέρος του Νότιου Αιγαίου να είχε γεμίσει με ελαφρόπετρα από τις πυροκλαστικές ροές των εκρήξεων που προηγήθηκαν, άρα θα είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη εμπόδιο στο ταξίδι τους. Μάλιστα, αυτές οι πυροκλαστικές ροές, καθώς εφορμούν στη θάλασσα, μπορεί να αποτελέσουν και πηγή μεγάλου τσουνάμι, καθώς οι τεράστιες μάζες που μπαίνουν με ορμή στη θάλασσα εξωθούν το νερό. Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα πως η πλειονότητα των κατοίκων, θορυβημένη από τα πρόδρομα φαινόμενα, δραπέτευσε μεν, δεν πρόλαβε όμως να φτάσει στον προορισμό της, καθώς καταπλακώθηκε από τις ροές και έγινε τέφρα που σκορπίστηκε στη θάλασσα», λέει ο Παπαδόπουλος.

Οπως προκύπτει από τις επιστημονικές έρευνες και τα ηφαιστειακά στρώματα που έχουν βρεθεί στο νησί, η κύρια έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις φάσεις οι οποίες διήρκεσαν συνολικά 18 ώρες. Είχε προηγηθεί μια μικρότερη έκρηξη, η οποία επίσης εκτυλίχθηκε σε διάφορες φάσεις. Επιπλέον είχαν εκδηλωθεί ισχυροί σεισμοί, ως πρόδρομα φαινόμενα της έκρηξης, αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την εκδήλωσή της. «Σύμφωνα με ένα μοντέλο που είχα καταρτίσει παλαιότερα, των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων προηγούνται ισχυροί σεισμοί, που προετοιμάζουν το μάγμα και που μπορεί να εκδηλώνονται ακόμη και ένα ή δύο έτη πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου. Μετά τους σεισμούς ακολουθεί μια πρόδρομη έκρηξη σχετικά μικρού μεγέθους και στο τελείωμα αυτής της πρόδρομης έκρηξης ξεκινά η κύρια έκρηξη ίσως με μερικές ώρες διαφορά», λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Προειδοποιημένοι από όλα αυτά, οι κάτοικοι της Θήρας πρόλαβαν να φύγουν, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης, δεν πρόλαβαν να σωθούν...».
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Πότε άρχισαν να κινούνται οι τεκτονικές πλάκες της γης – Νέα δεδομένα

γη.jpg

Οι τεκτονικές πλάκες της Γης άρχισαν να κινούνται πολύ νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι γεωλόγοι, ήδη κατά 2,5 εκατοστά ετησίως πριν 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια

Νέα στοιχεία από αρχαία πετρώματα στη δυτική Αυστραλία και στη Νότια Αφρική οδηγούν στην εκτίμηση ότι η κίνηση των τεκτονικών πλακών του πλανήτη μας ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες έως τώρα.

Μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί δύσκολο για τους γεωεπιστήμονες να προσδιορίσουν πότε άρχισαν να δημιουργούνται συνθήκες ευνοϊκές για την κίνηση των πλακών, καθώς αρχαία δείγματα από το εσωτερικό της Γης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Οι παλαιότερες έως τώρα ενδείξεις κίνησης των τεκτονικών πλακών χρονολογούνταν προ περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων ετών.


Όμως πολλοί άλλοι επιστήμονες πίστευαν ότι οι τεκτονικές πλάκες τέθηκαν σε κίνηση πολύ πιο πρόσφατα, πριν περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Άλεκ Μπρένερ του Εργαστηρίου Παλαιομαγνητισμού του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances», συμπεραίνει ότι ο «χορός» των πλακών άρχισε πριν τουλάχιστον 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Όπως είπε ο Μπρένερ, «πετρώματα οποιουδήποτε είδους που σχηματίστηκαν κατά το πρώτο ήμισυ της ιστορίας της Γης, καλύπτουν λιγότερο από το 5% της επιφάνειάς της σήμερα. Και όσα παραμένουν, έχουν «γρονθοκοπηθεί»από τρία δισεκατομμύρια χρόνια γεωλογικής ιστορίας, συνεπώς η μελέτη τους εγείρει ερωτήματα κατά πόσο οι πληροφορίες που περιέχουν, είναι πραγματικά αρχαίες ή σχετίζονται με πιο πρόσφατες διαδικασίες».

Όμως ένα νέας τεχνολογίας μικροσκόπιο (Quantum Diamond Microscope) που εφηύραν οι φυσικοί των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ και το οποίο μπορεί να τραβήξει υψηλής ανάλυσης μαγνητικές εικόνες των αρχαίων πετρωμάτων, επέτρεψε στους γεωεπιστήμονες να συμπεράνουν ότι πριν 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια ο φλοιός της Γης μετακινιόταν ήδη με ταχύτητα δυόμισι εκατοστών ετησίως, περίπου όση και οι ήπειροι σήμερα.

Στην εποχή μας ο φλοιός της Γης αποτελείται από περίπου 15 πλάκες πάνω στις οποίες «κάθονται» οι ήπειροι και οι ωκεανοί. Η κίνηση των πλακών έχει καθορίσει το σημερινό σχήμα των ηπείρων, το οποίο μεταβάλλεται διαχρονικά. Μέχρι σήμερα η Γη είναι ο μόνος γνωστός πλανήτης με κίνηση τεκτονικών πλακών.

Η κίνηση των τεκτονικών πλακών «ζωντάνεψε» τον πλανήτη μας, δημιουργώντας τα βουνά, σταθεροποιώντας το κλίμα και τελικά στρώνοντας το δρόμο για την ανάπτυξη ζωής. Η κατανόηση αυτής της εξέλιξης θα βοηθήσει τους πλανητικούς επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα άλλους κόσμους και την πιθανότητα ανεύρεσης εξωγήινης ζωής.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
«Ανέφικτος» πυραυλοκινητήρας έγινε πραγματικότητα

anefiktos-puraulokinitiras-egine-pragmatikotita.jpg

Ένα προηγμένο σύστημα προώθησης για πυραύλους που μέχρι τώρα πιστευόταν πως είναι ανέφικτο/ αδύνατον ανέπτυξαν ένας ερευνητής του University of Central Florida και η ομάδα του.

Οι κινητήρες «περιστροφικής πυροδότησης» (rotating detonation) προορίζονται να ανοίξουν τον δρόμο για πιο ελαφρά ανώτερα επίπεδα πυραύλων που θα ταξιδεύουν πιο μακριά και θα λειτουργούν πιο «καθαρά». Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Combustion and Flame.


«Η έρευνα αυτή παρουσιάζει, για πρώτη φορά, πειραματικά στοιχεία για μια ασφαλή και λειτουργική πυροδότηση καυσίμου υδρογόνου και οξυγόνου σε έναν πυραυλοκινητήρα περιστροφικής πυροδότησης» είπε ο Καρίμ Αχμέντ, επίκουρος καθηγητής στο UCF, που ηγήθηκε της έρευνας.

Οι περιστροφικές πυροδοτήσεις είναι συνεχείς εκρήξεις Μαχ 5 που περιστρέφονται στο εσωτερικό ενός πυραυλοκινητήρα και συντηρούνται/ τροφοδοτούνται με υδρογόνο και οξυγόνο που διοχετεύονται στο σύστημα σε σωστές ποσότητες. Το σύστημα βελτιώνει την αποδοτικότητα του πυραυλοκινητήρα έτσι ώστε να παράγεται περισσότερη ισχύς ενώ χρησιμοποιείται λιγότερο καύσιμο, μειώνοντας έτσι το βάρος και περιορίζοντας το κόστος και τους ρύπους. Οι εκρήξεις Μαχ 5 παράγουν εκλύσεις ενέργειας που ταξιδεύουν με ταχύτητα πενταπλάσια αυτής του ήχου, και περιλαμβάνονται σε ένα ανθεκτικό «σώμα» για τον κινητήρα, φτιαγμένο από χαλκό και μπρούντζο.

Η τεχνολογία αυτή διερευνάται από τη δεκαετία του 1960, αλλά δεν είχε υπάρξει επιτυχία στο θέμα εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιούνταν ή του τρόπου ανάμειξής τους. Η ομάδα του Αχμέντ τα κατάφερε ρυθμίζοντας με προσοχή τον ρυθμό τροφοδότησης οξυγόνου και υδρογόνου στον κινητήρα. «Πρέπει να ρυθμίζουμε το μέγεθος των ακροφυσίων που απελευθερώνουν τα προωθητικά για να βελτιώσουμε την ανάμειξη για ένα τοπικό μείγμα υδρογόνου- οξυγόνου» είπε σχετικά. «Οπότε όταν η περιστροφική έκρηξη έρχεται σε αυτό το νέο μείγμα, συνεχίζεται ακόμα. Επειδή αν υπάρχει μικρή απόκλιση στη σύνθεση του μείγματος, τείνει να καίγεται αργά αντί να πυροδοτείται».
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Κατόπιν ελαφράς παρότρυνσης παραθέτω ένα άρθρο σχετικά με την ανάδρομη αιτιότητα στην κβαντομηχανική για λίγο κάψιμο εγκεφάλου.
Πρόκειται για πολύ προχωρημένη προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία το μέλλον μπορεί να επηρεάσει το παρόν / παρελθόν.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο "Περισκόπιο της Επιστήμης" το 2018 ......

https://www.dropbox.com/s/iefzb04dwycvlx1/RC_motoparea.pdf?dl=0
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.275
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
"........Σε αντίθεση, σύμφωνα με την ανάδρομη αιτιότητα, η επιλογή ενός ερευνητή όσον αφορά στις πειραματικές συνθήκες για τη μέτρηση της κατάστασης ενός υποατομικού σωματιδίου, θα μπορούσε να επηρεάσει τις ιδιότητες του σωματιδίου αυτού (η ακόμα και ενός άλλου σωματιδίου το οποίο αλληλεπιδρά με το πρώτο) στο παρελθόν, πριν την επιλογή του ερευνητή. Με άλλα λόγια, μια απόφαση η επιλογή η οποία λαμβάνει χώρα τώρα, μπορεί να επηρεάσει το παρελθόν........."

".......Ουσιαστικά οι ερευνητές περιγράφουν (μέσω τεχνικής ορολογίας) ένα νοητό πείραμα όπου η υπόθεση της χρονικής συμμετρίας του συστήματος επιβάλει ίσες πιθανότητες για την εξέλιξή του προς τα πίσω και εμπρός στο χρόνο......!


Αγγελε μας εκαψες , εικοσι φορες το διαβασαμε ...... ενα λυκειο τελειωσαμε και αυτο με το ζορι .....γμτ την εντροπια μου, μεσα .....! Hammer Smash

Δεν καταργουμε τον χρονο απο τις εξισωσεις ...... λεω εγω τωρα να ησυχασουμε ........ ή και παλι ολες αυτες οι ιδιοτητες θα παραμεινουν? ... ( της κβαντικης θεωριας εννοω ...).

Τι ειναι ο χρονος τελικα, υπαρχει στην πραγματικοτητα , ειναι αναγκαια παραμετρος ?
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.410
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Η μαγεία της κβαντικής φυσικής.Το ηλεκτρόνιο καταλαβαίνει από την αρχή αν κάποιος το παρατηρεί ή όχι και συμπεριφέρεται ανάλογα σαν κύμα ή σαν σωματίδιο.
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
......
Τι ειναι ο χρονος τελικα, υπαρχει στην πραγματικοτητα , ειναι αναγκαια παραμετρος ?

Αυτό είναι και το επίκεντρο ουσιαστικά μεγάλου μέρους της επιστημονικής έρευνας αλλά και της κατανόησης (ή της απουσίας της) των δομών του φυσικού κόσμου.
Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι πως ο χρόνος, αποτελεί την εφεύρεση του (Θεού, Σύμπαντος, απρόσωπης αιτιότητας κλπ κλπ κλπ) για να μη λαμβάνουν χώρα τα φυσικά φαινόμενα ταυτόχρονα .....
Μια άλλη, πως απλά αποτελεί ανάγκη του τρόπου που παρατηρούμε τον φυσικό κόσμο .....
Το βέλος του χρόνου και οι διάφορες του εκφάνσεις (σχετίζεται με την θερμοδυναμική ερμηνεία του χρόνου) μπορεί να σε ενδιαφέρουν σχετικά - καλό το βιβλίο του νομπελίστα Ilya Prigogine το Βέλος του Χρόνου από τις εκδόσεις κάτοπτρο. Ενδιαφέρουσα σχετική δουλειά έχει κάνει και ο δικός μας Κωνσταντίνος Τσάλλης, όταν βρισκόταν στην Αργεντινή ως ερευνητής, σχετικά με την εντροπία.

Γενικά υπάρχει πολύ σχετικό υλικό ελεύθερα στο δίκτυο και βέβαια απύθμενη μπαρούφα όπως και πολλές σοβαρές και επιστημονικά αλλά και φιλοσοφικά προσεγγίσεις ......
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Η μαγεία της κβαντικής φυσικής.Το ηλεκτρόνιο καταλαβαίνει από την αρχή αν κάποιος το παρατηρεί ή όχι και συμπεριφέρεται ανάλογα σαν κύμα ή σαν σωματίδιο.

Σαν πρωτοετής φοιτητής Φυσικής είχα σοκαριστεί από την πειραματική απόδειξη στα εργαστήρια (πείραμα δύο σχισμών) ότι πράγματι συμβαίνει αυτό ...... δεν νομίζω ότι έχω συνέλθει ακόμα !!!

cdefghig cdefghig cdefghigik
 

thanosgp

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
11.519
Ηλικία
52
Περιοχή
Τρίκαλα
Μοτοσυκλέτα
Τίγρης ξεδοντιασμένος 220 τελική
Όνομα
Θάνος
Περιοχή
Τρίκαλα
Η μαγεία της κβαντικής φυσικής.Το ηλεκτρόνιο καταλαβαίνει από την αρχή αν κάποιος το παρατηρεί ή όχι και συμπεριφέρεται ανάλογα σαν κύμα ή σαν σωματίδιο.
Σαν τον @Ωmega στο φαγητό. Αν ξέρει ότι τον παρατηρείς φέρεται κόσμια,αλλιώς απλά κατασπαράζει....


Στάλθηκε από το MI MAX μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν γαλαξία «που δεν θα έπρεπε να υπάρχει»

gal_745.jpg

Ονομάζεται DLA0817g, με τους επιστήμονες να του δίνουν το παρατσούκλι «Wolfe»

Το σύμπαν ξεκίνησε την πορεία του πριν από περίπου πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Αλλά δεν ήταν από την πρώτη στιγμή γεμάτο με πλανήτες, άστρα και γαλαξίες. Τα άστρα άρχισαν να σχηματίζονται πολλά εκατομμύρια χρόνια αργότερα και ακολούθησαν οι γαλαξίες. Το πως και το πότε, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να το εξηγήσουν.
Ένας γαλαξίας όμως που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και κανονικά «δεν έπρεπε να υπάρχει» στο μακρινό σύμπαν, μπορεί να αποδειχθεί κλειδί ώστε να λυθεί αυτό το μυστήριο. Το όνομά του είναι DLA0817g, με τους επιστήμονες να του δίνουν το παρατσούκλι «Wolfe». Πρόκειται για έναν ψυχρό, περιστρεφόμενο δίσκο, πλούσιο σε αέρια, ο οποίος είναι 72 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερος από τον ήλιο μας. Είναι ο πιο μακρινός γαλαξιακός δίσκος που έχει ποτέ παρατηρηθεί.

Όπως φαίνεται, ο δίσκος διαμορφώθηκε πριν από 12,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το σύμπαν ήταν κοντά στο 10% της τωρινής του ηλικίας. Οι περισσότεροι γαλαξιακοί δίσκοι σχηματίστηκαν σταδιακά και ορισμένοι χρονολογούνται στα 6 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Τότε, οι μικροί γαλαξίες που άρχισαν να σχηματίζονται ήταν θερμότεροι και πιο άτακτα σχηματισμένοι και συγχωνεύτηκαν μεταξύ τους με έναν όχι και τόσο ήπιο τρόπο.

«Οι περισσότεροι γαλαξίες που βρίσκουμε στα αρχικά στάδια του σύμπαντος μοιάζουν με τρένα που εκτροχιάστηκαν επειδή είχαν υποστεί συνεχή και συχνά ‘βίαιη’ συγχώνευση. Αυτές οι θερμές συγχωνεύσεις είναι δύσκολο να δημιουργήσουν καλοσχηματισμένους και ταξινομημένους ψυχρούς δίσκους, όπως παρατηρούμε στο σύμπαν μας», αναφέρει ο Marcel Neeleman του Ινστιτούτου Αστρονομίας Max Planck της Γερμανίας.

Αυτό σημαίνει πως οι γαλαξιακοί δίσκοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να «κρυώσουν» και να αποκτήσουν την τάξη που έχουν γαλαξίες όπως ο Milky Way. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πως ένας τόσο καλά ταξινομημένος γαλαξίας είχε δημιουργηθεί σε τόσο πρώιμο στάδιο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ακολούθησε έναν διαφορετικό τρόπο. Την «ψυχρή λειτουργία» και όχι τη θερμή όπως οι περισσότεροι. Ο σχηματισμός ενός γαλαξία, όπως γνωρίζουν οι αστρονόμοι, έχουν μια συγκεκριμένη ιεραρχία. Στην αρχή δομές σκοτεινής ύλης που έχουν το σχήμα φωτοστέφανου και οι οποίες αλληλοεπιδρούν με τις γύρω ύλες, προσέλκυσαν τα αέρια. Αυτές οι συγχωνεύσεις δημιούργησαν κάτι μεγαλύτερο, μέσα στο οποίο ήταν εφικτός ο σχηματισμός αστεριών. Τα αέρια θερμάνθηκαν από τις συγκρούσεις και όταν κρύωναν σχημάτιζαν έναν δίσκο, με την διαδικασία να παίρνει δισεκατομμύρια χρόνια.

Στην «ψυχρή λειτουργία» από την άλλη, τα αέρια που προσελκύονται στον νέο γαλαξία είναι ψυχρότερα και αυτό επιτρέπει τον γρηγορότερο σχηματισμό του δίσκου. «Πιστεύουμε πως ο Wolfe έχει σχηματιστεί μέσω της σταθερής συσσώρευσης ψυχρών αερίων», δήλωσε ο J. Xavier Prochaska, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Ο ρυθμός σχηματισμού των άστρων είναι 10 φορές υψηλότερος από αυτόν του δικού μας γαλαξία. Πρόκειται ίσως για τον πιο παραγωγικό γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος», συμπλήρωσε.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά τον Wolfe το 2017, όταν το φως ενός κβαζαρ (ενός φωτεινού ενεργού γαλαξιακού πυρήνα που μοιάζει με αστέρι) πέρασε από μια περιοχή πλούσια σε υδρογόνο και αποκάλυψε την εικόνα του. Οι επιστήμονες, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, θεωρούν πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο συχνή ήταν η «ψυχρή λειτουργία» σχηματισμού των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν, κάτι το οποίο θα δώσει απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Μεξικό: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μνημείο των Μάγια


Την πιο πρώιμη και πιο μεγάλη μνημειακή τελετουργική κατασκευή του πολιτισμού των Μάγια, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ανακάλυψαν επιστήμονες και αρχαιολόγοι στην περιοχή Ταμπάσκο στο Μεξικό.

Η κατασκευή, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, χρονολογείται από το 800 έως 1000 π.Χ. και πιθανότατα πρόκειται για το μεγαλύτερο κτίσμα των Μάγια προτού φθάσουν στην Κεντρική Αμερική οι Ισπανοί εισβολείς. «Οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν παραδοσιακά ότι η ανάπτυξη του πολιτισμού των Μάγια ήταν σταδιακή, υποθέτοντας ότι τα μικρά χωριά άρχισαν να εμφανίζονται κατά τη Μέση Προκλασσική περίοδο (1000–350 π.Χ.) μαζί με τη χρήση κεραμικών. Πρόσφατα ευρήματα πρώιμων τελετουργικών συγκροτημάτων αρχίζουν να αμφισβητούν αυτό το μοντέλο» αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων.


Έως τώρα η κυρίαρχη επιστημονική άποψη ήταν ότι ο πολιτισμός των Μάγια αναπτύχθηκε σταδιακά, ξεκινώντας από μικρά χωριά που εμφανίστηκαν μεταξύ του 1000 και του 350 π.Χ. Όμως η πρόσφατη ανακάλυψη πρώιμων τελετουργικών κέντρων στο Ceibal, που χρονολογούνται από το 950 πΧ, άρχισε να ανατρέπει αυτή την εικόνα, κάτι που επιβεβαιώνουν ακόμη περισσότερο τα νέα ευρήματα. Οι ερευνητές από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τη Γαλλία και τον Καναδά, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Τακέσι Ινομάτα της Σχολής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανακάλυψαν την άγνωστη έως τώρα τοποθεσία Aguada Fenix των Μάγια στο Ταμπάσκο, κοντά στο βορειοδυτικό σύνορο με τη Γουατεμάλα.


Η ανακάλυψη έγινε με εναέρια μέσα και τη χρήση της τεχνολογίας LIDAR (Light Detection and Ranging), που χρησιμοποιεί εκπομπή λέιζερ από αεροπλάνο ή drone για να δημιουργήσει τρισδιάστατους τοπογραφικούς χάρτες της επιφάνειας του εδάφους και να αποκαλύψει ό,τι κρύβεται κάτω από τη βλάστηση. Με αυτό τον τρόπο, ήλθε στο φως για πρώτη φορά μια τεράστια ανυψωμένη πλατφόρμα από άργιλο και χώμα, η οποία έχει μήκος 1.413 μέτρων από βορρά προς νότο και 400 μέτρων από ανατολή προς δύση. Από το επίπεδο του εδάφους είναι αδύνατο να γίνει αντιληπτή η κατασκευή, αλλά από τον ουρανό -με τα «μάτια» του λέιζερ- έγινε ορατή. Η κατασκευή είναι ανυψωμένη κατά δέκα έως 15 μέτρα πάνω από την γύρω επιφάνεια του εδάφους και διαθέτει εννέα πλατιούς διαδρόμους που ξεκινούν από αυτήν. Κάνοντας χρήση ραδιενεργού άνθρακα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κατασκευή κτίσθηκε μεταξύ του 1000 και του 800 πΧ, γεγονός που την καθιστά την αρχαιότερη μνημειακή κατασκευή όλου του πολιτισμού των Μάγια μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας τις πυραμίδες και τα παλάτια των κατοπινών περιόδων.





Αντίθετα με μερικές άλλες αρχαιολογικές εγκαταστάσεις στο Μεξικό της ίδιας περίπου περιόδου από τον πολιτισμό των Ολμέκων (πχ Σαν Λορέντσο), η τεράστια κατασκευή στο Aguada Fenix δεν παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις κοινωνικής ανισότητας, όπως κολοσσιαίες λίθινες κεφαλές ατόμων υψηλού κύρους της κυβερνώσας ελίτ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εγκαταστάσεις όπως το Aguada Fenix αναδεικνύουν μάλλον τη σημασία της κοινοτικής και ισότιμης εργασίας κατά την αρχική φάση της ανάπτυξης του κατοπινού μεγαλειώδους πολιτισμού των Μάγια. Αυτό, κατά τους ερευνητές, πιθανώς σημαίνει ότι ο πολιτισμός τους αναπτύχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι νόμιζαν οι αρχαιολόγοι έως τώρα και είχε μικρότερα επίπεδα κοινωνικής ανισότητας. Παραμένει ασαφές -μετά και τη νέα ανακάλυψη- κατά πόσο ο πολιτισμός των Μάγια αναπτύχθηκε ανεξάρτητα ή αποτέλεσε συνέχεια του πολιτισμού των Ολμέκων.
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Τέλος εποχής ? Ελπίζω όχι αλλά δεν το βλέπω .....

Κατά τα φαινόμενα το "Περισκόπιο της Επιστήμης" και οι εκδόσεις "Γνώμων" βρίσκονται σε φάση πλέον κλεισίματος. Περιοδικό έχει να κυκλοφορήσει σχεδόν ένα χρόνο και σύμφωνα με τη σελίδα τους το υλικό από το παρελθόν το χειρίζονται πλέον άλλοι οίκοι και βιβλιοπωλεία. Δεν νομίζω ότι θα μαζευτεί το πράγμα αυτή τη φορά ...... :(

Κρίμα για ένα περιοδικό που στο εκλαϊκευμένο επιστημονικό κομμάτι είχε σηματοδοτήσει το χώρο των ελληνικών εκδόσεων για 40 ουσιαστικά έτη και το γράφω ως αναγνώστης αλλά και για πολλά πλέον έτη (από το 2002) ως συνεργάτης.
Θεωρώ πως η απουσία του Περισκοπίου θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στο χώρο - σε σημείο που σχεδόν μου περνάει από το μυαλό να το δω επιχειρηματικά, αφού μπει σε μια σειρά είτε θετικά είτε αρνητικά το MotoCamp

cdefghigi cdefghigi cdefghigi
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.410
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Τέλος εποχής ? Ελπίζω όχι αλλά δεν το βλέπω .....
Μάλλον το πρώτο,κρίμα.
Τα υπόλοιπα περιοδικά τους τα έχει αναλάβει άλλη εκδοτική και τα 'Περισκόπια' που ήθελα να γραφτώ συνδρομητής δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Μακάρι να γίνει κάτι από κάποιον άλλον.Bcdefghg
 

duke200

member
Δημοσιεύσεις
1.310
Ηλικία
44
Όνομα
Alex
Το internet τα κλείσε όλα. Αλλά και ελάχιστοι ενδιαφέρονται πια. Όλοι κοιτάνε τι θα φάνε τι θα πιούνε και τι θα αρπάξει ο .....

Ζούμε την εποχή του απόλυτου υλισμου. Ματαιοτης ματαιοτητων που λεγε και ο Σολομών...

Sent from my ASUS_X00HD using Tapatalk
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Το internet τα κλείσε όλα. Αλλά και ελάχιστοι ενδιαφέρονται πια. Όλοι κοιτάνε τι θα φάνε τι θα πιούνε και τι θα αρπάξει ο .....

Ζούμε την εποχή του απόλυτου υλισμου. Ματαιοτης ματαιοτητων που λεγε και ο Σολομών...

Sent from my ASUS_X00HD using Tapatalk

Δυστυχώς έτσι είναι φίλε ..... και όσον αφορά στο μειωμένο ενδιαφέρον αλλά και όσον αφορά στην άμεση και αμφιβόλου αξιοπιστίας ενημέρωση από το διαδίκτυο. Όχι ότι δεν έχω αντλήσει και σε μεγάλο βαθμό και εγώ πληροφορία από εκεί, απλά προσπαθώ να είμαι πάντα υποψιασμένος και να διασταυρώνω πολλές και ανεξάρτητες πηγές για ότι βρίσκεται εκτός του γνωστικού μου αντικειμένου.
Για τα επιστημονικά περιοδικά ευρύτερου κοινού, οφείλω να ομολογήσω πως βρίσκω πλέον μια πτώση επιπέδου και προπαντός εμβάθυνσης θεμάτων και σε διεθνείς παρουσίες.
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.410
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Βάζω μία φωτογραφία ή μάλλον πόστερ.Απεικονίζει όλη την ιστορία του Σύμπαντος 'μεταφερμένη' σε ένα έτος, 13,8 δισ. χρόνια προσαρμοσμένα σε 365 μέρες.
Το εντυπωσιακότερο είναι η εμφάνιση του ανθρώπου την τελευταία ημέρα του χρόνου, η σύγχρονη εποχή του το τελευταίο λεπτό και η άνθηση του πολιτισμού μας τα τελευταία 25 δευτερόλεπτα!

104136111_329105214744926_1697231966196142102_n.jpg
 
Top Bottom