Μπομπ Μάρλεϊ για πάντα…

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.131
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Αλλαξε μια για πάντα την πορεία της μουσικής. Δημιούργησε έναν ήχο που ταξίδεψε από τις φτωχογειτονιές της Τζαμάικα σε όλον τον κόσμο. Λάτρευε τις γυναίκες, αγαπούσε το ποδόσφαιρο και η απάντησή του σε κάθε ερώτηση περιείχε τη λέξη «αγάπη». Ο Μπομπ Μάρλεϊ αν ζούσε σήμερα, 6 Φεβρουαρίου, θα είχε γενέθλια…


το τραγουδακι special αφιερωση στον σκούτερ :D:D:D:D:p:D:p:D






.....πρεπει να χω περάσει μια 5ετία απ την ζωή μου μονο με marley .....
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Μπομπ Μάρλεϊ
1945 – 1981



Τραγουδοποιός από την Ιαμαϊκή (Jamaica), που διεθνοποίησε τη μουσική ρέγκε και την κουλτούρα των Ρασταφάρι.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley) γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1945 στο χωριό Νάιν Μάιλς ως Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ. Ήταν γιος του πενηντάχρονου άγγλου λευκού στρατιωτικού Νόρβαλ Σινκλέρ Μάρλεϊ και της δεκαοκτάχρονης Σιντέλα Μπούκερ, μιας ντόπιας μαύρης. Ο πατέρας του ζούσε στο Λίβερπουλ, αλλά βοηθούσε οικονομικά τον μικρό του γιο και τη μητέρα του, μέχρι τον θάνατό του το 1955. Τότε, ο Μπομπ και η μητέρα του αναγκάσθηκαν να μετακομίσουν στον τενεκοδομαχαλά Τρέντσταουν του Κίνγκστον, ελλείψει χρημάτων. Εκεί ο μικροσκοπικός Μπομπ (δεν ξεπέρασε ποτέ το 1,63 μ. σε ύψος), αναγκάσθηκε να ατσαλώσει τον χαρακτήρα του για να επιβιώσει, καθώς αντιμετώπιζε την προκατάληψη τόσο των λευκών όσο και των μαύρων.

Σε ηλικία 14ων ετών, εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει ως βοηθός οξυγονοκολλητή. Τις ελεύθερες ώρες του έπαιζε μουσική με τον φίλο του Νέβιλ «Μπάνι» Λίβινγκστον (γνωστότερο αργότερα ως Μπάνι Γουέιλερ) και τον Τζο Χιγκς, έναν εκκολαπτόμενο τραγουδιστή και μέλος του κινήματος των Ρασταφάρι, ένα περίεργο κράμα από βιβλικές προφητείες, φιλοσοφία της επιστροφής στη φύση και μαύρου εθνικισμού, που αποθεώνει τη λατρεία της μαριχουάνας και τη νοσταλγία επιστροφής στην Αφρική. Στην παρέα προστέθηκε και ο νεαρός Πίτερ Μάκιντος (γνωστός αργότερα ως Πίτερ Τος). Το 1962 ο Μάρλεϊ ηχογράφησε τα δύο πρώτα του σινγκλ Judge Not και One Cup of Coffee, που πέρασαν απαρατήρητα και τα γνωρίσαμε από τις μεταθανάτιες συλλογές τραγουδιών του.

Το 1963, οι Μάρλεϊ, Λίβινγκστον και Μάκιντος σχημάτισαν ένα γκρουπ, που έπαιζε σκα και ροκστίντι μουσική (πρώιμες μορφές ρέγγε), με την ονομασία The Teenagers. Μετά από συνεχείς αλλαγές, το συγκρότημα κατέληξε στην ονομασία The Wailers. H επιτυχία δεν ήρθε και ο Μάρλεϊ αναγκάσθηκε να μετακομίζει με τη γυναίκα του Ρίτα Άντερσον στο σπίτι της πεθεράς του στο Ντελαγουέρ των ΗΠΑ, όπου δούλεψε ως εργάτης στη χημική βιομηχανία Ντιπόν και την αυτοκινητοβιομηχανία Κράισλερ.

Η μισθωτή εργασία δεν τον ενθουσίασε και το 1967 επέστρεψε στο νησί για να ασχοληθεί και πάλι με τη μουσική. Τότε έγινε μέλος του κινήματος των Ρασταφάρι και υιοθέτησε τα χαρακτηριστικά κοτσιδάκια (dreadlocks), που έγιναν το σήμα κατατεθέν του και αργότερα παγκόσμια μόδα.


Bob Marley & The Wailers

Από το 1968 έως το 1972 οι Γουέιλερς ξαναηχογράφησαν κάποια από τα παλιά τους κομμάτια, εμπορικοποίησαν τον ήχο τους και χτύπησαν τις πόρτες των δισκογραφικών εταιρειών. Το 1972 κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Catch A Fire (Stir It Up, Kinky Reggae), που κινήθηκε καλά. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το Burnin' με τραγούδια όπως τα Get Up, Stand Up και το I shot the Sheriff, που έγινε παγκόσμια επιτυχία στη διασκευή του Έρικ Κλάπτον και βοήθησε στην εκτόξευση της δημοτικότητας του Μπομπ Μάρλεϋ.
Το 1974 οι Γουέιλερς διαλύθηκαν, λόγω διαφωνιών. Οι Λίβινγκστον και Μάκιντος ακολούθησαν σόλο καριέρα, ο πρώτος ως Μπάνι Γουέιλερ και ο δεύτερος ως Πίτερ Τος. Ο Μάρλεϊ κράτησε το όνομα του συγκροτήματος και εμφανιζόταν ως Μπομπ Μάρλεϊ και Γουέιλερς με μουσικούς, όπως οι αδελφοί Κάρλτον και Άστον Μπάρετ στο ρυθμικό τμήμα και οι Τζούνιορ Μάρβιν και Αλ Άντερσον στις κιθάρες. Τους συνόδευε πάντα στα φωνητικά το γυναικείο τρίο I Threes, που το αποτελούσαν η γυναίκα του Μάρλεϊ, Ρίτα, η Μάρσια Γκρίφιθς και η Τζούντι Μόουατ.

Το 1975 σημειώνει την πρώτη παγκόσμια επιτυχία του με το τραγούδι No Woman, No Cry από το άλμπουμ Natty Dread. Τον επόμενο χρόνο το Rastaman Vibration γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και παραμένει για τέσσερεις εβδομάδες στα δέκα πρώτα άλμπουμ του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών. Τώρα, ο Μπομπ Μάρλεϊ είναι ένας καλλιτέχνης παγκοσμίου βεληνεκούς, με γεμάτες συναυλίες όπου κι αν εμφανίζεται. Η ρέγκε (ένα κράμα σκα, ρυθμ εντ μπλουζ και ροκ, μια μουσική νευρώδης και ράθυμη συγχρόνως) γίνεται παγκόσμια μουσική γλώσσα και επηρεάζει πολλούς καλλιτέχνες σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Το Δεκέμβριο του 1976 ο Μάρλεϊ επιστρέφει δόξη και τιμή στην Ιαμαϊκή για να συμβάλει στην εκτόνωση των πολιτικών συγκρούσεων, αλλά παραλίγο να χάσει τη ζωή του, όταν άγνωστοι αποπειρώνται να τον δολοφονήσουν. Εγκαταλείπει άρον-άρον το νησί και εγκαθίσταται στο Λονδίνο, όπου ηχογραφεί δύο άλμπουμ, το Exodus (Exodus, Waiting in Vain, Jammin', One Love) και το Kaya (Is this Love, Sun is shinning). To 1978 επιστρέφει στην πατρίδα του και διοργανώνει μια συναυλία πολιτικής συμφιλίωσης, που έμεινε στην ιστορία ως One Love Peace Concert.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το διπλό «ζωντανό» άλμπουμ Babylon by Bus και το πολιτικά φορτισμένο Survival, με τραγούδια όπως τα Zimbabwe, Africa Unite, Wake Up and Live και Survival. Το 1980, το Uprising είναι το πιο θρησκευτικό του άλμπουμ, που έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του. Περιείχε τραγούδια όπως τα Redemption Song και Forever Loving Jah.

Τον Ιούλιο του 1977, ο Μάρλεϊ ένοιωσε ενοχλήσεις στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και οι γιατροί διέγνωσαν κακοήθες μελάνωμα. Του ζήτησαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του δαχτύλου του για να σώσουν τη ζωή του, αλλά αυτός αρνήθηκε, επειδή του το απαγόρευαν οι πεποιθήσεις του ως Ρασταφάρι. Επιπροσθέτως, αρνήθηκε να συντάξει διαθήκη για να διευθετήσει τα περίπλοκα περιουσιακά του, καθότι είχε αποκτήσει 12 παιδιά από 8 διαφορετικές γυναίκες. Το απαγόρευε και αυτό ο Ρασταφαριανισμός.

Ο καρκίνος γρήγορα εξαπλώθηκε στα ζωτικά του όργανα. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1980 έδωσε την τελευταία του συναυλία στο Πίτσμπουργκ. Βρισκόταν ένα βήμα από τον θάνατο όταν κάλεσε ένα διάσημο γερμανό γιατρό για να τον θεραπεύσει. Ο καρκίνος βρισκόταν στο τελευταίο του στάδιο και ο Μπομπ Μάρλεϊ πέρασε στην αιωνιότητα το πρωί της 11ης Μαΐου 1981 σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ τραγούδησε τον έρωτα, την αγάπη, αλλά και την καταπίεση των μαύρων από τους λευκούς. Βρέθηκε στη δίνη των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην πατρίδα του, με μια εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας. Όμως, γρήγορα έγινε λαϊκό είδωλο και η ημερομηνία γέννησής του τιμάται ως Εθνική Εορτή στη Τζαμάικα. Πολλά του οφείλουν οι καλλιτέχνες της ραπ, ενώ κάποιοι μουσικοκριτικοί δεν διστάζουν να τον αποκαλέσουν «Νονό του Χιπ-Χοπ», εκτός βεβαίως από «Βασιλιά της Ρέγκε», τίτλος που του ανήκει δικαιωματικά. Το άλμπουμ Legend, που κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά τον θάνατό του και περιέχει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του έχει γίνει 10 φορές πλατινένιο, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια αντίτυπα (2008).
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Οι διασημότεροι στίχοι των τραγουδιών του Μπομπ Μάρλεϊ

O Bob Marley
Έχουν περάσει σχεδόν 37 χρόνια από το θάνατο του Bob Marley, αλλά η κληρονομια που άφησε στον κόσμο δεν θα χάσει ποτέ την αξία της.

Η μουσική Reggae έχει βοηθήσει χιλιάδες θύματα πείνας στην Αφρική. Το πρόσωπό του Marley είναι τυπωμένο σε μπλουζάκια, καπέλα και ρολόγια ως το πιο δημοφιλές σύμβολο ειρήνης. Ακόμη και ...πλάσματα του ωκεανού έχουν πάρει το όνομά τους από αυτόν.



Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής ήταν μόλις 36 ετών όταν πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου το 1981. Το μόνο βραβείο που πήρε (κι αυτό μετά θάνατον) ήταν το 2001, οπότε του απονεμήθηκε βραβείο «Grammy Lifetime Achievement» για τις καλλιτεχνικές του συνεισφορές στη μουσική βιομηχανία.

Ο Marley, που θα ήταν σήμερα 73 ετών, τραγουδούσε για τα πάντα, από τον έρωτα μέχρι την ελευθερία και την αυτογνωσία.

Η διαχρονικότητα των μηνυμάτων που περνούσαν στο κοινό τα τραγούδια του είναι αναμφισβήτητη. Κι εδώ παρατίθενται μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από τους δημοφιλέστερους στίχους του...

-«Ελευθερώστε τον εαυτό σας από την ψυχική σκλαβιά, μόνο οι ίδιοι μπορούμε να απελευθερώσουμε το μυαλό μας»

Ο στίχος αυτός βρίσκεται στο τραγούδι «Redemption song», το οποίο ο Marley έγραψε όταν άρχισε να συμφιλιώνεται με την ασθένειά του. Αυτός ο στίχος αποκαλύπτει την πεποίθησή του ότι η αληθινή ελευθερία δεν μπορεί να δοθεί. Μπορεί να προέλθει μόνο από μέσα μας.

-«Μη κερδίσεις τον κόσμο και χάσεις την ψυχή σου. Η σοφία είναι πολυτιμότερη από το ασήμι και τον χρυσό»

Στο τραγούδι του «Zion Train», ο Marley υπενθυμίζει στο κοινό ότι η σοφία είναι πιο ισχυρή από τον πλούτο. Έτσι, προσπάθησε να ενθαρρύνει τους ακροατές να αναζητούν ειρήνη και δύναμη από μέσα κι όχι από τα υλικά πράγματα.

-«Μπορείτε να ξεγελάσετε μερικούς ανθρώπους μερικές φορές. Αλλά δεν μπορείτε να ξεγελάσετε όλους τους ανθρώπους όλη την ώρα»
Το τραγούδι του Marley «Get Up, Stand Up» έχει γίνει μια πραγματική κραυγή για τους υποστηρικτές της πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι στίχοι αυτοί υποδηλώνουν ότι η αλήθεια κάποια στιγμή θα μαθευτεί, κι η κοροϊδία θα πάψει.

-«Ο δρόμος της ζωή είναι βραχώδης και μπορεί να σκοντάψετε. Έτσι, ενώ κουνάτε το δάχτυλο κρίνοντας, κάποιος άλλος μπορεί να σας κρίνει»

Στο «Could you be loved», το μήνυμα του Marley είναι απλό: Ζήστε τη ζωή σας με τον καλύτερο τρόπο, αλλά να μη ξεχνάτε ότι δεν είστε τέλειοι, όπως και κανείς άλλος.

-«Μη ανησυχείς για τίποτα, γιατί κάθε μικρό πράγμα θα φτιάξει»


Εδώ ο Marley μας υπενθυμίζει ότι όσο ο ήλιος ανατέλλει το πρωί και τα πουλιά έξω από το παράθυρό μας κελαηδούν γλυκά, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τίποτα.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ο Bob Marley και τα 13 παιδιά του...

O Marley παντρεύτηκε την Rita Anderson στις 10 Φεβρουαρίου του 1966...







Η Rita έφερε μία κόρη στον γάμο τους (Την Sharon) από προηγούμενη της σχέση, το ίδιο έκανε και ο Bob (την Imani)...







Η οικογένεια Marley είχε συνολικά τέσσερα παιδιά κατά την διάρκεια του γάμου του ζευγαριού... O Bob είχε οκτώ ακόμη παιδιά με οκτώ διαφορετικές γυναίκες εκτός της γυναίκας του Rita... Η Rita είχε ακόμη ένα παιδί (Την Stephanie) από μία παράνομη σχέση που είχε με έναν άλλον άντρα, ενώ ήταν παντρεμένη με τον Bob... Φήμες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά του Marley που δεν έχουν αναγνωρισθεί ακόμη ή έχουν ξεχαστεί, αλλά όσον αφορά επίσημες πηγές, τα παιδιά του Marley είναι τα ακόλουθα,


1. Imani Carole

Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1963 από την Cheryl Murray







Η Imani είναι το πρωτότοκο παιδί του Bob Marley, αλλά όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Marley για αδιευκρίνιστους λόγους δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως ότι είναι...







2. Sharon

Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1964 και είναι κόρη της Rita από προηγούμενη σχέση.







Η Sharon γεννήθηκε δύο χρόνια πριν από τον γάμο της Rita με τον Bob και ο πατέρας της παραμένει ανώνυμος... O Bob την υιοθέτησε και παραμένει ως ένα από τα επίσημα αναγνωρισμένα παιδιά του...



3. Cedella

Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1967, από την Rita.







Η Cedella είναι το μεγαλύτερο παιδί του Bob και της Rita και μαζί με κάποια από τα αδέρφια της ήταν μέλος του γκρούπ Ziggy Marley and the Melody Makers... Έχει πάρει το όνομα της από την μητέρα του Bob.... Σήμερα είναι σχεδιάστρια μόδας και CEO της εταιρείας ough Gong International.




4. David "Ziggy"

Γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1968, από την Rita.







Ο David Nesta "Ziggy" Marley είναι ο μεγαλύτερος υιός του Bob και τραγουδιστής του Band, Ziggy Marley and the Melody Makers..


5. Stephen

Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1972, από την Rita.







Ο Stephen είναι το τελευταίο παιδί του Bob και της Rita και το τέταρτο μέλος των Ziggy Marley and the Melody Makers...


6. Robert "Robbie

Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1972, από την Pat Williams.







Ο Robbie γεννήθηκε σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα από τον Stephen και ήταν το πρώτο από πολλά που είχε εκτός της γυναίκας του Rita.. Δεν είναι μουσικός και κρατά γενικά χαμηλό προφίλ δουλεύοντας ως stunt οδηγός μοτοσυκλετών...



7. Rohan

Γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1972, από την Janet Hunt.







Ο Rohan γεννήθηκε μόλις τρείς ημέρες μετά τον αδερφό του Robbie και έναν μήνα μετά από τον αδερφό του Stephen.. Ο Rohan πήγε στο ίδιο σχολείο με τον Ziggy και τον Stephen και έκανε αρκετές αταξίες μέχρι που οι γονείς του τον έστειλα να ζήσει με την μητέρα του Bob, Cedella Booker στο Miami... Έχει επίσης αποκτήσει 5 παιδιά με την τραγουδίστρια Lauren Hill και είναι συνιδρυτής του καφέ, Marley Coffee..



8. Karen

Γεννήθηκε το 1973 από την Janet Bowen.







Η Karen είναι το τρίτο βιολογικό παιδί του Marley και γεννήθηκε στην Αγγλία το 1973 από την Janet Bowen την λεγόμενη “Janet From England“.. Μεγάλωσε με τους Marley στην Jamaica και πήγε σχολείο με την Stephanie...




9. Stephanie

Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1974







Σύμφωνα με την Cedella Booker (μητέρα του Μπομπ) ήταν κόρη της Rita και ενός άντρα ονομαζόμενου Ital με τον οποίο η Rita είχε εξωσυζυγική σχέση. Παρ' όλα αυτά το κορίτσι αναγνωρίστηκε σαν κόρη του Μπομπ.




10. Julian

Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1975, από την Lucy Pounder







Ο Julian γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε από την μητέρα του Lucy Pounder, ωστόσο επισκεπτόταν κατά καιρούς τους Marleys στην Jamaica και το Miami... Είναι τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός και αυτοδίδακτος μουσικός με τρία άλμπουμ στο ενεργητικό του, με το πιο πρόσφατο να είναι το υποψήφιο για Grammy το 2009, Awake...





11. Ky-Mani

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1976, από την Anita Belnavis







Ο Ky-Mani γεννήθηκε στην Jamaica από την τότε φιλενάδα του Bob, Anita Belnavis, μία δασκάλα του Tennis από την καραϊβική. Αρχικά είχε μία κλίση προς τα σπορ, αλλά αργότερα κατάφερε να στραφεί προς την ραπ μουσική στην οποία ανακάλυψε ότι έχει ιδιαίτερο ταλέντο... Το 1996 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του Like Father Like Son




12. Damian

Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1978, από την Cindy Breakspeare







Η Cindy Breakspeare ήταν καλλιτέχνης της Τζαζ και Μις Κόσμος το 1976, αλλά και μία από τις πιο συζητημένες φιλενάδες του Bob... O Damian έχει το ψευδώνυμο "Jr. Gong" από τον πατέρα του και είναι καλλιτέχνης της Reggae και κάτοχος βραβείου Grammy... Το 2010 συνεργάστηκε με τον ράπερ Nas στο άλμπουμ Distant Relatives...







13. Makeda

Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1981, από την Yvette Crichton







Η Makeba Jahnesta Marley γεννήθηκε στο Yvette Crichton, μόλις μερικές εβδομάδες μετά το θάνατο του πατέρα της... Είναι το πιο νέο παιδί του τραγουδιστή, αλλά δεν μεγάλωσε με κανένα από τα αδέρφια της μαζί.. Παρακολούθησε σχολείο στην Pennsylvania και σήμερα μένει στην ευρύτερη περιοχή της Philadelphia στην Αμερική...






 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Bob Marley... (06/02/1945 - 11/05/1981)

Ο Marley κάπνιζε μαριχουάνα επειδή εξασκούσε τη θρησκεία του ρασταφαριανισμού όπου η χρήση της "ganja" (η λέξη των ράστα για τη μαριχουάνα έχει τις ρίζες της σε μια παλιά σανσκριτική λέξη) θεωρείται ιερό μυστήριο. Δεν έκανε χρήση για λόγους ψυχαγωγίας, αλλά τη θεωρούσε ως μια ιεροτελεστία, όπως είναι η θεία μετάληψη για τους χριστιανούς ή το πεγιότ για τους ιθαγενείς της Αμερικής. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ιερό πρόσωπο και πίστευε ότι η μαριχουάνα του άνοιγε μια πνευματική πύλη που του επέτρεπε να είναι ο καλλιτέχνης και ο ποιητής που ήταν. Όπως έλεγε και ο ίδιος, "Αντί να χαζολογάς, μπορείς να διαλογίζεσαι και να είσαι κάποιος. Το ρούμι σε κάνει μέθυσο, αλλά το χόρτο σε μαθαίνει να είσαι κάποιος".

60290804_10211513502827277_2338249546779328512_n.jpg

Αρε ντουμανια μεχρι εφτασαν ωραιος Stoned EmoticonStoned Emoticon
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Bob Marley: «Κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν τη βροχή κι άλλοι απλά βρέχονται»

Bob Marley.

Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σε όλον τον κόσμο. Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας και ακτιβιστής, ο οποίος μάγεψε τον κόσμο με τα υπέροχα τραγούδια του…

«I Shot the Sheriff», «No Woman, No Cry», «Three Little Birds», «Exodus», «Could You Be Loved», «Jamming», «Redemption Song» είναι κάποια από αυτά… Όσο για το «One Love»,τη μεταθανάτια συλλογή του Legend που κυκλοφόρησε το 1984, πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία της ρέγκε μουσικής —περισσότερα από 12 εκατομμύρια.

Ο Bob Marley τραγούδησε για τον έpωτα, την αγάπη και την καταπίεση των μαύρων από τους λευκούς. Βρέθηκε στη δίνη των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην πατρίδα του. Κάποτε μάλιστα, προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε λαϊκό είδωλο και η ημερομηνία γέννησης του τιμάται ως Εθνική Εορτή στη Τζαμάικα.

Ήταν 10 Οκτωβρίου του 1980, όταν ο Bob Marley καταρρέει στη σκηνή, στο Stanley Theater in Pittsburgh, Pennsylvania και μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο.

Η μάχη του με τον καρκίνο είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 1977, όταν ο Marley ένιωσε ενοχλήσεις στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και οι γιατροί διέγνωσαν κακοήθες μελάνωμα, όπου του ζήτησαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του δαχτύλου του για να σώσουν τη ζωή του. Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε, επειδή του το απαγόρευαν οι πεποιθήσεις του ως Ρασταφάρι και δεν ήθελε να συντάξει διαθήκη για να διευθετήσει τα περίπλοκα περιουσιακά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αποκτήσει 12 παιδιά από 8 διαφορετικές γυναίκες. Και αυτή ήταν απαγόρευση του Ρασταφαριανισμού.

Ο καρκίνος γρήγορα εξαπλώθηκε στα ζωτικά του όργανα. Φεύγει τελικά από τη ζωή, στις 11ης Μαΐου 1981 σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.

Ας θυμηθούμε κάποια πολύτιμα αποφθέγματα του…

Απλά εσύ πρέπει να βρεις αυτούς για τους οποίους αξίζει να υποφέρεις.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την μοίρα του. (από το Zimbabwe, 1979)

Γιατί να πίνω και να οδηγώ όταν μπορώ να καπνίζω και να πετώ;

Τα παράπονα είναι προσευχές στο διάβολο.

Η μουσική μου πολεμάει το σύστημα που διδάσκει να ζεις και να πεθαίνεις.

Αν κάθεσαι και τσακώνεσαι κάθε μέρα, προσεύχεσαι στον διάβολο, λέω εγώ.

Οι ωραίες στιγμές του σήμερα είναι οι θλιμμένες αναμνήσεις του αύριο.

Δεν υποστηρίζω την πλευρά των μαύρων, δεν υποστηρίζω την πλευρά των λευκών, υποστηρίζω την πλευρά του Θεού.

Οι αληθινοί φίλοι είναι σαν τ’αστέρια. Μπορείς να τους αναγνωρίσεις μόνο όταν είναι σκοτάδι γύρω σου.

Τίποτε δεν είναι λάθος αν σε κάνει ευτυχισμένο.

Το χόρτο είναι η θεραπεία ενός έθνους, το αλκοόλ είναι η καταστροφή του.

Δεν θα ξέρεις ποτέ πόσο δυνατός είσαι μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός θα είναι η μόνη σου επιλογή.

Η ζωή σου κοστίζει πολύ περισσότερο από τον χρυσό. (από το τραγούδι Jamming, 1977)

Χρειάζεται επανάσταση για να βρεθεί λύση (από το τραγούδι Revolution, 1974)

Σήμερα, οι άνθρωποι μάχονται για να βρούνε τι είναι αληθινό. Τα πάντα έχουν γίνει τόσο ψεύτικα ώστε όλοι να θέλουν να πιαστούν από την ελπίδα. (Από συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone.)

Γράφει η Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

«Babylon By Bus», ένα νέο βιβλίο για τον Bob Marley!

Το «Babylon By Bus» είναι ένα νέο βιβλίο, αφιερωμένο στις συναυλίες του Bob Marley στην Ολλανδία, τη δεκαετία του 1970.

Ένα νέο βιβλίο για τον Bob Marley θα βρίσκεται σύντομα σε κυκλοφορία! Πρόκειται για το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Babylon By Bus: Bob Marley & The Wailers in The Netherlands». Το βιβλίο υπογράφει ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Gijsbert Hanekroot σε συνεργασία με τον ερευνητή και συγγραφέα της reggae Martijn Huisman.

Το Babylon By Bus έχει ως θέμα τις συναυλίες του Bob Marley στην Ολλανδία, στη δεκαετία του ’70. Το βιβλίο φιλοδοξεί να αναβιώσει το ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής καριέρας των Bob Marley & The Wailers, με έδρα το Άμστερνταμ. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Hanekroot το 1976 και 1977 και ταξιδεύουν τον αναγνώστη στη χρυσή εποχή της reggae.

Το βιβλίο ξεκινά στο Kingston της Jamaica και ακολουθεί την πορεία του Bob Marley προς την ηπειρωτική Ευρώπη, μέσω της Μεγάλης Βρετανίας. Στην Ολλανδία οι Bob Marley & The Wailers έδωσαν πέντε συναυλίες από το 1976 μέχρι το 1980. Οι συναυλίες διοργανώθηκαν σε Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Χάγη και Geleen και περιγράφονται στο βιβλίο λεπτομερώς. Η περιγραφή εμπλουτίζεται από συνεντεύξεις με ανθρώπους που τις έζησαν από κοντά, διοργανωτές, μάνατζερ και πρωτοπόρους της reggae σκηνής.

Οι φωτογραφίες του Hanekroot, ασπρόμαυρες και έγχρωμες, καταγράφουν τον Marley στα καλύτερά του, τόσο πάνω στη σκηνή όσο και εκτός σκηνής. Το Babylon By Bus είναι διαθέσιμο στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Aποτελεί σίγουρα ένα θησαυρό για τους φανς του Bob Marley και της reggae μουσικής.

Η κυκλοφορία του βιβλίου γίνεται έπειτα από επιτυχημένη καμπάνια χρηματοδότησης στο kicstarter. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Bob Marley & the Wailers in The Netherlands @ Kickstarter.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Το Λονδίνο τιμά τον Μπομπ Μάρλεϊ με την επιγραφή «Blue plaque»
Τοποθετήθηκε έξω από το σπίτι που έμενε μαζί με το συγκρότημα του, στην Oakley street, στην περιοχή του Τσέλσι, το 1977.

Με την «Blue plaque» τιμήθηκε η μνήμη του σούπερ σταρ της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, στο Λονδίνο.

Η επιγραφή με το όνομα του τοποθετήθηκε έξω από το σπίτι που έμενε μαζί με το συγκρότημα του, τους Wailers, στην Oakley street, στην περιοχή του Τσέλσι, στο δυτικό Λονδίνο, το 1977.

Τα αποκαλυπτήρια της «Blue plaque» προς τιμήν του Μάρλεϊ, έγιναν από τον ποιητή και συγγραφέα του Ρασταφαριανού κινήματος, Μπέντζαμιν Ζεφανία και από τον ιστορικό και παρουσιαστή, Ντέιβιντ Ολουσόγκα, ο οποίος δήλωσε πως, «Ο Μάρλεϊ, ήταν περισσότερο από μία μουσική ιδιοφυΐα. Υπήρξε πολιτιστικό είδωλο ενώ άνοιξε τον δρόμο και για άλλους μαύρους μουσικούς».

Μόνο το 4% από τις 900 και πλέον επιγραφές, που βρίσκονται στην πόλη του Λονδίνου, είναι αφιερωμένες σε μαύρους και Ασιάτες.

Η Blue plaque είναι μία μόνιμη επιγραφή που τοποθετείται σε δημόσια μέρη, του Ηνωμένου Βασιλείου και συνδέει μία τοποθεσία με έναν διάσημο άνθρωπο ή ένα γεγονός και συνδέεται με τη βρετανική πολιτιστική κληρονομιά.



 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Bob Marley


Ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της μουσικής και η προσωποποίηση της reggae

Ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της μουσικής και η προσωποποίηση της reggae, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1945 στο χωριό Nine Miles της Τζαμάικα. Το πλήρες όνομά του του ήταν Robert Nesta Marley και ήταν γιος του Άγγλου λευκού ναυτικού Νorval Sinclair Marley, που τότε ήταν 50 ετών και της 18χρονης ντόπιας, Cedella Booker.

Μεγάλωσε χωρίς την παρουσία του πατέρα του, αφού εκείνος ζούσε στο Λίβερπουλ, αν και βοηθούσε οικονομικά την οικογένεια μέχρι τον θάνατο του, όταν ο Bob ήταν 10 χρονών. Ήταν τότε, που ο Bob και η μητέρα του μετακόμισαν στην τενεκεδούπολη του Trenchtown, ένα προάστιο της πρωτεύουσας Κίνγκστον.

Ο Bob ήταν κοντός και το ύψος που έφτασε δεν ξεπέρασε το 1,63μ. Όμως μέσα του ένιωθε γίγαντας. Ένα μεγαλείο το οποίο απόκτησε για πολλούς λόγους. Αρχικά, ήταν τα δύσκολα χρόνια του γκέτο, όπου σαν μιγάς, αντιμετώπισε την προκατάληψη και από τους λευκούς αλλά και από τους μαύρους.

Το 1959 εγκατέλειψε το σχολείο και έγινε βοηθός οξυγονοκολλητή. Όταν δεν δούλευε, έπαιζε μουσική με δυο φίλους του. Ένας από αυτούς, ο Jo Higgs, ήταν μέλος του κινήματος των Ρασταφάρι, μιας φιλοσοφίας – θρησκείας, που έβλεπε σαν μεσσία τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ. Αποθέωνε την Αφρική αλλά και την χρήση μαριχουάνας. O Bob Marley ήρθε σε μια πρώτη επαφή με τη θρησκεία και τρία χρόνια αργότερα, έκανε την πρώτη του ηχογράφηση.

Μετά από ακόμα έναν χρόνο έφτιαξε το γκρουπ, «The Teenagers», που έπαιζε κυρίως ska και rocksteady, μια μίξη που άνοιξε το δρόμο για την reggae. Το ίδιο συγκρότημα, μετονομάστηκε αργότερα σε «The Wailers», συγκρότημα που έγινε συνώνυμο με την μετέπειτα καριέρα του Bob Marley.

Στην αρχή όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Ο Marley αναγκάσθηκε να μετακομίσει για λίγα χρόνια στις ΗΠΑ, όπου διέμεινε στο σπίτι της πεθεράς του, αφού πρώτα είχε παντρευτεί την Rita Anderson. Στο διάστημα αυτό δούλεψε, μεταξύ άλλων, και στην αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler.

Όμως δεν ήταν φτιαγμένος για εργάτης. Το 1967 επέστρεψε στην Τζαμάικα. Στα 22 του έγινε μέλος των Ρασταφάρι και άφησε μαλλιά σε στυλ «ράστα», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, με τις χαρακτηριστικές τζίβες.

Το 1980, το άλμπουμ «Uprising», έμελλε να είναι και το τελευταίο του, με το τραγούδι «Redemption Song» να ξεχωρίζει.



PraisingPraising
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ας μαζευτούμε να πολεμήσουμε αυτό το Άγιο Αρμαγεδδυον (One Love).
Έτσι, όταν έρθει ο άνθρωπος δεν θα υπάρχει, ούτε χαμός (One Song).


Ομορφο Βραδυ στην πιο Ομορφη Παρεα :):):)Smileys drinking beer Emoticon
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.152
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Αν δεν έχετε πάει Τζαμάικα δεν ξετε.....
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.263
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Αν δεν έχετε πάει Τζαμάικα δεν ξετε.....

.... ας πουμε οτι σκετο το τραινο σβηστο , ειναι η Τζαμαικα .....!

7948934926_261c4f20a9_b.jpg
 
Top Bottom