Γυρίζοντας τον κόσμο με ποδήλατο

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.093
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)

Τον Άγγελο Γεωργόπουλο, τον γνωρίσαμε τον Οκτώβριο του 2015, όταν ξεκίνησε από την Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου για τον γύρο του κόσμου.

Κατά καιρούς μαθαίναμε νέα του από τα social media, όπως όταν βρέθηκε στην Κροατία, στον Ισημερινό, στην Βολιβία, στο Περού, αλλά και σε τόσα ακόμη μέρη...

Όλο αυτόν τον καιρό, επισκέφθηκε πολλές χώρες, γνώρισε διαφορετικούς πολιτισμούς και συνομίλησε με πολλούς ανθρώπους, που ο καθένας τους είχε κάτι διαφορετικό να του "πει". Κάθε νέα χώρα, ήταν και μια νέα περιπέτεια για τον νεαρό ποδηλάτη.

Πριν λίγο καιρό, επέστρεψε στην Πάτρα για να δει την οικογένειά του, όχι όμως για πολύ... Γιατί ο Άγγελος βάζει συνέχεια νέους στόχους και δεν τα παρατάει μέχρι να τους πραγματοποιήσει.

Έτσι λοιπόν, αφού χαλάρωσε λίγο, πήρε το ποδήλατό του και τον απαραίτητο εξοπλισμό του και ξεκίνησε για... τον γύρο της Αφρικής.

Με πρώτο προορισμό την Αίγυπτο, όπου βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες, ο Άγγελος άφησε ξανά πίσω του την Πάτρα. Λίγο πριν φύγει μιλήσαμε μαζί του για όσα έχει ζήσει όλο αυτόν τον καιρό, για την επιστροφή του στην πατρίδα, αλλά και για την Αφρική.

Κι όλα όσα μας είπε, έχουν ενδιαφέρον...

Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό που θα είναι τελείως δικό μου"
P.E.: Σε πετυχαίνουμε στην Πάτρα μετά από πολύ καιρό. Πώς σε υποδέχτηκαν οι δικοί σου και πως ένιωσες που επέστρεψες;

Α.Γ.: "Με υποδέχτηκαν με αγκαλιές και χαμόγελα. Παρόλο που δεν ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα πριν ολοκληρώσω τον γύρο του κόσμου, ένοιωσα υπέροχα. Είχα πολύωρες συζητήσεις με τους αγαπημένους μου, είδα τα μωράκια του αδελφού μου που γεννήθηκαν όσο έλειπα, έφαγα ελληνικά φαγητά που μου είχαν λείψει, χόρεψα πολύ, ανανέωσα τον εξοπλισμό μου και έφτιαξα το ποδήλατό μου. Δεν κοιμήθηκα αρκετά, αλλά φεύγω γεμάτος και νοιώθω έτοιμος".

P.E.: Πώς αποφάσισες εξαρχής να πάρεις το ποδήλατό σου και να ξεκινήσεις για τον γύρο του κόσμου;

Α.Γ.: "Επειδή είχα από αρκετά νέος μια ροπή προς την οικογενειακή ζωή και επειδή ήμουν σίγουρος πως το εργασιακό περιβάλλον, όποιο κι αν είναι αυτό, θα με ρουφήξει, ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα - ήθελα ένα μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην ελευθερία των σπουδών και τον σχετικό περιορισμό του επόμενου βήματος. Έτσι προέκυψε το ταξίδι σαν επιθυμία να γνωρίσω τον κόσμο και να κάνω κάτι διαφορετικό που θα είναι τελείως δικό μου. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι λόγοι μικρότερης μεν έντασης αλλά μεγάλης σημασίας καθώς πολλά μικρά κομμάτια ενώθηκαν μέσα μου και δημιουργήθηκε η κρίσιμη μάζα για να γεννηθεί η ιδέα

Η Αφρική πιο πολύ θα έλεγα ότι με συναρπάζει παρά με φοβίζει"
P.E.: Ποιες χώρες έχεις επισκεφθεί μέχρι τώρα;

Α.Γ.: "Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Εζεργοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, H.Π.Α, Κολομβία, Εκουαδόρ, Περού, Βολιβία, Χιλή, Αργεντινή".

P.E.: Από ότι μαθαίνουμε σειρά έχει ο γύρος της Αφρικής. Σε φοβίζει αυτή η ήπειρος;

Α.Γ.: "Πιο πολύ θα έλεγα ότι με συναρπάζει παρά με φοβίζει. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η ύπαρξη άγριων ζώων και όχι οι άνθρωποι ή ας πούμε... η δύσκολη εύρεση καθαρού νερού. Το θέμα είναι η αβεβαιότητα και η άγνοια σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα και μια γενικότερη αίσθηση υψηλής επικινδυνότητας επειδή η Αφρική είναι πολύ λιγότερο αναπτυγμένη σε σχέση με τον δυτικό κόσμο. Θα κάτσω για λίγο καιρό στην Αίγυπτο (πριν ξεκινήσω την "κάθοδο" μέχρι το Κέηπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής) με σκοπό να συλλέξω πληροφορίες και να προετοιμαστώ κατάλληλα".

P.E.: Έχεις γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους και έχεις βρεθεί σε εξωπραγματικά τοπία. Μίλησέ μας γι' αυτό.

Α.Γ.: "Είναι όλο αυτό μια θαυμάσια εμπειρία. Μία ευκαιρία να ανοίξεις τους ορίζοντες σου, ή ακόμα και να τους... χάσεις! Στην πραγματικότητα δεν έχω πολλά να πω διότι η πρόσληψη του διαφορετικού είναι μια εσωτερική διαδικασία με άγνωστες πτυχές. Ξεκινάς με απορία και θαυμασμό, μετά ρωτάς, μαθαίνεις, χαίρεσαι με το καινούριο - όχι όμως μόνο γιατί αντίκρισες κάτι νέο και στατικό, αλλά γιατί ζώντας μέσα στο διαφορετικό το μελετάς και στην ιστορική του διάσταση, μελετάς την εξελικτική πορεία του.

Γιατί οι άνθρωποι εδώ τρώνε αυτά τα φαγητά και με αυτόν τον τρόπο, γιατί χτίζουν τα σπίτια τους έτσι, γιατί έχουν αυτό το χρώμα δέρματος, γιατί το κλίμα και η φύση εδώ είναι έτσι, γιατί τα αστέρια φαίνονται τόσο καθαρά εδώ. Μπαίνεις σε έναν διάλογο που εξερευνά δυναμικά την εξελικτική-ιστορική πορεία. Κάτι που δύσκολα το κατακτάς μέσα από μία ολιγοήμερη, αμιγώς τουριστική εμπειρία. Καταλήγεις να βιώνεις το ποθούμενο είτε ζώντας σε μία τροπική καλύβα με όλη την οικογένεια του Γιαντρίν είτε κάνοντας ποδήλατο στη μεγαλύτερη αλυκή του κόσμου ή διασχίζοντας τη ζούγκλα του Αμαζονίου".

«Μία ευκαιρία να ανοίξεις τους ορίζοντες σου, ή ακόμα και να τους... χάσεις! Κάνοντας ποδήλατο στη μεγαλύτερη αλυκή του κόσμου»!

"Αν στο ένα άκρο είναι η ζωή και ο έρωτας, αισθάνθηκα πολλές φορές ερωτευμένος με τη ζωή"
P.E.: Σίγουρα έχεις ζήσει πολλά όλο αυτόν τον καιρό. Ποια θα έλεγες ότι ήταν η καλύτερη και η χειρότερη εμπειρία σου;

Α.Γ.: "Είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη η αξιολογική κρίση των ταξιδιωτικών εμπειριών και αυτό γιατί είναι πολύπλοκο να θέσεις τα κριτήρια. Δηλαδή, πες μου εσύ, ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής σου; Το θέμα είναι ότι συγκρίνεις κάτι που είναι άγνωστο στο σύνολό του και άρα αδύνατο να συγκριθεί. Δηλαδή όταν βρίσκω και τραβάω το ανακόντα έξω από τη λιμνούλα του, ασφαλώς είμαι πλημμυρισμένος από αισθήματα χαράς, θαυμασμού, έκπληξης. Όταν περνάω ενάμιση μήνα με τη φαμίλια Σιφουέντες στη Λίμα ασφαλώς αισθάνομαι αγάπη και εγγύτητα, όταν προσεγγίζω τη βουνοκορφή που είναι πιο κοντά στα αστέρια από οποιοδήποτε άλλο σημείο της γης ασφαλώς νοιώθω ένα δέος.

Το θέμα είναι ότι η επίδραση κάθε ενός εξ αυτών πάνω μου είναι άγνωστη στην ολότητα του. Αν στο ένα άκρο είναι η ζωή και ο έρωτας, αισθάνθηκα πολλές φορές ερωτευμένος με τη ζωή. Αν στο άλλο άκρο είναι ο φόβος και ο θάνατος, είχα 2-3 δυνατά περιστατικά. Στο πιο έντονο βρισκόμουν πάνω σε μια μηχανή. Μια άλλη φορά ήμουν τρομακτικά ζαλισμένος και μουδιασμένος χωρίς να ξέρω αν είμαι δηλητηριασμένος από τα λαχανικά που δεν έπλυνα ή από το φίδι που με δάγκωσε".

P.E.: Υπήρξε στιγμή που να μετάνιωσες και να είπες στον εαυτό σου "Τα παρατάω, γυρίζω πίσω";

Α.Γ.: "Ούτε καν κοντά. Όλες οι δύσκολες στιγμές είναι αναμενόμενα σημεία μιας υπέροχης πορείας".

P.E.: Ποιο θα έλεγες ότι είναι το μεγαλύτερο κέρδος που έχεις αποκομίσει ως τώρα από το ταξίδι σου;

Α.Γ.: "Όταν ζεις κάτι ακραίο συνειδητοποιείς ότι το όριο δεν είναι ούτε εκεί. Υπάρχει κι άλλο. Η χαρά, η αγάπη, ο Θεός, η δυνατότητα - αυτά είναι ατελείωτα. Όλα τα μπορούμε αν συγκεντρωθούμε".

Το πλάνο μετά την Αφρική
P.E.: Τι θα συμβούλευες/έλεγες σε κάποιον που θα ήθελε να γυρίσει τον κόσμο όπως εσύ;

Α.Γ.: "Θα δανειστώ τα σλόγκαν τριών πολυεθνικών εταιρειών γιατί κρύβουν μια ιδιαίτερη σοφία παρά τη συντομία τους και την καπιταλιστική χροιά τους.
Impossible is nothing. Just do it. Keep "walking".

P.E.: Μετά την Αφρική έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις;

Α.Γ.: "Μετά την Αφρική, το πλάνο λέει ποδηλασία στην Κίνα, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Πεκίνο. Μετά διάσχιση όλης της Ρωσίας από το Νοβοροσίσκ μέχρι την Αγία Πετρούπολη (θέλω να μάθω και Ρώσικα) και μετά Ευρώπη, και επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους όσους υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια με τα μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης που μου στέλνουν και με τις δωρεές τους μέσω του μπλογκ. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου: τον Σίμο Ευφραιμιάδη και τη Μoustakas Bikes για το στήσιμο του ποδηλάτου και τη δημιουργία ειδικών εξαρτημάτων, την AlpamayoPro για την παροχή των ειδών camping, την Loukas Bikes για τα ποδηλατικά ρούχα Endura, την DZR shoes για τα παπούτσια, την add-e για το ηλεκτρικό κιτ, και την Ομάδα Τέχνης Πάροδος για την οικονομική ενίσχυση".


Μάθετε περισσότερα για τον Άγγελο Γεωργόπουλο:

www.awesomeride.cc
twitter.com/AWESOME_Ride/
facebook.com/awesomeride360/
instagram.com/awesome.ride/

πηγη www.patrasevents.g
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Τους βλεπω συνεχεια και η αληθεια ειναι οτι τους λυπαμαι.Για να το κανουνε υποθετω οτι περνανε καλα,εγω ομως δεν θα το εκανα ουτε αν μου βαζανε το πιστολι στον κροταφο.
 

User V

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.090
Αυτο το παιδι μου φαινεται τοσο συγκροτημένο και γεμάτο!!
Δεν τον γνωρίζω αλλα τον παραδέχομαι!!!Οχι για το κατόρθωμα αλλα για την τροπο σκέψης & λειτουργίας..
Είπε ψαγμένα πράγματα.

Καλο δρόμο ΠΑΝΤΑ στη ζωή του..
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.093
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
ο συγκεκριμενος ειναι γυιος πολυ φιλου μου και συναδέλφου μου
πραγματικά εχει καταλαβει το νοημα της ζωής και ο τροπος σκεψης και αντίληψης της ζωής του ειναι αξιοθαύμαστος (για μενα τουλάχιστον -θύμα ολων των μικροαστικών αντιλήψεων και συνηθειών)
 

evangelos

member
Δημοσιεύσεις
1.717
Ηλικία
50
Περιοχή
Ιωάννινα
Μοτοσυκλέτα
Triumph Tiger 800 - GAS GAS EC300
Όνομα
EVANGELOS
PraisingPraisingPraisingPraising


γιατί μάλλον δεν θα έκανα ποτέ ένα τέτοιο εγχείρημα.

Απλά μπράβο του!
 
Top Bottom