ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ?

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.263
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Αντί να ζωγραφίσει τα πρωτοδοκιμαζομενα κάθετου εφορμησεως ... αρεοπλανα Στουκας ...! cde
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

20 παράξενα αλλά αληθινά πράγματα για το διάστημα​

Το σύμπαν είναι ένα παράξενο μέρος​

Σήμερα έμαθα: 20 παράξενα αλλά αληθινά πράγματα για το διάστημα


Το σύμπαν είναι ένα παράξενο μέρος. Είναι γεμάτο από μυστηριώδεις εξωγήινους πλανήτες, αστέρια που είναι πολύ μεγαλύτερα από τον Ήλιο, μαύρες τρύπες ανεξιχνίαστης δύναμης και πολλά άλλα παράξενα που φαίνεται να αψηφούν τη λογική.​

Παρακάτω, μπορείτε να πάρετε γεύση από ένα μικρό δείγμα των αμέτρητων ασυνήθιστων διαστημικών γεγονότων και για τον δικό μας πλανήτη αλλά και για το απέραντο σύμπαν πέρα από αυτό.
  1. Χρειάζονται 9 χρόνια για να περπατήσουμε έως το φεγγάρι
  2. Ο Άρης ονομάζεται Κόκκινος Πλανήτης λόγω του κόκκινου χρωματισμού του, ο οποίος προέρχεται από τη μεγάλη ποσότητα οξειδίου του σιδήρου, γνωστό στη Γη ως σκουριά, στην επιφάνεια του πλανήτη.
  3. Η θερμοκρασία του Ερμή ποικίλλει από -173° C στη νυχτερινή του πλευρά έως 426° C κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  4. Eάν μπορείτε να εντοπίσετε τον Γαλαξία της Ανδρομέδας με γυμνό μάτι, τότε μπορείτε να δείτε κάτι που βρίσκεται 14,7 δισεκατομμύρια μίλια μακριά.
  5. Ο Ήλιος είναι 400 φορές μεγαλύτερος από τη Σελήνη, αλλά και 400 φορές πιο μακριά από τη Γη, με αποτέλεσμα και τα δύο να φαίνονται να έχουν το ίδιο μέγεθος στον ουρανό μας.
  6. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης. Θα μπορούσε να περιέχει όλους τους άλλους επτά πλανήτες μόλις στο 70% του όγκου του.
  7. Τα αστέρια δεν λαμπυρίζουν μέχρι το φως τους να περάσει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης.
  8. Αν η Γη είχε το μέγεθος μιας μπάλας του τένις, ο Ήλιος θα ήταν μια σφαίρα με διάμετρο 7,5 μέτρα, σε απόσταση 800 μέτρων.
  9. Από τα 9.113 επίσημα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Σελήνης, μόλις τα 421 (4,6%) δεν είναι κρατήρες.
  10. Αν οδηγούσες ένα αυτοκίνητο προς το πλησιέστερο αστέρι με ταχύτητα 110 χλμ./ώρα, θα χρειαζόσουν περισσότερα από 356 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσεις.
  11. Το φεγγάρι του Ποσειδώνα, Τρίτωνας, είναι το πιο κρύο γνωστό αντικείμενο στο ηλιακό σύστημα με μέση θερμοκρασία επιφάνειας -235° C.
  12. Όταν η Σελήνη είναι μισογεμάτη, εκπέμπει μόνο το 10% της φωτεινότητας της Πανσελήνου.
  13. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα πρώτα αστέρια σχηματίστηκαν περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.
  14. Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία είναι μια αντικυκλωνική καταιγίδα, 22 μοίρες νότια του ισημερινού του πλανήτη.
  15. Αν φτιάχνατε μια σήραγγα από τη μια άκρη της Γης στην άλλη και πηδούσατε μέσα, θα φτάνατε στην άλλη πλευρά σε 42 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 28 χιλιάδων χιλιομέτρων ανά ώρα.
  16. Για να ξεφύγει από τη βαρύτητα της Γης, ένα διαστημόπλοιο πρέπει να ταξιδέψει με πάνω από 40.000 χιλιόμετρα ανά ώρα.
  17. Χρειάζεται 1 δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα για να φτάσει στη Γη το φως από ένα αστέρι που απέχει 31,7 έτη φωτός μακριά.
  18. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από τη Γη σε περίπου 90 λεπτά.
  19. Τα σύννεφα της Αφροδίτης παγιδεύουν πολύ από τη θερμότητα του Ήλιου, καθιστώντας τη θερμοκρασία της την πιο καυτή στο ηλιακό σύστημα: 461° C.
  20. Αν ο Γαλαξίας μας είχε το μέγεθος μιας μπάλας του τένις, ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας (M31) θα βρισκόταν 1,7 μέτρα μακριά.
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Στο (4) έχει κάνει λάθος,είναι 14,7 εκατομμύρια τρισεκατομμυρίων μίλια.
ή 14,7 000.000.000.000.000.000 μίλια.
Το (15) δεν είναι επίσης σωστό,στην άλλη άκρη της Γης θα φτάσεις μεν μετά από 42 λεπτά όχι όμως με την ταχύτητα που λέει το άρθρο αλλά με σχεδόν μηδενική!
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.263
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι

20 παράξενα αλλά αληθινά πράγματα για το διάστημα​

......
............. Αν φτιάχνατε μια σήραγγα από τη μια άκρη της Γης στην άλλη και πηδούσατε μέσα, θα φτάνατε στην άλλη πλευρά σε 42 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 28 χιλιάδων χιλιομέτρων ανά ώρα

Ενστασις ..... γιατι να βγεις απο την αλλη μερια και να μην μεινεις στο κεντρο λογω βαρυτητας ? ooops
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Ενστασις ..... γιατι να βγεις απο την αλλη μερια και να μην μεινεις στο κεντρο λογω βαρυτητας ? ooops
Αληθεύει,απλώς θέλει μια μικρή ώθηση να συνεχίσει.
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.263
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Blue led , πάλι Γιαπωνέζος ...

Ένα ωραίο βίντεο που εξηγεί γιατί ενώ κατασκευαστηκαν κόκκινο και πράσινο led περάσαν 30 χρόνια οπου με την αυστηρή επιμονή και εργασιομανια του ιαπωνα Νακαμουρα φτιάχτηκε το απαραίτητο μπλε ώστε να μπορεί πλέον με αυτά τα βασικά χρώματα (red-green-blue) να διαμορφώνεται οτιδήποτε άλλο χρώμα όπως π.χ. και το λευκό led.
Εύγε του.Praising

 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η απίστευτη ιστορία της δημιουργίας του ΠΡΟΠΟ: Δημιουργήθηκε στην κόλαση του Αουσβιτς​

Νεκροθάφτης ο πρώτος νικητής του​

Η απίστευτη ιστορία της δημιουργίας του ΠΡΟΠΟ: Δημιουργήθηκε στην κόλαση του Αουσβιτς


Μπορεί σήμερα να έχει χάσει την αίγλη του λόγω του στοιχήματος, αλλά για δεκαετίες το Προ-Πο ήταν η ναυαρχίδα των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.​

Το Προ- Πο έτσι όπως το ξέρουμε είχε αρχική έμπνευση και προέλευση την Ιταλία και την ιδέα ενός δαιμόνιου Ιταλού, που στη φρίκη του Άουσβιτς συνέλαβε ένα παιχνίδι προγνωστικών.

Ο Μάσιμο ντε λα Πέργκολα γεννημένος στην Τεργέστη το 1912, ξεκίνησε να εργάζεται από μικρός για να βοήθησει στο οικογενειακό πορτοφόλι.
Έπιασε δουλειά σαν εφημερίδα και πολύ σύντομα έγινε αθλητικός συντάκτης.

Όταν ήρθε ο Μουσολίνι στην εξουσία ο Μάσιμο μπήκε στην αντίσταση, και όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν προσπάθησε να διαφύγει στην Ελβετία.

Συνελήφθη και μέσα σε μια νύχτα έγινε ο κρατούμενος με το νούμερο 26.915.
Χρειάστηκε να αλλάξει 7 στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δούλευε στα λατομεία και έσπαγε πέτρες και κουβαλούσε πολύτιμα μέταλλα για τους Γερμανούς.

«Κακό πράγμα το στρατόπεδο συγκέντρωσης» θα πει αργότερα ο ίδιος: «Γίνεσαι ζώο, κτήνος. Μόνο άνθρωπος δεν είσαι. Κι εγώ από μέσα έλεγα: Οχι. Δεν πρέπει να γίνεις έτσι. Δεν πρέπει ν’ αφήσεις τον εαυτό του να φθαρεί. Εσύ πολέμησες στο βουνό και θα σε φάνε τώρα οι γαλατάδες; Κάτι πρέπει να κάνεις».

Για να προσπαθήσει να σώσει το μυαλό του έκλεβε χαρτί και μολύβι από τα γραφεία των Ναζιστών και σχεδίαζε ιδέες γύρω από το Ιταλικό ποδόσφαιρο, πως θα μπορούσε να αναγεννηθεί.

Εκεί συνέλαβε την ιδέα του 1-Χ-2. 12 αγώνες και οι φίλαθλοι θα πρέπει να προβλέψουν τα αποτελέσματα. Ο Μάσιμο ήξερε πως οι φίλαθλοι νιώθουν πως τα ξέρουν όλα και η πρόκληση να νικήσουν τους "άλλους παίκτες" θα γίνει μανία.

Όταν τελειώνει ο πόλεμος γυρνάει στην Ιταλία, δανείζεται από φίλους και συγγενείς και ιδρύει μια εταιρεία που συνάπτει συμφωνία με την Ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και το παιχνίδι ξεκινάει.



Στην αρχή η ζήτηση είναι μικρή και ο Μάσιμο κάθε Κυριακή αντί για κέρδη γεμίζει μόνο χρέη.
Όμως ένας νεκροθάφτης κυριολεκτικά τον ανέστησε. Πιάνει το 12αρι κερδίζει ένα τεράστιο ποσό και οι εφημερίδες λόγω του ποσού και της ιδιότητας του νικητή τον κάνουν πρωτοσέλιδο.

Από εκείνη την στιγμή οι Ιταλοί κόλλησαν με το 1- Χ- 2. Η Ιταλική κυβέρνηση εθνικοποιεί την εταιρεία του και αυτός μένει χωρίς λεφτά και εταιρεία. Όμως οι συνάδελφοι του δημοσιογράφοι ξεκινούν πόλεμο με το Υπουργείο και το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Τα ιταλικά δικαστήρια τον δικαιώνουν με μια τεράστια για την εποχή αποζημίωση, χρήματα που έφταναν για να μην εργαστεί ποτέ ξανά.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η ιστορία της πιο γνωστής φωτογραφίας από Ολυμπιακούς Αγώνες​

Οι αθλητές και η αντιμετώπισή τους​

Η ιστορία της πιο γνωστής φωτογραφίας από Ολυμπιακούς Αγώνες


Υπάρχουν πολλές στιγμές που απαθανατίστηκαν γενικά στον αθλητισμό που παραμένουν αξέχαστες. Το ίδιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια από αυτές, ίσως η πιο γνωστή, έχει από πίσω της μια πολύ σκληρή ιστορία.​


Ήταν μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της διαμαρτυρίας μέσα από τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Πόλη του Μεξικού, αφού κέρδισαν χρυσό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα στον αγώνα των 200 μέτρων, οι Αμερικανοί δρομείς Tommie Smith και John Carlos σήκωσαν τις γροθιές τους φορώντας μαύρα γάντια καθώς έπαιζε ο αμερικανικός εθνικός ύμνος. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, η φωτογραφία που τραβήχτηκε έμεινε στην ιστορία και έγινε σύμβολο.


Οι υψωμένες γροθιές τους αναγνωρίστηκαν ευρέως ως σύμβολο του κινήματος «Black Power» και είχαν σκοπό να δείξουν αλληλεγγύη με τους καταπιεσμένους μαύρους σε όλο τον κόσμο. Αλλά στο έντονο πολιτικό κλίμα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Smith και ο Carlos δυσφημίστηκαν και απομακρύνθηκαν βίαια από τα αθλητικά δρώμενα.

@wikipedia.org
Τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν ένα σημαντικό ζήτημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, καθώς ο πόλεμος του Βιετνάμ μαινόταν και η Νότια Αφρική συνέχιζε να εφαρμόζει το βάναυσο καθεστώς του Απαρτχάιντ. Τόσο ο Smith όσο και ο Carlos ήταν μπροστάρηδες στο Olympic Project for Human Rights και γνώριζαν ότι ήθελαν να κάνουν κάποια μορφή δήλωσης στους αγώνες, ειδικά μετά τη δολοφονία εκατοντάδων φοιτητών - διαδηλωτών από τον μεξικανικό στρατό μόλις 10 ημέρες πριν από την άρχισαν οι αγώνες.

Όταν ανέβηκαν στο βάθρο, κανένας από τους δύο δεν φορούσε παπούτσια και ο Carlos κάλυψε το «ΗΠΑ» στη στολή του για να δείξει την απογοήτευσή του για τον αργό ρυθμό της χώρας του στην προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Αυστραλός δρομέας Peter Norman κέρδισε το ασημένιο και μαζί τους, φορώντας τα σήματα του Olympic Project for Human Rights, έδειξε την υποστήριξη του.

Ο Smith και ο Carlos αντιμετώπισαν συνέπειες για αυτή τους την κίνηση και σχεδόν αμέσως και αποβλήθηκαν από την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ. Αντιμετώπισαν επίσης απειλές θανάτου όταν επέστρεψαν στις ΗΠΑ και ο Smith διαπίστωσε ότι η στρατιωτική του καριέρα είχε τελειώσει.

Οι μελετητές έχουν διατυπώσει τη θεωρία ότι οι συνέπειες ήταν τόσο σοβαρές επειδή οι Αμερικανοί ηγέτες ένιωσαν ότι είχαν ντροπιαστεί μπροστά σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο. Η υποστήριξη για τη συμβολική κίνηση του Smith και του Carlos αυξήθηκε μόνο με την πάροδο του χρόνου και οι δυο τους τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2016.
 

jliordos

old member
Δημοσιεύσεις
4.513
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Μοτοσυκλέτα
BMW R1250GS ADVENTURE
Όνομα
Ιωάννης
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Είμαστε στο 2024 και ο ρατσισμός καλά κρατεί.
Όσα και να έχουν γίνει, ότι και να προσπαθεί ο καθένας, όταν σε μια οικογένεια διδάσκεται να μισούν τα άλλα φύλα-χρώματα-εθνικότητες κλπ κλπ, τότε είναι απλά να είχαμε να λέγαμε.
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να είμαστε και αρμονική κοινωνία, πράγμα που εμείς δεν θα το προλάβουμε να το ζήσουμε
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η σκουριασμένη πόλη που η θάλασσα εξαφανίζει λίγο λίγο κάθε μέρα​

Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε​

Η σκουριασμένη πόλη που η θάλασσα εξαφανίζει λίγο λίγο κάθε μέρα


Θα μπορούσε να είναι σκηνικό από μετα αποκαλυπτική ταινία του Χόλιγουντ, όμως αποτελεί πόλη που κατοικείται ακόμα και σήμερα και παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης.​

Ανοιχτά των ακτών του Αζερμπαϊτζάν, στη Κασπία Θάλασσα, βρίσκεται η πόλη Neft Dashlari.

Πρόκειται για μια πόλη που μοιάζει με τεράστια πλατφόρμα εξόρυξης και σήμερα φιλοξενεί 2500 κατοίκους.

Κατασκευάστηκε από το σοβιετικό καθεστώς, επί εποχής Στάλιν και δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί εργαζόμενους που βοήθουσαν στην εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή.

Το 1949 οι μηχανικοί της Ρωσίας βρήκαν τεράστια αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή και αμέσως ξεκίνησε το χτίσιμο της πόλης, που περισσότερο μοιάζει με ένα δίκτυο τεχνητών νησιών.

'Ηταν τόσο μεγάλη η παραγωγή που στη πόλη κατασκεύαστηκαν, γήπεδα, κινηματογράφοι, δάση, εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, οτιδήποτε χρειαζόταν για να είναι ικανοποιημένοι οι εργάτες στην εξόρυξη πετρελαίου.

Εκεί ζούσαν περίπου 5000 εργαζόμενοι με τις οικογένειες του και πριν διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση, ήταν από τις πόλεις που προσέφεραν πολλά στην οικονομία του καθεστώτος.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ αφέθηκε στη μοίρα του, με πολλά από τα τμήματα να καταρρέουν και να βυθίζονται στη θάλασσα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πόλης σήμερα είναι σκουριασμένο.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι πετρελαϊκών πόρων εξακολουθούν να εξορύσσονται και πως η τοποθεσία μπορεί να λειτουργήσει για περίπου 10 χρόνια.

 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Τι είναι το Σύνδρομο Πικα και πόσο επικίνδυνο είναι​

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των γονέων​

Τι είναι το Σύνδρομο Πικα και πόσο επικίνδυνο είναι


Η Pica είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο τρώει πράγματα που συνήθως δε θεωρούνται τροφή. Τα μικρά παιδιά συχνά βάζουν στο στόμα τους μη φαγητά (όπως γρασίδι ή παιχνίδια) επειδή είναι περίεργα για τον κόσμο γύρω τους. Αλλά τα παιδιά με pica (PIE-kuh) κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό ...​


Ποιους επηρεάζει η Pica;
Το Pica μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τείνει να συμβεί σε τρεις συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων:
  • Μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά κάτω των 6 ετών.
  • Άτομα που είναι έγκυες.
  • Άτομα με ορισμένες παθήσεις ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, διανοητικές αναπηρίες ή σχιζοφρένεια.
Πόσο κοινό είναι το pica;
Το Pica είναι μια σχετικά κοινή πάθηση, αλλά οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πόσο συχνή είναι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι ερευνητικές μελέτες συχνά δεν χρησιμοποιούν τον ίδιο ορισμό για αυτήν την πάθηση.

Είναι επίσης σύνηθες για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αγνοούν εντελώς την πάθηση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι δεν το λένε στον γιατρό τους ή δεν αναφέρουν σημάδια στα παιδιά τους.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά βάζουν συχνά πράγματα στο στόμα τους, κάτι που αποτελεί μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξής τους. Αυτό το είδος pica συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του πολύ γρήγορα.
man in white and black printed shirt

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του Pica;
Τα άτομα με pica ποθούν και τρώνε μη διατροφικά είδη όπως:
  • βρωμιά
  • πηλός
  • βράχους
  • χαρτί
  • πάγος
  • κραγιόνια
  • μαλλιά
  • κιμωλία
  • περιττώματα (κοπράνα)
Προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά με pica, ανάλογα με το τι τρώνε. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Σιδηροπενική αναιμία
  • δηλητηρίαση από μόλυβδο, από κατανάλωση βρωμιάς ή τσιπς βαφής με μόλυβδο
  • δυσκοιλιότητα ή διάρροια, από την κατανάλωση πραγμάτων που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει (όπως τρίχες)
  • εντερικές λοιμώξεις, από την κατανάλωση χώματος ή περιττωμάτων που έχουν παράσιτα ή σκουλήκια
  • εντερική απόφραξη, από την κατανάλωση πραγμάτων που φράζουν τα έντερα
  • τραυματισμοί στο στόμα ή στα δόντια
Πώς αντιμετωπίζεται το Pica;
Οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να διαχειριστούν και να σταματήσουν συμπεριφορές που σχετίζονται με το pica. Για παράδειγμα, μπορούν να συνεργαστούν με τους γονείς για τρόπους για να αποτρέψουν τα παιδιά από το να πάρουν τα μη φαγητά που τρώνε. Μπορεί να προτείνουν κλειδαριές για παιδιά και ψηλά ράφια για να κρατάτε τα αντικείμενα μακριά από την πρόσβαση.
Μερικά παιδιά με pica χρειάζονται βοήθεια από ψυχολόγο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εάν αυτές οι θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Αντι Φαν ντερ Μέιντε: Ίσως μία από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες αυτοκαταστροφής​

Ένα ταλέντο που χάθηκε στους εθισμούς​

Αντι Φαν ντερ Μέιντε: Ίσως μία από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες αυτοκαταστροφής


Όταν έρθει η επιτυχία, που συνήθως συνοδεύεται από μερικά εκατομμύρια ευρώ, στο ποδόσφαιρο, πρέπει να είσαι ικανός να την διαχειριστείς. Εκεί ξεχωρίζουν οι καλοί παίκτες από τους σπουδαίους.​

Όταν ο Άντι Φαν ντερ Μέιντε πάτησε χορτάρι, όλοι μιλούσαν για ένα παικταρά που θα αφήσει ιστορία. Ο Ολλανδικός τύπος έγραφε για αυτόν ότι είναι το επόμενο χρυσό παιδί του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Πράγματι ήταν μέλος μιας ομάδας με τρομερούς συμπαίκτες που τη σεζόν 2002-2003 έκανε την Ευρώπη να παραμιλά με το ποδόσφαιρο που έπαιζε, φθάνοντας στους 8 του Champions League.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Γούεσλι Σνάιντερ, Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ, Μίντο, Κρίστιαν Κίβου και ο Μέιντε εξαργύρωσαν τις εκπληκτικές εμφανίσεις τους με μεταγραφές πολλών εκατομμυρίων.

Ο Μέιντε πήγε στην Ίντερ όπου έμεινε για δύο χρόνια και μετά με ένα συμβόλαιο "χρυσάφι" βρέθηκε στην Έβερτον.


Εκεί ξεκίνησε και η κατηφόρα. Στο Λίβερπουλ, συνάπτει σχέση με μια strip club, που τον μυεί στο κόσμο του αλκοόλ και της κοκαίνης. Μάλιστα η γυναίκα του προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ για να έχει αποδεικτικά στοιχεία και σε μια παρακολούθηση βρέθηκε να κάνει σeξ μέσα στο πανάκριβο αμάξι του σε δημόσιο χώρο.

Για ποδόσφαιρο ούτε λόγος, αφού στις προπονήσεις εμφανίζοταν είτε μεθυσμένος είτε άυπνος από τα ξενύχτια. Μάλιστα συνελήφθη από τους υπεύθυνους της ομάδος να κλέβει υπνωτικά χάπια από τον γιατρό της Έβερτον, για να μπορέσει να κοιμηθεί, αφού η κοκαίνη τον κρατούσε ξάγρυπνο.


Στα 26 του έτη θεωρούνταν πρώην ποδοσφαιριστής. Παίρνει μεταγραφή για την Αϊντχόφεν, όπου στους 6 μήνες που τον ανέχτηκαν, δεν έπαιξε ούτε λεπτό.

Στα 31 του βρίσκεται να παίζει σε ερασιτεχνική κατηγορία της Ολλανδίας.

Αφού αποσύρεται δοκιμάζει την τύχη του στις πολεμικές τέχνες, όπου οι επιδόσεις του ήταν κωμικοτραγικές.

Η τελευταία φορά που απασχόλησε τον τύπο ήταν όταν αναίσθητος μεταφέρθηκε σε κλινική αποτοξίνωσης, έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και ναρκωτικών.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό​

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας​

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό


Η πρώτη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό έγινε πολύ πιο πριν απ’ όσο νομίζουμε. Ίσως να νομίζατε ότι ξέρατε την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, αλλά αν δεν έχετε ψάξει βαθιά μέσα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, τότε μάλλον πέσατε έξω.​

Η ποδοσφαιρική ιστορία του Κώστα Χούμη μοιάζει έτσι και αλλιώς σαν παραμύθι. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1913 και σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Πειραιωτών, μεγάλωσε σε πλούσιο περιβάλλον, με τον πατέρα του να είναι βιομήχανος σιδήρου. Το ποδόσφαιρο του άρεσε πολύ και έπαιξε αρχικά στον Ποσειδώνα Γλυφάδας.

Όταν πείστηκε από έναν φίλο του να δοκιμαστεί στον Παναθηναϊκό, ένας άλλος φίλος του που αγωνιζόταν στον Εθνικό Πειραιώς, πρόλαβε να τον να στραφεί προς τα εκεί. Αμέσως κατάλαβαν το ταλέντο του και αγωνίστηκε στην ομάδα από 1934 μέχρι το 1936. Είχε καλή ντρίμπλα, ήταν γρήγορος και πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι.

Δεν άργησε να κλιθεί και στην Εθνική Ελλάδας. Και η μοίρα τον έφερε να αγωνιστεί με το εθνόσημο στους Βαλκανικούς Αγώνες που έγιναν στο Βουκουρέστι. Εκεί τον είδαν μάτια από τη Βένους Βουκουρεστίου, ομάδας που διεκδικούσε το πρωτάθλημα της χώρας της κάθε χρόνο εκείνη την περίοδο, αν και διαλύθηκε εν τέλει το 1949.

Του προσέφεραν γη και ύδωρ για να μετακομίσει στη Ρουμανία και σε εκείνον άρεσε σαν ιδέα. Η οικογένειά του όμως αντέδρασε επίμονα. Η Βένους όμως κατάλαβε τον λόγο που καθυστερούσε η υπόθεσή του και απέστειλε στον Πειραιά δυο εκπροσώπους της για να τον πείσουν. Κάτι που και έγινε.

Ο Χούμης τον Αύγουστο του 1936 μετακόμισε στον Βουκουρέστι, έναντι του εξωφρενικού για την εποχή ποσού του ενός εκατομμυρίου δραχμών. Ήταν ένα ποσό που ακόμα και εύρωστοι άνθρωποι δεν είχαν στους λογαριασμούς τους, με το μεροκάματο τότε να είναι 60 δραχμές. Αυτό σήμαινε πως ένας εργαζόμενος έβγαζε 21.600 δραχμές το χρόνος και χρειαζόταν σχεδόν μισό αιώνα να κερδίσει ένα εκατομμύριο δραχμές.

Το επόμενο καλοκαίρι πήρε 40 ημέρες άδεια για να τις περάσει με τους δικούς του στην Ελλάδα. Ο Εθνικός έκανε ότι μπορούσε για να τον πείσει να επιστρέψει. Και ο Χούμης μετά τη λήξη της άδειάς ρου δεν επέστρεψε. Η Βένους τον εντόπισε και του προσέφερε ακόμα 300 χιλιάδες για να επιστρέψει στην ομάδα. Ο Εθνικός τον κράτησε αλλά μόλις μερικές ημέρες. Ο αντιπρόεδρος της ρουμανικής ομάδας ταξίδεψε αυτοπροσώπως στον Πειραιά και προσέφερε άλλο 1 εκατομμύριο δραχμές. Και έτσι ο Χούμης επέστρεψε.

Με τη φανέλα της Βένους κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ρουμανίας. Ύστερα αγωνίστηκε για έναν χρόνο στη Ραπίντ Βουκουρεστίου, ύστερα στην Γκαζ Μετάν για δυο χρόνια και έναν ακόμα στην Αράντ, όπου και κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 37 ετών.

Αγωνίστηκε 9 φορές με το εθνόσημο σκοράροντας 7 γκολ, ενώ είχε και δυο συμμετοχές στην Εθνική Ρουμανίας, πετυχαίνοντας ένα γκολ, όταν πήρε τη ρουμανική υπηκοότητα. Ύστερα ασχολήθηκε και λίγο με την προπονητική, περνώντας από τους πάγκους του Αιγάλεω, του Εθνικού, του ΠΑΣ Γιάννινα και της Εθνικής Ερασιτεχνικής Ομάδας.

Πέθανε από εγκεφαλικό στις 20 Ιουλίου του 1981, σε ηλικία 68 ετών. Πολλοί τον ξέχασαν αλλά η ιστορία όχι. Γιατί γι’ αυτήν δεν ήταν μόνο ο πρώτος Έλληνας που πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό αλλά και ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.263
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
"....Ο Χούμης τον Αύγουστο του 1936 μετακόμισε στον Βουκουρέστι, έναντι του εξωφρενικού για την εποχή ποσού του ενός εκατομμυρίου δραχμών. Ήταν ένα ποσό που ακόμα και εύρωστοι άνθρωποι δεν είχαν στους λογαριασμούς τους, με το μεροκάματο τότε να είναι 60 δραχμές. Αυτό σήμαινε πως ένας εργαζόμενος έβγαζε 21.600 δραχμές το χρόνος και χρειαζόταν σχεδόν μισό αιώνα να κερδίσει ένα εκατομμύριο δραχμές....."

Α! Ενταξει βρε παιδι μου ο τιμαριθμος ψιλο-διπλασιαστηκε ..... γιατι π.χ. τωρα για το ιδιο αριθμητικο ποσον με μεροκαματο 26 ευρω εναν ολοκληρο αιωνα και κατι ψιλα θα τον χρειαστεις .... για μια δευτεραντζα παικτη ......! abcdefghgk

 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

7 παράξενες αλήθειες που ισχύουν για κάποιες χώρες​

Μάλλον δεν τις γνωρίζατε​

7 παράξενες αλήθειες που ισχύουν για κάποιες χώρες


Υπάρχουν 195 χώρες στον κόσμο. Κάποια πράγματα για αυτές τα ξέρουμε πολύ καλά, ενώ κάποιες άλλες δεν τις γνωρίζουμε καθόλου, ίσως ούτε καν την ύπαρξή τους.​

Κάποια πράγματα που συμβαίνουν σε αυτές μάλλον δεν τα έχουμε ακούσει. Όπως τα παρακάτω επτά. Που όντως είναι αρκετά παράξενα. Αλλά στον κόσμο μόνο παράξενα συμβαίνουν, οπότε η εντύπωση δεν είναι μεγάλη, Αλλά υπάρχει. Και προκαλεί σίγουρα ενδιαφέρον…
  • Τα περισσότερα αυτοκινητιστικά ατυχήματα ανά κάτοικο, γίνονται στην Εσθονία. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
  • Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ούτε ένα φυσικό ποτάμι.
  • Η πιο αραιοκατοικημένη χώρα στον κόσμο είναι η Μογγολία, με μόλις 4 κατοίκους ανά 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  • Στην Παπούα Νέα Γουινέα, ομιλούνται πάνω από 800 διαφορετικές γλώσσες.
  • Στην γειτονική Τουρκία, το χρώμα για το πένθος δεν είναι το μαύρο, αλλά το βιολετί.
  • Το έδαφος της Λιβύης αποτελείται κατά 99% από έρημο, και την καθιστούν την πιο άγονη χώρα στον κόσμο.
  • Η Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, το 1893.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ποια είναι η σιωπηλή γενιά: Zoυν ανάμεσά μας​

Τα Χρόνια Γέννησης της Σιωπηλής Γενιάς​

Ποια είναι η σιωπηλή γενιά: Zoυν ανάμεσά μας

Φωτογραφία από JoEllen Moths

Πριν υπάρξουν οι Baby Boomers, υπήρχε η Silent Generation - η σιωπηλή γενιά - μια ομάδα ανθρώπων της οποίας η ισχύς δεν πρέπει να υποτιμηθεί.​


Αναμφίβολα είστε εξοικειωμένοι με τους Millennials, τον όρο που χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 που φαίνεται να κυριαρχούν στους τίτλους των εφημερίδων λόγω των γενετικών τους χαρακτηριστικών όπως είναι γνώστες της τεχνολογίας, ζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασχολούνται με την πολιτική, αγαπούν τα ταξίδια και είναι προσεκτικοί με τα λεφτά τους.

Πιθανότατα έχετε ακούσει επίσης για τη Generation Z (παλαιότερα γνωστή ως Post-Millennials), που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, και πλέον και τη Generation Alpha, που περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν μετά το Gen Z και έως το 2025. Εχουμε όμως και τη Generation X, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο κύμα γενεών που ζει ανάμεσά μας - η Σιωπηλή Γενιά. Και παίζουν βασικό ρόλο στη σύγχρονη κουλτούρα.

Τα Χρόνια Γέννησης της Σιωπηλής Γενιάς
Η Silent Generation αποτελείται από ανθρώπους που γεννήθηκαν πριν από το 1946 και έχουν διαμορφωθεί και διαμορφωθεί από ένα μοναδικό σύνολο συνθηκών. Η πρώιμη ζωή για τη Silent Generation επηρεάστηκε από τα γεγονότα και τις συνέπειες τόσο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όσο και της Μεγάλης Ύφεσης, οδυνηρά κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας που ενημέρωσαν τα συναισθήματά τους για την εγχώρια ζωή και την οικονομική ασφάλεια.

Εξαιτίας αυτού, η Silent Generation συνήθως αντιμετωπίζει πολύ καλά τον χειρισμό των αντιξοοτήτων. Μια έρευνα του 2020 έδειξε ότι οι ερωτηθέντες στην κατηγορία ζούσαν στην πανδημία του COVID-19 με μια στωική αισιοδοξία, με μόλις 23 τοις εκατό να αναφέρει ότι ανησυχούσε για την ψυχολογική τους ανταπόκριση, σε σύγκριση με το 56 τοις εκατό της Γενιάς Ζ. Ενώ η Σιωπηλή Γενιά μπορεί να αισθάνεται τη συναισθηματική πίεση, είναι πιο κατάλληλοι να μην την εκφράζουν, έτσι πήρε το όνομά της η Silent Generation.

Τα κοινά χαρακτηριστικά της σιωπηλής γενιάς​

Σε γενικές γραμμές, η Σιωπηλή Γενιά εκτιμά τη σταθερότητα της ειρήνης, ασπάζεται τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και θεωρεί λίγα ως δεδομένα. Στη δουλειά, είναι αποτελεσματικοί παίκτες της ομάδας. Είναι μια γενιά που μεγάλωσαν ως παιδιά και έφηβοι με καταπίεση και βίωσαν σε ακραίο βαθμό τον φόβο του πολέμου. Οι χαρές και οι απολαύσεις της ζωής ήταν για αυτούς λέξεις και έννοιες παντελώς ξένες.

Οι άνθρωποι αυτής της γενιάς εργάστηκαν σκληρά και έχτισαν τα θεμέλια του κόσμου όπως τον γνωρίσαμε σήμερα. Είναι η τελευταία γενιά που δεν επηρεάστηκε (εργασιακά) από την τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς είχαν ήδη αποσυρθεί από την αγορά εργασίας. Το σημαντικότερο, ίσως, για τους ανθρώπους της Σιωπηλής Γενιάς, εξάλλου, είναι να νιώθουν χρήσιμοι. Παρά το παρατσούκλι, η Silent Generation έχει φωνή, και είναι μια φωνή που έχει μέσα της, εμπειρία δεκαετιών.
 
Top Bottom