Shoei NXR - Δοκιμή μακράς διάρκειας

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.141
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
απο το motomag.gr


Ένας χρόνος με Shoei NXR
Το έχουμε στα χέρια μας για περισσότερο από έναν χρόνο και το έχουμε φορέσει οδηγώντας κάθε είδους μοτοσυκλέτα, σε δρόμους και σε πίστες. Οπότε μπορούμε να πούμε δύο-τρία πράγματα για το πιο δημοφιλές street κράνος της ιαπωνικής Shoei. Αυτή τη στιγμή η τιμή του ξεκινάει από τα 449€ για το μονόχρωμο άσπρο ή μαύρο και φτάνει έως τα 559€ για τα ειδικά χρώματα και τις replica. Για να το κάνουμε πιο απλό στην ανάγνωση, θα χωρίσουμε την κριτική μας σε τρεις τομείς με βάση τις προσδοκίες μας. Στα θετικά, τα αναμενόμενα και τα μειονεκτήματα.

Θα ξεκινήσουμε από τα αναμενόμενα, δηλαδή από εκείνα που ξέρεις ότι πρέπει να έχει ένα premium κράνος της Shoei.

Το NXR είναι αεροδυναμικά άριστο. Δεν ανασηκώνεται στις υψηλές ταχύτητες, δεν τρέμει και δεν έχει αεροδυναμικούς θορύβους.

Οι εσωτερικές επενδύσεις είναι υψηλής ποιότητας και έχεις την δυνατότητα να αυξήσεις ή να μειώσεις το πάχος του αφρώδους στα μάγουλα ή το μέτωπο (αγοράζοντας διαφορετικά pads) ώστε να επιτύχεις την τέλεια εφαρμογή για το δικό σου κεφάλι.

Ο μηχανισμός της ζελατίνας είναι άψογος εργονομικά, έχει κλιπ για να κλειδώσει η ζελατίνα και μπορείς να την ανοίγεις και να την κλείνεις με τον αντίχειρα, όσο χοντρά κι αν είναι τα γάντια που φοράς. Επίσης σφραγίζει άριστα και δεν εισχωρεί αέρας από πουθενά

Το οπτικό πεδίο είναι πολύ καλό δεξιά-αριστερά, αλλά και προς τα πάνω όταν οδηγάς supersport μοτοσυκλέτες με το σώμα σκυμμένο εμπρός
Οι τομείς που είναι κορυφαίο ανεξαρτήτως της τιμής του, είναι στην ποιότητα βαφής και κυρίως στην αντοχή του κελύφους στις γρατσουνιές. Τα σχέδια και τα χρώματα μοιάζουν σαν να έχουν γίνει με αερογράφο και δεν υπάρχουν τα συνηθισμένα εξογκώματα των αυτοκόλλητων. Το βερνίκι είναι παχύ και μέχρι τώρα έχει κάνει τον γύρο της Ευρώπης και της Ελλάδας χωρίς να υπάρχει μία γρατσουνιά πάνω του.

Το ίδιο ενθουσιασμένοι είμαστε με την ελαφριά αίσθηση που έχει όταν το φοράς στο κεφάλι σου και πόσο καλοζυγισμένο είναι. Μπορείς να το συγκρίνεις με ορισμένα carbon κράνη και… να τα κερδίσει σε αυτόν τον τομέα.

Το άλλο θετικό που έχει, είναι η μεγάλη γκάμα αξεσουάρ και ανταλλακτικών που το υποστηρίζει η Shoei και σου επιτρέπει να το προσαρμόσεις στα γούστα σου (ζελατίνες φιμέ, polarized κ.τ.λ.) αλλά και να το κρατήσεις σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.
Πάμε τώρα στα αρνητικά ή για να είμαστε πιο ακριβείς, σε κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να κάνεις κριτική ανάλογα με την χρήση.


Σε αντίθεση με την ανθεκτικότητα του κελύφους σε γρατζουνιές, οι ζελατίνες της Shoei είναι κατασκευασμένες από *****ό πλαστικό. Αυτό είναι μεν καλό γιατί δεν σπάνε, ούτε ραγίζουν εύκολα, όμως έχουν το αρνητικό ότι είναι λίγο πιο ευαίσθητες στις γρατσουνιές. Επίσης ο μηχανισμός που την ανοίγει είναι οδοντωτός, οπότε στέκεται σε προκαθορισμένες θέσεις.
Οι αεροαγωγοί είναι λίγοι (τέσσερεις εμπρός και μόλις ένας πίσω) και μικροί σε μέγεθος για να είναι αποτελεσματικοί στις ζέστες του ελληνικού καλοκαιριού.

Από την μια μεριά το NXR είναι από τα πιο φιλόξενα κράνη για το κεφάλι σου τον χειμώνα και δεν μπάζει παγωμένο αέρα, όμως το καλοκαίρι μέσα στην πόλη που κινείσαι με μικρές ταχύτητες, το σύστημα εξαερισμού είναι κάτω από τον μέσο όρο σε απόδοση. Αυτή είναι και μόνη ουσιαστική και εμφανής διαφορά του NXR από τα X-Spirit I/II μέσα στην πίστα.

Επίσης το χείλος που υπάρχει πίσω (στο κάτω μέρος του κελύφους), σε κάποιες δερμάτινες φόρμες με μεγάλη καμπούρα βρίσκει, ενοχλώντας την κίνηση του κεφαλιού δεξιά-αριστερά και πάνω.
Συμπερασματικά, το NXR ξεχωρίζει για την αεροδυναμική, την ελαφριά αίσθηση, την ποιότητα κατασκευής και την δυνατότητα customizing. Αν οδηγείς naked μοτοσυκλέτα είναι από τις κορυφαίες επιλογές σε αυτή την κατηγορία τιμής, χωρίς αμφιβολία. Το ίδιο μπορείς να πεις και για τους αναβάτες supersport που οδηγούν κυρίως στο δρόμο. Η απόδοση του εξαερισμού στις χαμηλές ταχύτητες και μέσα στην πίστα όταν κάνει ζέστη, είναι το μόνο μειονέκτημα που έχουμε βρει στο NXR μέχρι στιγμής.

ελπιζω να βοηθάει σε οποιον θελει να αγοράσει κρανος....βεβαια θα πρεπε να εχουμε το ιδιο τεστ και για τον ανταγωνισμό
 

BULMONT

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.307
Ηλικία
60
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ
Μοτοσυκλέτα
ΚΤΜ 1190
Όνομα
BAΓΓΕΛΗΣ
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ
Πάντως το δικό μου......με το 1190 βουίζει από τα 60χ.α.ω. μέχρι τα 200+........
Με το BMW είναι τελείως αθόρυβο μέχρι τα 120χ.α.ω.
Αρα μάλλον φταίει η αεροδυναμική του ΚΤΜ.

Γιά όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ.....

 

Kuklinski

well know member
Δημοσιεύσεις
3.437
Ηλικία
123
Μοτοσυκλέτα
Brough Superior ss100
Όνομα
Ακης
Περιοχή
Brooklyn NY
Ωραια και ποιοτικα κρανη!!!
 
Top Bottom