Νέα της Επιστήμης

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Προϊστορική τσίχλα 5.700 ετών αποκαλύπτει ανθρώπινο αρχαίο DNA
Είναι η πρώτη φορά που ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα εξάγεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινα οστά
https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2019/12/Καταγραφή-27.jpg

Επιστήμονες στη Δανία ανακάλυψαν ανθρώπινο DNA πάνω σε ένα κομμάτι από ρητίνη σημύδας που χρησιμοποιείτο ως τσίχλα πριν 5.700 χρόνια. Χάρη σε αυτό, κατάφεραν να ανακτήσουν όλο το γονιδίωμα του ανθρώπου. Είναι η πρώτη φορά που ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα εξάγεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινα οστά.

Επιπλέον, χάρη στην ανάλυση του γονιδιώματος οι επιστήμονες μπόρεσαν να κάνουν διάφορες βάσιμες υποθέσεις για το φύλο και την εμφάνιση του ατόμου. Επρόκειτο για μια άγνωστης ηλικίας γυναίκα πιθανότατα με σκούρο δέρμα, μελαχρινά μαλλιά και γαλανά μάτια (όχι ακριβώς αυτό που περιμένει κάποιος από μια Σκανδιναβή!).

Ακόμη, αντλήθηκαν πληροφορίες σχετικά με το είδος της διατροφής της (βρέθηκαν ίχνη από πάπια και φουντούκια), καθώς επίσης διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς στο στόμα της (μεταξύ άλλων βρέθηκε στρεπτόκοκκος που προκαλεί πνευμονία, αλλά και ο ιός Επστάιν-Μπαρ).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μοριακό ανθρωπολόγο δρα Χάνες Σρέντερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications«, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC. Η «τσίχλα» με το αρχαίο DNA βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Σίλτχολμ της νήσου Λόλαντ της νότιας Δανίας, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης σε ευρήματα μέχρι σήμερα τοποθεσίας της Λίθινης εποχής στη χώρα.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εξάγουν το DNA από τα σημάδια που τα ανθρώπινα δόντια είχαν αφήσει πάνω σε ένα κομμάτι καφε-μαύρης ρητίνης της σημύδας, μήκους δύο εκατοστών, καθώς τα ίδια τα δόντια δεν βρέθηκαν. «Είναι εντυπωσιακό ότι αποκτήσαμε ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα από οτιδήποτε άλλο πέρα από οστά», δήλωσε ο Σρέντερ.

Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι η γυναίκα ήταν πιο κοντά γενετικά στους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της βόρειας ηπειρωτικής Ευρώπης, παρά στους Σκανδιναβούς εκείνης της εποχής, γι’ αυτό, άλλωστε, δεν φαίνεται να έμοιαζε πολύ εξωτερικά με τους τελευταίους. Πιθανώς ανήκε σε κάποια ομάδα μεταναστών που είχε μετακινηθεί από τη δυτική Ευρώπη προς τα βόρεια μετά την υποχώρηση των παγετώνων.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Δέος: Βρέθηκε το αρχαιότερο υλικό στην Γη


Υπάρχει πριν από την δημιουργία του ηλιακού συστήματος

Επιστήμονες ανακάλυψαν σε ένα μετεωρίτη, ο οποίος είχε πέσει στην Αυστραλία πριν 50 χρόνια, αστρόσκονη που είχε σχηματιστεί πριν πέντε έως επτά δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή προτού καν δημιουργηθεί το ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για το αρχαιότερο υλικό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη, η οποία έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ο Ήλιος 4,6 δισ. ετών.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φίλιπ Χεκ του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Μουσείου Field, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τον μετεωρίτη Murchison, ο οποίος είχε βρεθεί το 1969.



Οι περισσότεροι κόκκοι αστρόσκονης (το 60%) χρονολογήθηκαν προ 4,6 έως 4,9 δισεκατομμυρίων ετών, μερικοί (το 10%) ξεπερνούσαν τα 5,5 δισ. έτη, ενώ κάποιοι έφθαναν έως πριν επτά δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα υλικά που βρέθηκαν ενσωματωμένα στο μετεωρίτη, είναι προ-ηλιακά ορυκτά, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν καν υπάρξει ο Ήλιος μας. «Είναι στερεά δείγματα άλλων άστρων του γαλαξία μας, πραγματική αστρόσκονη», δήλωσε ο Χεκ.

Τέτοια αρχέγονα υλικά είναι πολύ σπάνια (υπάρχουν ίσως στο 5% των μετεωριτών που πέφτουν στη Γη) και πολύ μικροσκοπικά.
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Αντιγράφω από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Ελένης Βαρδουλάκη.

Η Αστροφυσική στην Καθημερινότητα: Από την Κουζίνα ως τη Selfie

Ceran και διαστημικό τηλεσκόπιο
Το πρόβλημα με το διάστημα είναι ότι το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας: όταν το βλέπει ο ήλιος βράζει και όταν δεν το βλέπει παγώνει. Αυτές οι μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία χαλούν την επιφάνεια του καθρέπτη. Δεν είναι πια λεία αλλά γεμάτη λακούβες… φανταστείτε τη σαν τους ελληνικούς δρόμους μετά από έντονη καταιγίδα! Αλλά εγώ, σαν επιστήμονας, πάω σε μια εταιρεία και λέω, θέλω να μου φτιάξεις ένα υλικό να προστατέψει τον καθρέπτη του τηλεσκοπίου μου για να μην καταστραφεί, ώστε να μπορέσω να δω καθαρά το μακρινό γαλαξία και να μάθω πώς δημιουργήθηκε.

Η εταιρεία παίρνει τα πιο δημιουργικά και εφευρετικά μυαλά και φτιάχνει ένα μοναδικό υλικό, το σεράν (ceran)! Το ceran κάνει ακριβώς αυτό που θέλω: αντιστέκεται στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Το τοποθετεί λοιπόν κάτω από το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας. Έτσι η επιφάνεια του καθρέπτη παραμένει λεία και δεν καταστρέφεται από τις ραγδαίες αλλαγές θερμοκρασίας στο διάστημα. Οι παρατηρήσεις μου είναι ασφαλείς και ακριβείς.

Αλλά πού κολλάει αυτό στην καθημερινή μου ζωή; Κολλάει στα κεραμικά μάτια της κουζίνας που έχουμε στα σπίτια μας. Αυτό είναι το ίδιο ακριβώς υλικό που πρωτοδημιουργήθηκε για τα τηλεσκόπια στο διάστημα το 1960 από τη γερμανική εταιρεία SCHOTT και από τότε μας βοηθά καθημερινά στις μαγειρικές μας δημιουργίες. Η ίδια η εταιρεία αναγνώρισε τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του υλικού και το προσέφερε στο ευρύ κοινό με τη μορφή της κεραμικής κουζίνας, όλα χάρη στην έρευνα στην Αστροφυσική! Και όπως λέει και η ίδια η SCHOTT, ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο – ένα μεγάλο βήμα για το γκουρμέ!



WiFi
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα η καθημερινότητα μου φαντάζει αδύνατη χωρίς WiFi. Με βοηθάει στην επικοινωνία με οικογένεια, φίλους, συνεργάτες, στην ενημέρωσή μου, στη δουλειά μου και στη διασκέδασή μου.

Ποιον πρέπει να ευχαριστήσουμε για αυτή την εφεύρεση; Μα τους ραδιοαστρονόμους φυσικά! Από το ινστιτούτο CSIRO της Αυστραλίας, που το 1990 εφηύραν το WiFi και το πατένταραν το 1996. Αυτή η πατέντα κατάφερε να παρέχει μεγάλες ταχύτητες στη μετάδοση δεδομένων χωρίς να χάνεται το σήμα, καθώς τα ραδιοκύματα ανακλούν πάνω σε σκληρές επιφάνειες. Αυτό ήταν και ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με τις άλλες πατέντες. Η επιτυχία των Αυστραλών αστροφυσικών έγκειται στο ό,τι δημιούργησαν ένα προϊόν που είναι εύκολο στην εφαρμογή, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί παγκοσμίως. Η πρώτη εφαρμογή της πατέντας έγινε το 1999 και είναι η ίδια που χρησιμοποιούμε σήμερα.



Εφαρμογές στην ιατρική
Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα που έρχεται να ενώσει την έρευνα στην αστροφυσική με τις εφαρμογές στην ιατρική είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI). Στόχος είναι να διακρίνουμε λεπτομέρειες πάνω στον ανθρώπινο ιστό και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη διακριτική ικανότητα, αλλά και η διαδικασία να είναι γρήγορη. Τη λύση προσφέρουν τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην αστροφυσική με σκοπό να διακρίνουμε με μεγάλη ακρίβεια αντικείμενα στο διάστημα! Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στη μαγνητική τομογραφία για απεικόνιση του ανθρώπινου ιστού αναπτύχθηκε από τον αστροφυσικό και ραδιοαστρονόμο Martin Ryle και βασίζεται σε τεχνικές σύνθεσης και ανάλυσης εικόνας στα ραδιοκύματα.

Και πώς δουλεύει; Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και παλμούς στα ραδιοκύματα. Οι πυρήνες από τα άτομα νερού στον ανθρώπινο ιστό προσανατολίζονται παράλληλα στο μαγνητικό πεδίο του τομογράφου και διεγείρονται. Όταν επανέλθουν στην φυσική τους κατάσταση εκπέμπουν ακτινοβολία στα ραδιοκύματα, η οποία ανιχνεύεται από τον μαγνητικό τομογράφο. Εδώ έρχονται οι τεχνικές συμβολομετρίας που εφαρμόζονται στη ραδιοαστρονομία ώστε να γίνει σωστά η επεξεργασία και σύνθεση σήματος και να καταλήξουμε σε μια εικόνα υψηλής ανάλυσης του ανθρώπινου ιστού.

CCDs και κάμερες στο κινητό
Λοιπόν αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες! Κάτι που δεν εφευρέθηκε για την αστροφυσική, αλλά έγινε προσιτό και εφαρμόστηκε παγκοσμίως λόγω της αστροφυσικής και της ανάγκης των ερευνητών να βελτιώσουν τον τρόπο που παίρνουμε μια φωτογραφία ενός γαλαξία.

Μια από τις πιο εφαρμοσμένες τεχνολογίες αυτή τη στιγμή είναι αυτή η μικροσκοπική κάμερα στο κινητό μας! Γι’ αυτό μπορείτε να ευχαριστείτε τους ερευνητές στη NASA που έκαναν την τεχνολογία της ψηφιακής φωτογραφίας προσιτή και φτηνή. Και αυτό φυσικά είναι το κλειδί ώστε μια τεχνολογία να γίνει ευρέως γνωστή.

Πώς το έκαναν; Υιοθέτησαν την τεχνολογία ψηφιακής κάμερας CCD για να μπορούν να παίρνουν φωτογραφίες γαλαξιών στο Σύμπαν. Αν και η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν οι CCD στην αστροφυσική ήταν το 1976, η χρήση τους απογειώθηκε χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Το Χαμπλ εκτοξεύτηκε το 1990 και μετράει 30 χρόνια ανακαλύψεων. Χάρη στη χρήση των CCD με σκοπό τις αστρονομικές παρατηρήσεις, αυξήθηκε η παραγωγή τους και έπεσε η τιμή πώλησης με αποτέλεσμα να είναι πιο φτηνές και να μπορούν να γίνουν ευρέως εφαρμόσιμες. Οπότε, κάθε φορά που θα βγάζετε μια φωτογραφία με το κινητό σας και θα την ανεβάζετε στο προφίλ σας, να σκέφτεστε ότι αυτό είναι εφικτό επειδή κάποιοι αστροφυσικοί ήθελαν να μελετήσουν το διάστημα. Μας ευχαριστείτε αργότερα!

 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Πολύ ενδιαφέρον πράγματι. Όλα τα παραπάνω άλλωστε αποτελούν ακόμα μία απόδειξη για τις πρακτικές εφαρμογές της βασικής έρευνας στην καθημερινότητα αργά ή γρήγορα ........

Giving
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Δέος: Βρέθηκε το αρχαιότερο υλικό στην Γη
Υπάρχει πριν από την δημιουργία του ηλιακού συστήματος
.....

Πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη όπως και όλες οι ανάλογες οι οποίες βοηθούν στην κατανόηση της προέλευσης του Ηλιακού συστήματος. Από τα πλέον δύσκολα ερευνητικά πονήματα είναι η χρονολόγηση υλικών με ηλικία της τάξης των δισεκατομμυρίων ετών, καθώς η ραδιοχρονολόγηση πετρωμάτων περιορίζεται ποιοτικά και χρονολογικά σε σχετικά μικρό αριθμό ισοτόπων και συνθηκών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και για τα πλέον "ηλικιωμένα" συστατικά του μετεωρίτη, κατέστη δυνατή η χρονολόγηση μέσω της μελέτης της επίδρασης της κοσμικής ακτινοβολίας στα υλικά του από τη μορφοποίησή τους μέχρι την πτώση του στην επιφάνεια της Γης.

Περί τα 7 δισεκατομμύρια έτη στο παρελθόν, η ευρύτερη περιοχή του Γαλαξία στην οποία βρίσκεται το Ηλιακό Σύστημα (προφανώς όχι η σημερινή του θέση καθώς τότε δεν υπήρχε και όλα τα συστατικά του Γαλαξία άλλωστε βρίσκονται σε μια περιστροφική κίνηση γύρω από το κέντρο του), παρουσίασε μια έντονη φάση αστρογέννεσης. Το υλικό από το οποίο προήλθαν τα άστρα αυτά πιστεύεται ότι βρήκε το δρόμο του ως το υλικό με τη μεγαλύτερη ηλικία στα συστατικά του μετεωρίτη
Το μεγάλης ηλικίας υλικό αυτό αποτελεί μικρό σχετικά ποσοστό της σύστασης του μετεωρίτη, ενώ το μεγαλύτερό του μέρος (πάνω από 60%) χρονολογήθηκε σε ηλικίες των 4,6 - 4,9 δισεκατομμυρίων ετών. Το μεγαλύτερο σε αναλογία υλικό αυτό, πιστεύεται πως αποτελεί το αποτέλεσμα της τελικής αποσύνθεσης των άστρων της παλαιότερης φάσης αστρογέννεσης με τυπική ηλικία 7 δισεκατομμύρια έτη, καθώς ο κύκλος ζωής τους αναμένεται πως ήταν της τάξης των 2 με 2,5 δισεκατομμυρίων ετών (η ηλικία ενός άστρου καθορίζεται από το μέγεθος και τη λεπτομερή του σύσταση και τα παλαιότερα άστρα στο Σύμπαν ήταν μεγαλύτερα και πιο βραχύβια από αυτά που συναντώνται σήμερα).
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
.... μωρε , καλα φοβοντουσαν οι Γαλατες του Αστεριξ ...... τον ουρανο ......!abcde
Στέλιο αναφερόμουν και στον συντάκτη του άρθρου,είναι ο 'δικός' μας angelthing!
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Μικρός που είναι ο κόσμος,σήμερα στο κουρείο...

View attachment 14627

Smileys drinking beer Emoticon

Αισίως στο Περισκόπιο έχω πλέον καμία 90αριά εκλαϊκευμένα !
Απλά επιχειρηματικά έχουν περάσει και αυτοί διάφορα στάδια τα τελευταία χρόνια ...
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Το φιλαράκι με το κουρείο έχει πολλά τεύχη στο καθιστικό γι αυτούς που περιμένουν και τα διαβάζω ανελλιπως.
Όμως επειδή τα θέλω για δικά μου έλεγα να γραφτώ συνδρομητής ή/και να αγοράσω παλαιά τεύχη του.
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Το φιλαράκι με το κουρείο έχει πολλά τεύχη στο καθιστικό γι αυτούς που περιμένουν και τα διαβάζω ανελλιπως.
Όμως επειδή τα θέλω για δικά μου έλεγα να γραφτώ συνδρομητής ή/και να αγοράσω παλαιά τεύχη του.

Γενικά θεωρώ πως αξίζει ως συλλεκτικό περιοδικό βιβλιοθήκης. Το πρώτο τεύχος του που ξεκίνησα να διαβάζω ήταν περί τον αριθμό 29 - 30 αν θυμάμαι καλά (το βασικό άρθρο ήταν για τη βόμβα Υδρογόνου) και ήμουν πέμπτη δημοτικού !!!! Πολλάααααααα χρόνια !
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
ESA: Εκτοξεύτηκε προς τον Ήλιο το Solar Orbiter- Θα φωτογραφήσει τους πόλους του για πρώτη φορά.

esa_solar_orbiter_ilios.jpg


Το σκάφος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εκτοξεύτηκε για το ταξίδι του προς τον Ήλιο, του οποίου για πρώτη φορά θα φωτογραφήσει τις αχαρτογράφητες έως τώρα πολικές περιοχές. Παράλληλα, θα μελετήσει την ηλιακή ατμόσφαιρα (στέμμα), τον ηλιακό δίσκο, τον ηλιακό άνεμο, τα ηλιακά μαγνητικά πεδία και την αλληλεπίδραση Γης-Ήλιου.
Η εκτόξευση έγινε σήμερα το πρωί (περίπου στις 06:00 ώρα Ελλάδας) με ένα μεγάλο αμερικανικό πύραυλο Atlas V από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Θα είναι η δεύτερη διαστημοσυσκευή που θα ρίξει περισσότερο φως στα μυστήρια του Ήλιου, παράλληλα με το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο εκτοξεύθηκε πριν ενάμισι χρόνο και ήδη έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από το άστρο μας. Το κόστους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και βάρους 1.800 κιλών Solar Orbiter, το οποίο κατασκευάστηκε από την Airbus, θα φθάσει σε απόσταση περίπου 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, έναντι μόνο 6,1 εκατ. χλμ. που θα φθάσει το Parker Solar Probe. Όμως, αν και από πιο μακριά, το Solar Orbiter, το οποίο διαθέτει δέκα επιστημονικά όργανα και κάμερες, θα τραβήξει τις πρώτες εικόνες των πόλων του Ήλιου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα. Μόνο τότε οι επιστήμονες θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, κάτι που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην πρόγνωση του διαστημικού καιρού.

Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι, με τα νέα στοιχεία που θα αποκτήσουν για την ηλιόσφαιρα, την τεράστια φυσαλίδα μαγνητισμένου πλάσματος που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα, θα μπορούν μελλοντικά να προβλέπουν καλύτερα τις δυνητικά επικίνδυνες ηλιακές εκρήξεις και καταιγίδες, που στέλνουν καταιγισμό φορτισμένων σωματιδίων προς τη Γη, επηρεάζοντας δορυφόρους, GPS και ηλεκτρικά δίκτυα.
Το ευρωπαϊκό σκάφος -που συνεχίζει την κληρονομιά των προηγούμενων ηλιακών αποστολών όπως του Ulysses (1990-2009) και του SOHO (1995-σήμερα)- θα εκμεταλλευθεί τη βαρυτική ώθηση που θα του δώσουν η Γη και η Αφροδίτη, ώστε να καταλήξει σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Συνολικά προγραμματίζεται να διαγράψει 22 τροχιές γύρω του. Αν όλα πάνε καλά, θα κάνει το πρώτο κοντινό πέρασμα από τον Ήλιο το Φεβρουάριο του 2021, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο. Οι πρώτες καθαρές εικόνες των πόλων του Ήλιου αναμένονται να φθάσουν στη Γη σε περίπου επτά χρόνια.

Ένας Έλληνας επιστήμονας της ESA, ο αστροφυσικός Γιάννης Ζουγανέλης, είναι ένας από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του Solar Orbiter, σε ρόλο συντονισμού όλων των Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων και μηχανικών που εμπλέκονται στην αποστολή. Επίσης είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και προγραμματισμό όλων των παρατηρήσεων στη συνολική διάρκεια της αποστολής και για τις συντονισμένες παρατηρήσεις με άλλες μεγάλες αποστολές όπως το Parker Solar Probe της NASA και το BepiColombo της ESA που ταξιδεύει από πέρυσι προς τον Ερμή. Ο Έλληνας επιστήμονας είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001), με διδακτορικό στην αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Ντενί Ντιντερό του Παρισιού και με ειδίκευση στην ηλιοφυσική και ειδικότερα στη μελέτη του ηλιακού ανέμου.

Πηγή: www.lifo.gr
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Betelgeuse Supernova?

86487655_2722417234543495_5648861135114338304_n.png

Not only is Betelgeuse Dimming Abruptly But its Shape is Also Changing Leaving Experts Stumped
Astronomers have captured the unprecedented of Betelgeuse in stunning new images that reveal the red giant in the constellation of Orion is not only dimming abruptly, but its shape is also changing.

https://curiosmos.com/not-only-is-betelgeuse-dimming-abrup…/

Υπερκαινοφανής ο Μπετελγκέζ?

Ο Betelguese όχι μόνο γίνεται αμυδρότερος αλλά και το σχήμα του αλλάζει αφήνοντας άναυδους τους επιστήμονες. Οι αστρονόμοι έχουν αποτυπώσει την πρωτοφανή κατάσταση του Betelguese σε εκπληκτικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν ότι ο ερυθρός γίγαντας του Ωρίωνα μεταβάλλει την φωτεινότητα αλλά και το σχήμα του.

Μετάφραση δική μου.

ΥΓ1 Άγγελε λες να έχουμε συνταρακτικά νέα σύντομα? Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συζητείται παγκοσμίως για πολλά χρόνια!
ΥΓ2 Ευκαιρία τώρα που μετακομίζω έξω από την Καλαμάτα,θα στήσω το τηλεσκόπιο στην ταράτσα και θα το έχω να σημαδεύει τον Ωρίωνα μόνιμα!
 

giamar

Αφραπογιαννος
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
19.352
Περιοχή
Λεπτοκαρυά Κατερίνη
Μοτοσυκλέτα
Voge 300 & Αστρέα Grand 100 σε μπλε
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Pieria
Το παρακολουθούμε φίλε όπως και πολύ άλλοι. Επικεντρώνει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.
Μια χαρά σε βρίσκω στο παρατηρησιακό σου πλάνο !!!!

Giving
Θα κανει κανα μπαμ λες κυριε καθηγητα;
Να ανησυχουμε;
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας Γιάννο είναι πολύ μακρυά για να μας επηρρεάσει.Ίσα ισα που θα είναι εντυπωσιακό, την ημέρα θα διακρίνεται λαμπρότατος και τη νύχτα θα είναι σαν πανσέληνος.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Eφαρμογή μας μεταφέρει ψηφιακά στην Αθήνα μιας άλλης εποχής!
Πρόκειται για την ψηφιακή εφαρμογή Walk the Wall Athens


Αγαπάτε τη γνώση, την ιστορία και τις περιπλανήσεις; Τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την Αθήνα μιας άλλης λαμπρής εποχής, που έχει αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της, να εξερευνήσουμε αόρατες όψεις της βαδίζοντας στα 'χνάρια του αρχαίου τείχους της πόλης, και να ανακαλύψουμε κατάλοιπα από τις οχυρώσεις της στα πιο απρόσμενα μέρη, προσφέρει μια καινούργια ψηφιακή εφαρμογή.

Πρόκειται για την εφαρμογή Walk the Wall Athens η οποία μας οδηγεί σε έναν περίπατο διαφορετικό από τους άλλους, που συνδέει το τότε με το σήμερα, καθώς περπατάμε στο τείχος, το οποίο διατηρείται σε περίπου 50 αρχαιολογικές θέσεις, άλλοτε ορατό σε υπόγειους χώρους κτιρίων και σε υπαίθριους χώρους οικοπέδων ή κάτω από γυάλινα δάπεδα και άλλοτε σε κατάχωση.



Τη δωρέαν αυτή δίγλωσση εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets, υλοποίησε το Δίπυλον μαζί με την fluidmedia.

Περιλαμβάνει:

  • διαδραστικό χάρτη με 35 σημεία ενδιαφέροντος (POI)
  • ακριβείς συντεταγμένες που επιτρέπουν στο χρήστη να εντοπίσει τα αρχαία κατάλοιπα
  • ηχητική περιήγηση για κάθε σημείο
  • πλούσιο εικονογραφικό υλικό
  • πληροφορίες για την οχύρωση των Αθηνών
  • γλωσσάρι
Για Android (4.4 και νεότερες εκδόσεις) μέσω Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.fluidmedia.walkthewallathens

Για iPhone (iOS 9.0 και νεότερες εκδόσεις) μέσω App Store: https://itunes.apple.com/us/app/walk-the-wall-athens/id1381228506?mt=8
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Μαθητές Λυκείου έφτιαξαν εφαρμογή για την πρόληψη της άνοιας
Η πρωτοπορία ένωσε τους μαθητές δύο Λυκείων σε Φιλοθέη και Νάξο, οι οποίοι έφτιαξαν μία εφαρμογή για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.


Μία εφαρμογή πρόληψης της άνοιας και επιβράδυνσης της ανάπτυξής της δημιούργησαν μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/ JA Greece.

Η εφαρμογή «Elephant» απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ αλλά και στις οικογένειές τους και τους φροντιστές τους.

Τι ακριβώς κάνει η εφαρμογή «Elephant»
Σε κάθε χρήστη εμφανίζονται διαδοχικά 20 ζεύγη φωτογραφιών προσώπων. Ο ένας είναι γνωστός (συγγενικό πρόσωπο ή φίλος) του ασθενούς και ο άλλος άγνωστος.

Ο ασθενής καλείται να επιλέξει το πρόσωπο που γνωρίζει και στο τέλος η εφαρμογή εμφανίζει το ποσοστό επιτυχίας. Επαναλαμβάνοντας το τεστ ανά τρίμηνο ή εξάμηνο μπορεί να διαπιστωθεί η πιθανή βελτίωση στην μνήμη του.

Αναλυτικότερα, η εφαρμογή διαθέτει ασκήσεις με τις οποίες ο πιθανός χρήστης καλείται να ανακαλέσει και να επαναλάβει καθορισμένα σειριακά μοτίβα εμφάνισης αριθμών (μονοψήφιων, διψήφιων και τριψήφιων), εύκολα διακριτών καθαρισμένων εικόνων αλλά του δίνεται και η δυνατότητα να εισάγει ο ίδιος ο φροντιστής του ακόμα και εικόνες με προσφιλή του πρόσωπα ώστε να νιώθει οικεία με την εφαρμογή.

Γεφυρώνεται το χάσμα με την τρίτη ηλικία
Ο Δημήτρης Σαμαράς είναι διευθύνων σύμβουλος στην εικονική επιχείρηση που έχουν στήσει με τους συμμαθητές του. Βρίσκεται στην Β’ Λυκείου του ΓΕΛ Φιλοθέης και συμμετέχει για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα του Junior Achievement Greece.

«Η εφαρμογή μας ουσιαστικά έχει σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας και την πρόληψή της ενώ ταυτόχρονα σκοπεύουμε να γεφυρώσουμε το κενό ανάμεσα στους ηλικιωμένους και στους φροντιστές τους, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε οι συγγενείς τους είτε κάποιος ειδικός γιατρός», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 16χρονος.

Για να προχωρήσουν τον σχεδιασμό της εφαρμογής τους οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση συνεργάστηκαν με μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ειδικούς καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων είναι ότι «χάνουν» τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους, με τα πολύ κοντινά τους πρόσωπα.

Επομένως, σύμφωνα με τον 16χρονο Δημήτρη η εφαρμογή επιδιώκει κυρίως να κάνει τους ηλικιωμένους περισσότερο χαρούμενους, ενώ, όπως συμπληρώνει ο καθηγητής Πληροφορικής, Πέτρος Ματζάκος «η ευαισθητοποίησή τους γι αυτό το ζήτημα πήγαζε από την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στους δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες».

«Πολλές φορές τα παιδιά έβλεπαν ότι πηγαίνουν στον παππού και στη γιαγιά τους να μιλήσουν και δεν έχουν τι να πουν. Η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα να βρουν καινούριους τρόπους για να ξεκινήσουν μια συζήτηση με ένα άτομο της τρίτης ηλικίας», εξηγεί.

Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας «Elephant» οι μαθητές και οι μαθήτριες προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην τρίτη ηλικία και στην τεχνολογία. «Θέλουμε να φέρουμε τους ηλικιωμένους της Ελλάδας πιο κοντά στο μέλλον ουσιαστικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Σαμαράς.

Τι λένε οι μαθητές που έφτιαξαν την εφαρμογή
Στην «εικονική τους επιχείρηση» συμμετέχουν 21 μαθητές από την Α’ και Β’ Λυκείου του ΓΕΛ Φιλοθέης και 22 μαθητές από την Α’ Λυκείου του ΓΕΛ της Τραγαίας Νάξου. Παρ’ ότι τους χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα, τα δύο σχολεία αποφάσισαν να συνεργαστούν.

«Στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής, το ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου, είχε αναπτύξει μία εφαρμογή η οποία ήταν το random number generator όπου σε μία οθόνη αφής εμφανίζονται διάφοροι αριθμοί σε διάφορα σημεία και μετά από κάποιο χρόνο εξαφανίζονται και πρέπει ο χρήστης να πατήσει που βρίσκονταν.

Είδαμε ότι είχαν φτιάξει αυτή την εφαρμογή, μας ενδιέφερε, ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, τους εξηγήσαμε και αναπτύξαμε μαζί την ιδέα που είχαμε αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για να συμμετέχουμε στην εμπορική έκθεση φέτος», σημειώνει ο Δημήτρης Σαμαράς,

Αυτές οι συνθήκες, σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου, Πέτρο Κουτρούλη, «ανάγκασαν» τους μαθητές των δύο σχολείων να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν και να ψάξουν να βρουν τους τομείς και τα σημεία που θα εργάζεται ο καθένας.

«Είναι ένας κοινός στόχος και για τους δύο γιατί εργαζόμαστε σε διαφορετικούς τομείς. Βρήκαμε το τι θα κάνει ο καθένας και από κει και πέρα οι ομάδες αυτονομήθηκαν. Μόλις φτάσουμε στο τελικό προϊόν θα ξαναενωθούμε για να το παρουσιάσουμε», αναφέρει ο κ. Κουτρούλης.

Το ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου βρίσκεται στα ορεινά του νησιού, 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι, και πολλά παιδιά χρειάζονται μέχρι και 45 λεπτά για να φτάσουν. Ωστόσο αυτές οι αντικειμενικές δυσκολίες δεν πτοούν τους μαθητές και τις μαθήτριες.

«Τα νέα μέσα μάς έχουν διευκολύνει τα τελευταία χρόνια διότι καταφέρνουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη θέση παρά τις όποιες χωρικές δυσκολίες», υπογραμμίζει ο κ. Κουτρούλης.

Όπως λέει η Πετρούλα μαθήτρια της Α’ Λυκείου στο ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου, μέσω αυτής της εμπειρίας κατάφερε να «μπει» στον κόσμο του προγραμματισμού και να δει με άλλο μάτι την Πληροφορική ενώ ο συμμαθητής της Νίκος, προσθέτει ότι «δουλεύουν στην τάξη όλοι μαζί σαν μια ομάδα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής του ΓΕΛ Φιλοθέης, Πέτρο Ματζάκο, μέσω αυτού του προγράμματος και της εικονικής επιχείρησης που καλούνται οι μαθητές να δημιουργήσουν, αναπτύσσουν μία κουλτούρα «που τους μαθαίνει να ανοίγονται, να μοιράζονται και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα.

Τα παιδιά μας εκπαιδεύονται πάνω σε δεξιότητες όπως η συνεργασία, η ευρηματικότητα, η προσαρμοστικότητα, η αποδοχή».

Για τον Δημήτρη Σαμαρά η συμμετοχή για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/ JAGreece αποτέλεσε μία σημαντική εμπειρία ώστε να έρθει πιο κοντά στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

«Κατάλαβα πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, πώς είναι να συνεργάζεσαι με άλλα άτομα και πώς να ξεπερνάς τις όποιες δυσκολίες προκύψουν. Η καινοτομία στον τομέα της αγοράς είναι πολύ σημαντική. Για μένα η καινοτομία έρχεται μέσα από τη συζήτηση, με το brainstorming με την ομάδα σου. Για παράδειγμα το προϊόν που προωθούμε φέτος καταφέραμε να το βρούμε μέσα από παρατηρήσεις με τους παππούδες μας, κάναμε έρευνες και καταλήξαμε σε αυτό διότι είδαμε ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην προσπάθειά τους εκτός από συμβολή των καθηγητών τους στον τομέα του συντονισμού δέχτηκαν τη βοήθεια του συμβούλου τους- εθελοντή Παναγιώτη Γαλάτη, (Οικονομικός και Διοικητικός Διευθυντής της AON GREECE S.A) ενώ τους παρείχαν τεχνικές-επιστημονικές συμβουλές ο ψυχίατρος Διονύσιος Τσιογκρής και η γηρίατρος, Ελευθερία Αντωνιάδου. Η εφαρμογή «Elephant» θα παρουσιαστεί στην εμπορική έκθεση «Trade Fair 2020» στις 6 Μαρτίου.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ένα νέο προσθετικό μέλος για όσους έχουν δυσμορφίες και ακρωτηριασμούς

ΒΙΝΤΕΟ https://gr.euronews.com/embed/1009824


Τα χέρια είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα όργανα του σώματός μας. Το να αντιγράψουμε τη μηχανική τους είναι στοιχειώδες για την προσθετική, που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ατόμων που έχουν δυσμορφίες ή ακρωτηριασμούς.

Η Μαρία Φοσάτι έχει μια δυσμορφία στο αριστερό της χέρι από τη γέννησή της. Επιλέχθηκε να δοκιμάσει το νέο προσθετικό μέλος, που ανέπτυξε το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Γένοβα. Αργότερα, συμμετείχε στο ερευνητικό πρότζεκτ, ως ειδική σε θέματα design για το συγκεκριμένο χέρι. Το προσθετικό μέλος έχει δοκιμαστεί από την Μαρία και οι κινήσεις του προσομοιάζουν στο φυσιολογικό χέρι.

Το Soft Hand Pro είναι ένα πρότζεκτ ανοικτού hardware που έχει να κάνει με την κίνηση και το πιάσιμο αντικειμένων. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα απλό και ελαφρύ προσθετικό μέλος που θα μπορε να αγοράσει όσο πιο πολύ κόσμος γίνεται: «Το χέρι είναι ευέλικτο και προσαρμόσιμο. Είναι ανακουφιστικό για το άτομο που το χρησιμοποιεί, γιατί μπορεί να έχει μια προσωπική αλληλεπίδραση όχι μόνο με το προσθετικό μέλος, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα μπορεί να χαϊδέψει κάποιον» εξηγεί η Μαρία Φοσάτι.

Η κλινική εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της Ζυρίχης και του Ανόβερου. Στο επίκεντρο αυτής της τεχνολογίας είναι η επονομαζόμενη ευφυΐα του σώματος. Ο Αντόνιο Μπίτσι, συντονιστής του πρότζεκτ Soft Hand, ρομποτικός μηχανικός στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας: «Ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον δεν συνδέεται μόνο με τους εγκεφαλικούς νευρώνες. Συνδέεται και με όλο μας το σώμα, με την ευφυΐα του μυαλού μας και την αντίστοιχη των μυών μας, μέσω του νευρικού μας συστήματος και των αισθητηριακών μας οργάνων».

Οι ερευνητές έχουν εφεύρει ένα σύστημα που έχει αρκετά κοινά στη λειτουργία του με το φυσιολογικό χέρι. Μπορεί να πιάσει και χειριστεί αντικείμενα. Οι αισθητήρες διαβάζουν τους παλμούς που στέλνουν οι μύες και τους χρησιμοποιούν για να ελέγξουν την κίνηση: «Αυτός ο πολύ σύνθετος μηχανισμός λειτουργεί μέσω ενός απλού ηλεκτρικού κινητήρα που συντονίζει τις κινήσεις των δαχτύλων. Έχει καταφέρει να απλοποιήσει πολύ τον έλεγχο του χεριού» τονίζει ο Μανουέλ Καταλάνο, ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας

Η δυνατότητα του χεριού να πιάνει απλά αντικείμενα μπορεί να επιτευχθεί μέσω μερικών μοτίβων συντονισμού των δαχτύλων. Το προσθετικό μέλος χρησιμοποιεί ένα μικρό αριθμό συνεργειών των αρθρώσεων για να πετύχει την κίνηση: «Η soft synergy είναι μια συντονισμένη κίνηση των αρθρώσεων του χεριού. Μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα ρομποτικό χέρι, που μπορεί να μιμηθεί πάνω από το 50% των κινήσεων του ανθρώπινου χεριού» επισημαίνει ο Τζόρτζιο Γκριόλι, ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας.

Η Μαρία έχει βρεθεί και στις δύο πλευρές του πρότζεκτ: στον σχεδιασμό του χεριού και στην χρήση του. Η εφαρμογή είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, γιατί το ποσοστό απόρριψης του μέλους είναι πολύ μεγάλο, σχεδόν 25%. Πώς βελτιώθηκε η ζωή της Μαρία Φοσάτι, χάρις σ' αυτό το χέρι; «Σίγουρα, η μεγάλη φυσικότητα αυτού του χεριού σε σχέση με τη δυσμορφία που είχαν τα δάχτυλά μου, επιτρέπει να παίξω, να κάνω πράγματα με αυτό, τόσο για τον εαυτό μου, αλλά και στις σχέσεις μου με τους άλλους».

Η Μαρία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει όλες τις λειτουργίες του ρομποτικού χεριού στον διαγωνισμό Cybathlon στην Ζυρίχη. Είναι μια διοργάνωση όπου άτομα με αναπηρίες διαγωνίζονται σε καθημερινές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας τα προσθετικά τους μέλη.
 
Top Bottom