Ιστορίες των εθνικών αποσταγμάτων μας

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.152
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
καθε τι στον τοπο του με τον τροπο του .........Ουζα στην Λαμψακο
Άγιος Ουζοτοπος.... Μέκκα...
 

LAndreas

member
Δημοσιεύσεις
1.413
Ηλικία
60
Περιοχή
Ναουσαρα
Όνομα
Λειβαδιτης Ανδρεας
ετσι απλα ....
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ρακή ή Τσικουδιά η Ελληνική
tsi.jpg

Η ρακή ή τσικουδιά - το διάφανο μυρωδάτο νέκταρ της κρητικής γης - δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν. Είναι το απόσταγμα μιας γνήσιας παράδοσης, η ταυτότητα μιας κουλτούρας που συνδέεται απόλυτα με την καθημερινότητα των περήφανων κατοίκων της, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την κρητική φιλοξενία.

ε μια τέτοια περιοχή, όπως η Κρήτη, με την πλούσια οινική παραγωγή και παράδοση ήδη από τα Μινωικά χρόνια, βρήκε πρόσφορο έδαφος η τέχνη της απόσταξης, η οποία στον Ελλαδικό χώρο ξεκίνησε από το Άγιον Όρος περί τον 15ο αιώνα, όπως μαρτυρούν έγγραφα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Τουρκοκρατούμενη Ανατολή. Έτσι, γίνεται και η Κρήτη, μαζί με την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια, κέντρο απόσταξης. Στη δεκαετία του 1920, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος ψήφισε νόμο στη Βουλή για την από-σταξη της ρακής, με τον οποίο δόθηκαν οι πρώτες άδειες για ρακοκάζανα σε αγρότες και αμπελουργούς της Κρήτης, έτσι ώστε να αρχίσουν να παράγουν νόμιμα τη ρακή.
Ονομάζεται ρακή επειδή είναι απόσταγμα που παράγεται από ρώγες (αρχαία ελληνικά: ραξ ή ιωνικά: ρωξ – ρώγες σταφυλιών). Λέγεται και τσικουδιά, επειδή τα στέμφυλα στην Κρήτη λέγονται και τσίκουδα. Είναι διαφορετικό ποτό από το τούρκικο ρακί ή το τσίπουρο, αφού αυτά έχουν αρωματικές προσθήκες και είναι διπλής απόσταξης, ενώ η τσικουδιά όχι.


Το 1989, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η «τσικουδιά Κρήτης» θεωρείται "προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης".

Περιέχει περίπου 37% αλκοόλ γεγονός που το κατατάσσει στην κατηγορία των πλέον δυνατών αλκοολούχων ποτών.

35795877943_d6d2efb287_b.jpg

Η διαδικασία της απόσταξης
Τα υπολείμματα του μούστου κατά την παραγωγή του κρασιού που απομένουν από το πάτημα των σταφυλιών, σφραγίζονται μέσα σε βαρέλια. Εκεί παραμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της ζύμωσης, οπότε πλέον είναι έτοιμα για την απόσταξη. Το προϊόν που προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης είναι τα στέμφυλα ή τσίκουδα . Έπειτα μεταφέρονται από τα βαρέλια σε καζάνια, τα οποία ονομά¬ζονται ρακοκάζανα ή άμβυκες, όπου αφού σφραγιστούν όσο γίνεται πιο καλά και ερμητικά, αρχίζουν να βράζουν και όταν πλέον φτάσουν στην απαιτούμενη θερμοκρα¬σία ξεκινά η διεργασία της απόσταξης. Ο πολύ αργός ρυθμός στην όλη διαδικασία εξασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλε¬σμα. Κάθε καζανιά μπορεί να χρειαστεί περίπου τρεις ώρες. Από το καπάκι του καζανιού, μέσα από ένα σωληνάκι του που είναι τοποθετημένο σε αυτό και ψύχεται εξωτερικά με νερό, ρέει το απόσταγμα και έπειτα υγροποιείται ο ατμός που βγαίνει ως τσικουδιά. Πιο δυνατό θεωρείται το πρώτο απόστα¬γμα που θα κυλήσει και το οποίο ονομάζεται «πρωτοράκι».

Η τσικουδιά στην Κρήτη, πέραν των άλλων, είναι ένδειξη φιλίας και ευγένειας και εργαλείο επικοινωνίας. Με μια τσικουδιά οι Κρητικοί εύχονται αλλά και υποδέχονται τους επισκέπτες τους, με αυτήν συζητούν και χωρατεύουν στα καφενεία, με αυτήν ξεπερνούν τις λύπες και λύνουν τις διαφορές τους.

Ο τελετουργικός χαρακτήρας παραγωγής της ρακής, τα περίφημα «καζανέματα» διαρκούν περίπου ένα δίμηνο (μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου) και εξελίσσονται σε μια κυριολεκτικά μοναδική γιορτή. Γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου περίοπτη θέση κατέχει φυσικά το ρακοκάζανο. Όλοι γιορτάζουν στήνοντας χορό γύρω από τη «ρούμπα» (το σωλινάκι από όπου στάζει η πρώτη ρακή) σαν μια παρέα, δοκιμάζοντας διάφορους συνοδευτικούς παραδοσιακούς μεζέδες της Κρήτης.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
«Ο Κόσμος του Ούζου»: η ιστορία του εμβληματικού ελληνικού ποτού σ ένα μουσείο

ouzo_1.jpg

Το ούζο, το πλέον εμβληματικό ελληνικό ποτό και αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των ελληνικών αποσταγμάτων, έχει αποκτήσει το δικό του μουσείο στο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, στο Πλωμάρι της Λέσβου.

Το αναγνωρίζεις από το θολό, γαλακτόχρωμο σώμα του, από το γεμάτο γλυκάνισο άρωμά του που κεντρίζει την όσφρηση μόλις φέρεις το ποτήρι στα χείλη, από τη γλυκόπιοτη, σπιρτόζα γεύση του που μπορεί να κλείσει στο στόμα τις μνήμες από όλα τα ελληνικά καλοκαίρια μαζί. Το ούζο, το πλέον εμβληματικό ελληνικό ποτό και αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των ελληνικών αποσταγμάτων, έχει αποκτήσει το δικό του μουσείο στο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, στο Πλωμάρι της Λέσβου.

Στον γραφικό οικισμό του Πλωμαρίου, εκεί όπου πριν από περίπου 120 χρόνια πρωτογεννήθηκε η περίφημη συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, η αμιγώς ελληνική αποσταγματοποιία που ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη, συνεχίζει με σεβασμό και αγάπη την παράδοση, διατηρώντας την αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο. Όλη αυτή η μυσταγωγία που φυλακίζεται μέσα σ ένα ποτήρι ούζο, μπορεί να γίνει μια ξεχωριστή εμπειρία για τη γεύση και την όσφρηση μέσα από μια ξενάγηση στο Μουσείο Ούζου «ο Κόσμος του Ούζου». Έναν χώρο που επιμελήθηκε με μεράκι και σεβασμό η οικογένεια Καλογιάννη. Ο επισκέπτης μπορεί να μυρίσει και να γευτεί το εκλεκτό, από 100% διπλή απόσταξη «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου», αλλά και να μεταφερθεί πίσω στο χρόνο, μέσα από τη συλλογή μουσειακών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης και της εμφιάλωσης, όπως παλαιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, οι λεγόμενες ετικετέζες.

Ο επισκέπτης που θέλει να μυηθεί στα μυστικά του «Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου», θα περιπλανηθεί στους χώρους του παραδοσιακού αποστακτηρίου της αποσταγματοποιίας. Εκεί θα μπορέσει να αγγίξει τις πρώτες ύλες που προέρχονται από τη γη της Λέσβου όπως το αλάτι Καλλονής από τις αλυκές του νησιού και ο γλυκάνισος -που αποτελεί το βασικό συστατικό του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Μάλιστα ο γλυκάνισος καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιiας, στο Λισβόρι και λέγεται ότι είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Επίσης ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο της απόσταξης για να παρακολουθήσει από κοντά όλη την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας, μέσα σε 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, όπως παλιά, τότε που ο Ισίδωρος Αρβανίτης εμπνεύστηκε την περίφημη συνταγή.
Σήμερα, είναι ελάχιστες οι ετικέτες ούζου που μπορούν να μετρήσουν πάνω από 120 χρόνια συναρπαστικής ζωής. Η ιστορία του «Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου», ξεκίνησε το 1894 και μέχρι σήμερα η μυστική συνταγή του παράγεται αναλλοίωτη. Αυτό το μαγικό ταξίδι της παραγωγής του εθνικού ποτού ανά τα χρόνια, θέλησε να αναδείξει η οικογένεια Καλογιάννη στο Πλωμάρι της Λέσβου. Γι αυτό, μια επίσκεψη στο μουσείο «ο Κόσμος του Ούζου» προσφέρει στον επισκέπτη ένα νοητό ταξίδι πίσω στο παρελθόν μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα, τις υφές και τα αγνά υλικά της Λεσβιακής γης.


Μουσείο Ούζου: «Ο Κόσμος του Ούζου»
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή 09.00-14.00.
Έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα. Είσοδος: 2 ευρω (περιλαμβάνεται οργανωμένη ξενάγηση και γευσιγνωσία)
Ξεναγήσεις για άνω των 20 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης.
Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση.
Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, 2252031450

Πηγή: cityportal.gr
 

Sapiokaravo

well know member
Δημοσιεύσεις
3.610
Ηλικία
54
Περιοχή
Far west
Μοτοσυκλέτα
Ιταλιδα με μεταπτυχιακο.
Όνομα
Χρηστος
Last edited by a moderator:

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Απ' τις πιο ωραίες φάσειςBye


< ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ>
Απο Κρόκιο αλμυρού.
Τα μύδια απο Πτελεό.
Είχα βγάλει και γυαλίστερες ,αλλά δεν τις πρόλαβε η φωτογραφία
 

thanosgp

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
11.519
Ηλικία
52
Περιοχή
Τρίκαλα
Μοτοσυκλέτα
Τίγρης ξεδοντιασμένος 220 τελική
Όνομα
Θάνος
Περιοχή
Τρίκαλα

thanosgp

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
11.519
Ηλικία
52
Περιοχή
Τρίκαλα
Μοτοσυκλέτα
Τίγρης ξεδοντιασμένος 220 τελική
Όνομα
Θάνος
Περιοχή
Τρίκαλα

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Μύδια,αααααααα! Δημήτρη αν βρεις δοκίμασε και αυτό με ή χωρίς γλυκάνισο. Εκπληκτικό....
https://www.skroutz.gr/s/5344553/Οικογένεια-Τσίνα-Τσίπουρο-Μετέωρο-χωρίς-γλυκάνισο-500ml.html


Στάλθηκε από το POCO F2 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk



Όταν είμαι στο νυφοχωρι,ψάχνω Αποστολάκη, θεσσαλικό, μπουτλα.
Με αυτή την σειρά.
Αμα κάτσει η φαση θα το πιω και το ποτήριο αυτό...
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ποια η διαφορά του τσίπουρου από τη ρακή και ποια τα οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο



Τσίπουρο και ρακή – Συμβουλές για την υγεία: Το τσίπουρο και η ρακή δεν είναι μόνο για να φτιάχνει σε κάποιους τη διάθεση και για τα γλέντια. Με σωστή και μετρημένη κατανάλωση, μπορούν να προσφέρουν και μάλιστα να ενισχύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τσίπουρο και ρακή – Συμβουλές για την υγεία: Πού βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό

– Αρτηριακή πίεση: Η προσεκτική κατανάλωση προκαλεί αγγειοδιαστολή, λόγω της ποσότητας αλκοόλ και ρίχνει την πίεση.

– Αντιμικροβιακή δράση: Ως ποτά, το τσίπουρο κι η ρακή, έχουν αντιμικροβιακή δράση. Γι’ αυτό και επικρατεί η άποψη ότι καταπολεμούν το κρυολόγημα και τον πυρετό.

– Καρδιαγγειακά: Βελτιώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, γλυκόζης, χοληστερόλης, γι’ αυτό και περιορίζει τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον διατηρείται η καλή κυκλοφορία του αίματος.

– Αντιπηκτική δράση: Η ήπια κατανάλωση, περιορίζει τον σχηματισμό θρομβώσεων, καθώς μειώνει την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων.



Τσίπουρο και ρακή – Συμβουλές για την υγεία: Η διαδικασία παρασκευής

Η τσικουδιά και το τσίπουρο, παράγονται κυρίως από τα στέμφυλα ή στράφυλλα, όπως λέγονται στην Κρήτη, δηλαδή τα υπολείμματα από το πάτημα των σταφυλιών. Αφού συμπιεστούν τα σταφύλια, ο χυμός που έχει μείνει, οι φλούδες από τις ρώγες και τα κουκούτσια, μένουν σε δοχεία μέχρι να γίνει η ζύμωση και τα φυσικά σάκχαρα να μετατραπούν σε αλκοόλη.

Τότε, το μείγμα τοποθετείται στον άμβυκα, το ειδικό καζάνι για την απόσταξη και αρχίζει η διαδικασία. Ο άμβυκας θερμαίνεται, με ξύλα, κάρβουνο ή υγραέριο. Το αποτέλεσμα της απόσταξης είναι η τσικουδιά. Μπορεί να γίνει και δεύτερη απόσταξη, στην οποία τοποθετείται και γλυκάνισο για να φτιαχτεί το τσίπουρο.

Τσίπουρο και ρακή : Ρακοκάζανα από την Κρήτη

Κάθε χρόνο από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τον Δεκέμβριο, οργανώνονται σε ολόκληρη την Κρήτη τα λεγόμενα ρακοκάζανα. Δεν πρόκειται για απλή απόσταξη, αλλά για «γιορτή της ρακής» που έχει πάρει τη μορφή εθίμου. Ο καζανάρης, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που χειρίζεται τον άμβυκα και κάνει την απόσταξη, καλεί φίλους και γνωστούς να παρευρεθούν στη διαδικασία της απόσταξης.

Ο κόσμος μαζεύεται από νωρίς, ακολουθεί φαγητό και έπειτα κρητικοί χοροί με παραδοσιακά όργανα. Μαντινάδες που οι ντόπιοι «σκαρώνουν» εκείνη τη στιγμή και απευθύνονται στον καζανάρη και την οικογένειά του. Φυσικά από το γλέντι δεν λείπει και το κέρασμα, «οι κούπες» με κρασί που δεν γίνεται να τις αρνηθείς.

Η απόσταξη της ρακής γίνεται αργά, σταγόνα σταγόνα και κάθε τόσο ο καζανάρης ρίχνει μικρή ποσότητα στη φωτιά για να ελέγξει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Μόλις η ρακή ετοιμαστεί, όλοι δοκιμάζουν και το γλέντι συνεχίζεται όσο αντέχει η παρέα.
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.152
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Με τα τσίπουρα παλαίωσης τι παίζει; Μπορούν να παλαιωθούν όλα τα Τσίπρα;
 

Beast

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.282
Ηλικία
57
Μοτοσυκλέτα
SUZUKI GSF 1250 !!!
Όνομα
Κυριακος
Περιοχή
Nεα. Σμυρνη

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.152
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Εγώ δεν βάζω στο στόμα μου αποστάγματα για πτωχάτζες, με παλαιωμένο τσίπουρο θα κάνω ένα καλό ποδόλουτρο, από 32 ετών Αρμπελάουρ και πάνω και στα πανηγύρια Λαγκαβούλι...
 
Top Bottom