Τα ματια σας...στα ματια σας.

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.489
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Τα τελευται χρονια,οπως γνωριζουνε καποιοι απο την παρεα,εχω θεμα με τα ματια μου.

Αποτελεσμα αυτου του προβληματος καποιες στιγμες ,οχι ολες,να μην ξεχωριζω ποσο βρεγμενο ειναι το οδοστρωμα,να ζοριζομαι οταν σκοτεινιαζει η συννεφιαζει αρκετα ,να μην διαβαζω σωστα τις στροφες η καποια σημεια στον δρομο κλπ κλπ.Με απλα λογια δεν βλεπω τοσο καλα οσο θεωρω οτι επρεπει,για να καβαλαω μηχανη.
Δυστυχως τα γυαλια δεν ειναι παντα η λυση,γιατι σε πολλες ασθενειες των ματιων δεν μπορουνε να κανουνε σχεδον τιποτε.Αναγκαστικα μειωνω ταχυτητα αναλογα με την κατασταση τους και παω με τους ρυθμους που πρεπει για να οδηγω με ασφαλεια.

Εσεις αναρωτηθηκατε ποτε αν τα ματια σας εχουνε προβλημα?Μηπως εχετε καποια απο τα συμτωματα και τα αγνοειτε?Ενημερωθειτε λοιπον και πραξτε τα δεοντα.



Οι χειρότερες παθήσεις των ματιών και πώς να τις προλάβετε


Αναπόφευκτα, σε κάποιο σημείο της ζωής μας, όλοι βιώνουμε την σταδιακή, μερική απώλεια της όρασής μας, είτε αυτό συμβαίνει στην εφηβεία (μυωπία, αστιγματισμός) είτε σε μεγαλύτερη ηλικία (πρεσβυωπία).

Εκτός όμως από αυτές τις απλές και αναμενόμενες έως ένα βαθμό παθήσεις, υπάρχουν και άλλες ασθένειες των ματιών, οι οποίες είναι πιο σοβαρές.

Δείτε ποιες είναι αυτές και τι πρέπει να προσέχετε:

Καταρράκτης

Χαρακτηρίζεται από μια θόλωση του φακού του ματιού. Οι περισσότεροι καταρράκτες σχετίζονται με την ηλικία και εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο καταρράκτης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού ή της μειωμένης πρωτεΐνης με την πάροδο του χρόνου που μπορεί να προκαλέσει το υγρό στο εσωτερικό του φακού του ματιού να θολώσει.

Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου και τραύμα στο μάτι. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο καταρράκτης μπορεί τελικά να προκαλέσει σοβαρή απώλεια όρασης. Τα καλά νέα είναι ότι ο καταρράκτης είναι ένα από τα λίγα σοβαρά προβλήματα των ματιών που μπορεί να θεραπευτεί πλήρως με χειρουργική επέμβαση.

Κερατόκωνος

Πρόκειται για μια οφθαλμική κατάσταση στην οποία η φυσιολογική δομή/σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα σταδιακά λεπταίνει, δημιουργώντας έναν κωνικού τύπου κερατοειδή. Αυτό οφείλεται πολλές φορές στην αποδυνάμωση των ινών κολλαγόνου στο εσωτερικό του κερατοειδή. Το αποτέλεσμα είναι ο κερατοειδής να διογκώνεται και μπορεί να προκαλέσει τεράστια απώλεια της όρασης, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία θα χρειαστείτε μεταμόσχευση κερατοειδούς. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν ελαφρά επεμβατικές θεραπείες που μπορεί να θεραπεύσουν πλήρως τον κερατόκωνο και να αποφευχθεί η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Είναι η συνήθης διαβητική ασθένεια των ματιών που προκαλείται από τις αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 1 και 2 μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη σε διάφορες δομές του οφθαλμού, με την πιο κοινή να είναι η ενδοφθάλμια αιμορραγία που προκαλείται από τη ρήξη ή απόφραξη των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης. Χαρακτηρίζεται από βλάβη στην περιοχή του αμφιβληστροειδούς που "υποδέχεται" το φως: την ωχρά κηλίδα. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: προχωρημένη ηλικία, κάπνισμα, το φύλο (οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς) και το οικογενειακό ιστορικό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, οι σύγχρονες θεραπείες μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Αν επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τακτικά μπορεί να προλάβετε τα συμπτώματα αρκετά νωρίς για να ξεκινήσετε την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Διαθλαστικές Ανωμαλίες

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι η πιο κοινή αιτία των προβλημάτων όρασης. Με απλά λόγια, διάθλαση είναι η κάμψη του φωτός καθώς περνά μέσα από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Διάθλαση στο μάτι συμβαίνει όταν το φως διέρχεται μέσω του κερατοειδούς και του φακού. Αποκλίσεις στην όραση μπορεί να συμβούν ως αποτέλεσμα του μήκους του βολβού του ματιού, των αλλαγών στο σχήμα του κερατοειδούς ή απλά λόγω φυσικής γήρανσης του φακού.

Η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός κατηγοριοποιούνται ως διαθλαστικές αποκλίσεις όρασης. Η πλέον κοινή -σχετιζόμενη με την ηλικία- διαθλαστική πάθηση είναι η πρεσβυωπία, μια σκλήρυνση των φακών που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όραση μετά την ηλικία των 40 ετών.

Γλαύκωμα

Αυτή η πάθηση προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο του ματιού και χειροτερεύει σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Δυστυχώς, το γλαύκωμα έχει λίγα ή καθόλου συμπτώματα αρχικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνδέεται με μία υψηλότερη από το κανονικό πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει περιφερική απώλεια της όρασης και μπορεί τελικά να οδηγήσει στην πλήρη τύφλωση. Μόλις ανιχνευθεί -και αναλόγως από την σοβαρότητα της κατάστασης- αυτή η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με χειρουργική επέμβαση, με λέιζερ ή με ειδική φαρμακευτική αγωγή με κολλύριο.

πηγη:http://www.onmed.gr/ygeia/story/320683/oi-xeiroteres-pathiseis-ton-mation-kai-pos-na-tis-prolavete
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.489
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΜΥΩΠΙΑ
Τι είναι;

Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δε συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Το βασικό σύμπτωμά της είναι η θολή αντίληψη των μακρινών αντικειμένων. Ο μύωπας για να δει καθαρά τα μακρινά αντικείμενα συχνά εκμεταλλεύεται το μηχανισμό του στενοπικού δίσκου μισοκλείνοντας τα μάτια και στενεύοντας τη βλεφαρική του σχισμή. Το μυωπικό μάτι βλέπει τα κοντινά αντικείμενα καθαρά ασκώντας λιγότερη ή καθόλου προσαρμογή (ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας του). Η μυωπία συνήθως εμφανίζεται τα πρώτα χρόνια της ζωής και γίνεται αντιληπτή τα πρώτα σχολικά χρόνια, όπου οι ανάγκες του παιδιού επεκτείνονται και στη μακρινή όραση. Η μυωπία αυτή συνήθως ακολουθεί καλοήθη πορεία και μετά από μία προοδευτική αύξηση σταθεροποιείται με την ενηλικίωση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της μυωπίας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο.

Θεραπεία

Η μυωπία μπορεί να διορθωθεί με:





επιστροφή στα περιεχόμενα ↑

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ
Τι είναι;

Στον αστιγματισμό, η διαθλαστική δύναμη του ματιού δεν είναι η ίδια σε όλους τους μεσημβρινούς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συγκέντρωση των εισερχομένων στο μάτι ακτινών σε ένα σημείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαταραχές του σχήματος του κερατοειδούς.

Στον αστιγματισμό και τα μακρινά και τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται παραμορφωμένα.
Αυτό συμβαίνει επειδή n καμπυλότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη του την επιφάνεια, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να μην εστιάζονται στο ίδιο επίπεδο.


Διάγνωση

Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται με:

  • μία απλή μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ατόμου
  • τοπογραφία του κερατοειδούς (pentacam, topolyzer)
Θεραπεία


επιστροφή στα περιεχόμενα ↑

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ
Τι είναι;

Η υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία μία παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή αλλά τον συναντά πριν ακόμη σχηματίσει εστία. Έτσι κάθε σημείο ενός αντικειμένου απεικονίζεται στον αμφιβληστροειδή σαν κύκλος σύγχυσης και το αντικείμενο φαίνεται θολό. Το υπερμετρωπικό μάτι δε μπορεί να δει καθαρά ούτε τα μακρινά ούτε τα κοντινά αντικείμενα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της υπερμετρωπίας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο.

Θεραπεία

Η υπερμετρωπία μπορεί να διορθωθεί με:


επιστροφή στα περιεχόμενα ↑

ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ
Τι είναι;

Η πρεσβυωπία αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40-45 ετών. Στην ουσία δεν πρόκειται για πάθηση αλλά για τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού. Βασικό σύμπτωμα είναι η μειωμένη όραση για κοντά. Το άτομο δυσκολεύεται να διαβάσει και κουράζεται μετά από σύντομο διάστημα κοντινής εργασίας. Στην αρχή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, το άτομο με πρεσβυωπία ανακουφίζεται από τα ενοχλήματα απομακρύνοντας από τα μάτια του το αντικείμενο που θέλει να δει καθαρά ή το έντυπο που θέλει να διαβάσει. Mε την πάροδο όμως των χρόνων η προοδευτική μείωση της ικανότητας για προσαρμογή κάνει την ανάγνωση όλο και πιο δύσκολη και τελικά πρακτικά αδύνατη.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο.

Θεραπεία

Η πρεσβυωπία μπορεί να διορθωθεί με:

  • Μεγεθυντικούς φακούς
  • Διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά
  • Φακούς επαφής
  • Γυαλιά ανάγνωσης
  • Διαθλαστική επέμβαση με Laser - PresbyLASIK




πηγη:http://www.eyediathlasis.gr/el/eye-diseases

...
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.489
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Μία από τις πιο συχνές παθήσεις του οφθαλμού είναι ο καταρράκτης. Η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι αυτή που αποκαλούμε «γεροντικός καταρράκτης», η οποία εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού και αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία. Μπορεί όμως να προκληθεί και από νοσήματα, συστηματικά ή οφθαλμολογικά, από λήψη φαρμάκων ή από τραυματισμούς (μετατραυματικός καταρράκτης), ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης).

Τι είναι;

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Ο κρυσταλλοειδής φακός, ο όποιος βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του οφθαλμού), είναι φυσιολογικά διαυγής. Μέσα από αυτόν περνάει το φως για να φτάσει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας ο φακός αυτός χάνει την αρχική του σύσταση και αρχίζει να θολώνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εισέρχεται το φως μέσα στο βολβό με όλη του την ένταση και σταδιακά να μειώνεται η όραση. Ανάλογα με το βαθμό της θόλωσης, το ρυθμό της εξέλιξης και το σημείο του φακού στο όποιο εμφανίζεται αυτή η θόλωση εξαρτάται η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί ο καταρράκτης.

Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ σύμπτωμα που έχει ο καταρράκτης είναι η σταδιακή μείωση της όρασης. Πόνος, αίσθημα ξένου σώματος, ερυθρότητα, δακρύρροια ΔΕΝ είναι συμπτώματα που οφείλονται στον καταρράκτη.

Τεχνική αφαίρεσης του καταρράκτη

  • Η πιο διαδεδομένη τεχνική είναι αυτή της φακοθρυψίας. Κατά την επέμβαση ο θαμπός φακός αφαιρείται και αντικαθιστάται με έναν διαυγή, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (IOL).
  • Femtosecond Laser - LenSx

    Τελευταίας γενιάς μηχάνημα για τη χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη.




επιστροφή στα περιεχόμενα ↑

ΓΛΑΥΚΩΜΑ
Τι είναι;

Το γλαύκωμα είναι η ασθένεια του ματιού, η οποία εξαιτίας του αποκλεισμού της ροής του υδατοειδούς υγρού που παράγεται από το ακτινωτό σώμα, αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση και καταστρέφει τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνος. Εάν η ενδοφθάλμια πίεση παραμείνει υψηλή, χωρίς να αντιμετωπιστεί, τότε η όραση κινδυνεύει να πάθει βλάβη. Τα γαγγλιακά κύτταρα βοηθούν το οπτικό νεύρο να μεταφέρει πληροφορίες. Τα γενικά συμπτώματα του γλαυκώματος είναι η φωτοευαισθησία, η δακρύρροια, η θόλωση του κερατοειδούς, ο πόνος, η διαστολή των οφθαλμών και οι σπασμοί των βλεφάρων. Τα παιδιά πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, εάν προσβληθούν από γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο από ασθένειες, οι οποίες προκαλούν καταστροφή του οπτικού νεύρου. Η καταστροφή αυτή επέρχεται σαν αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης που προκαλούν τα υγρά στο εσωτερικό του ματιού. Αυτή η αυξημένη πίεση προκαλείται από την περίσσεια των υγρών που βρίσκονται μέσα στο μάτι.

Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή απώλεια της όρασης. Είναι δυνατόν να διατηρηθεί η όραση του ασθενούς σε περίπτωση γλαυκώματος, εάν αυτό διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η ασθένεια αυτή δυστυχώς ξεκινάει χωρίς προφανή συμπτώματα. Γι' αυτό το άτομο που έχει γλαύκωμα συνήθως δε γνωρίζει την κατάστασή του παρά μόνο όταν έχει ήδη έχει λάβει χώρα σοβαρή απώλεια όρασης. Περίπου το 50% από αυτούς που έχουν γλαύκωμα δεν το γνωρίζουν. Η ζημιά που προκαλεί το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη.

Θεραπεία:

θεραπεία του γλαυκώματος μπορεί να γίνει με:

  • Αντι-γλαυκωματικά κολλύρια
  • Selective Laser Trabeculoplasty
  • Χειρουργική Αντιμετώπιση – Τραμπεκουλεκτομή
  • Βαλβίδες


Στον παρακατω συνδεσμο μπορειτε να δειτε και αλλες ασθενειες,οχι και τοσο γνωστες.

πηγη:http://www.eyediathlasis.gr/el/eye-diseases
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.489
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Άλλες Συχνές Παθήσεις

Βλεφαρίτιδα


Τι ακριβώς είναι η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα (blepharitis) είναι μία συνήθης και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων. Τα βακτηρίδια που υπάρχουν στην δερματική επιφάνεια γύρω από τους οφθαλμούς, είναι δυνατόν σε ορισμένα άτομα να αναπτυχθούν στο δέρμα στη βάση των βλεφαρίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των ματιών. Η κατάσταση αυτή συχνά συμβαίνει σε άτομα που παρουσιάζουν ροπή για λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώιμη παιδική ηλικία με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχίσει στην υπόλοιπη ζωή σαν χρόνια κατάσταση.

Συμπτώματα:

  • αίσθημα καψίματος
  • φαγούρα
  • κνησμός
  • φωτοευαισθησία (φωτοφοβία)
  • αίσθηση ξένου σώματος (εντονότερη με το ξύπνημα)
  • κίτρινες κρούστες στις άκρες των βλεφάρων


Αντιμετώπιση:

Η βλεφαρίτιδα είναι μια οφθαλμική κατάσταση που μπορεί να μην θεραπευθεί, μα μπορεί να ελεγχθεί με μερικά απλά καθημερινά μέτρα:

  • ελαφρά πλύση των βλεφαρίδων
  • χρήση βρεγμένης πετσέτας με ζεστό νερό η χαμομήλι (υγροποίηση των λιπαρών εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους αδένες των βλεφάρων), τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα
  • χρήση αντιβιοτικής αλοιφής (μετά από συνταγογράφηση)
  • χρήση τεχνητών δακρύων για τον περιορισμό της ξηροφθαλμίας
  • χρήση στεροϊδών (για περιορισμό της φλεγμονής)
  • χρήση άλλων αντιβιοτικών (για περιορισμό των βακτηρίων στα βλεφαρα)
  • κατανάλωση σταφυλιών: η φλούδα των σταφυλιών είναι πλούσια σε μία αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη η οποία έχει βρεθεί πως είναι αποτελεσματική στην εξουδετέρωση νιτρωδών ουσιών που συμβάλλουν στην φλεγμονή


Δακρύρροια


Τι ακριβώς είναι η δακρύρροια;

Σε ορισμένα άτομα, τα δάκρυα λιμνάζουν στο μάτι είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής είτε λόγω κακής αποχέτευσής τους. Η περίσσεια των δακρύων έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται το μάτι υγρό, να συγκεντρώνεται το δάκρυ κατά μήκος του κάτω βλεφαρικού χείλους και τέλος από εκεί να πέφτει στο μάγουλο. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τη δακρύρροια (tearing). Η δακρύρροια μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική καθώς θολώνει την όραση, ενώ οι ασθενείς χρειάζεται να σκουπίζουν τα μάτια τους, σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν συνεχώς.

Βασικά αίτια αυξημένης παραγωγής δακρύων:

  • οφθαλμικές αλλεργίες
  • γλαύκωμα
  • μολύνσεις
  • ξηροφθαλμία
  • φυσικά ερεθίσματα (αέρας, καπνός)
  • βλεφαρικοί όγκοι
  • τραύματα του κόγχου
  • συγγενή ελλείμματα βλεφάρου


Αντιμετώπιση και θεραπεία:

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του αποφραγμένου δακρυϊκού πόρου. Μια πρωτοποριακή μέθοδος είναι ενδοσκοπική ασκορινοστομία. Ο σκοπός αυτής της επέμβασης είναι, από τη στιγμή που ο ρινοδακρυϊκός πόρος είναι αποφραγμένος, να δημιουργηθεί μια νέα παροχέτευση δακρύων ανάμεσα στο δακρυϊκό ασκό και το εσωτερικό της μύτης, μέσω μιας παράκαμψης (bypass) πιο ψηλά από το επίπεδο της απόφραξης του ρινοδακρυϊκού πόρου. Η τεχνική έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. αντικά πλεονεκτήματα: Στην περίπτωση όπου συνυπάρχουν όλες οι αιτίες (φλεγμονή οφθαλμού με χαλαρό βλέφαρο και φραγμένο δακρυϊκό πόρο), χρειάζεται σύνθετη αντιμετώπιση από τον ειδικό χειρουργό, ώστε να διορθωθούν οι αιτίες σε μια εγχείρηση κατά την οποία θα διενεργηθούν όλες οι επεμβάσεις. Οι ασθενείς με δακρύρροια χρειάζεται να έχουν πλήρη εκτίμηση, έτσι ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να αποφασιστεί το ακριβές πλάνο της θεραπείας.



Διπλωπία


Τι ακριβώς είναι η διπλωπία όρασης;

Η διπλή όραση ή διπλωπία (double vision) είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα γιατί ο πάσχων ενώ προσηλώνει σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο βλέπει δύο είδωλα. Μερικές φορές λόγω κάποιου ερεθισμού ή ήπιου τραυματισμού του οφθαλμού ο ασθενής αναφέρει ότι βλέπει προσωρινά θολά ή διπλά. Η πραγματική διπλωπία όμως αποτελεί συνέπεια παράλυσης ή απλής πάρεσης (αδυναμίας) του οφθαλμοκινητικού μυός.



Που οφείλεται η διπλωπία;

Τα αίτια της διπλωπίας είναι αρκετά και τα κυριότερα είναι τα παρακάτω:

  • απλή ίωση
  • θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια
  • τραυματισμός των οφθαλμών
  • νευρολοίμωξη
  • τραύμα των οφθαλμικών μυών
  • όγκοι εγκεφάλου
  • ανεύρυσμα εγκεφάλου
  • σακχαρώδης διαβήτης
  • αρτηριοσκλήρωση
  • κροταφική αρτηρίτιδα
  • μυασθένεια
  • κρανιοεγκεφαλική κάκωση
  • υπέρταση
  • αγγειακό επεισόδιο
Αντιμετώπιση:

Μια τέτοια κατάσταση χρειάζεται επιβεβαίωση με νευροαπεικονιστικές μεθόδους. Στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνεται με το κλείσιμο του ματιού. Εάν δεν διορθωθεί, πιθανόν να χρειαστεί επέμβαση ή χορήγηση γυαλιών με πρίσματα, που όμως δεν γίνονται πάντοτε ανεκτά από τον ασθενή. Για τη διπλωπία θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν οφθαλμίατρο. Εαν υπάρχει υποψία νευρολογικού νοσήματος, θα πρέπει να επισκεφθείτε και ένα νευρολόγο.


Δυσχρωματοψία

Τι ακριβώς είναι η δυσχρωματοψία;

Δυσχρωματοψία ή δαλτονισμός χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τα χρώματα. Συνήθως υπάρχει αδυναμία στο να διακρίνουμε το κόκκινο (πρωτανοπία), το πράσινο (δευτερανοπία) ή το κυανό (τριτανοπία). Η δυσχρωματοψία αφορά κυρίως τους άνδρες (8% του ανδρικού πληθυσμού) και λιγότερο τις γυναίκες (0.5% του γυναικείου πληθυσμού). Είναι δυνατόν να κληρονομηθεί. Το παράδοξο είναι πως οι περισσότεροι πάσχοντες αγνοούν το πρόβλημα τους. Αντιλαμβάνονται πολλές φορές τα διαφορετικά χρώματα σαν διαφορετικής φωτεινότητας.



Ορισμένες παθήσεις που εμφανίζονται κατά την διάρκεια της ζωής μας, μπορούν να μας κάνουν να αποκτήσουμε δυσχρωματοψία. Τέτοιες παθήσεις είναι: όγκοι του οπτικού νεύρου, παθήσεις της ωχράς, οπτικές νευρίτιδες, βλάβες στον ινιακό λοβό του εγκέφαλου. Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως τα κωνία, που βρίσκονται συγκεντρωμένα κυρίως στην περιοχή της ωχρας κηλίδας, είναι τα υπεύθυνα κύτταρα για την αντίληψη των χρωμάτων.

...
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.489
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Επιπεφυκίτιδα


Τι ακριβώς είναι η επιπεφυκίτιδα;

Με τον όρο επιπεφυκίτιδα (conjunctivitis) εννοούμε την φλεγμονή του επιπεφυκότα η οποία χαρακτηρίζεται από αγγειοδιαστολή, ποικίλη κυτταρική διήθηση και εξοίδηση. Οι επιπεφυκίτιδες, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της φλεγμονής, διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες. Μια επιπεφυκίτιδα θεωρείται χρόνια όταν παραμένει η φλεγμονή για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες επιπεφυκίτιδες διακρίνονται σε λοιμώδεις και μη λοιμώδεις. Ένα από τα κριτήρια για να θεωρηθεί μια επιπεφυκίτιδα λοιμώδης ή μη λοιμώδης είναι ο τύπος των εκκρίσεων και ο τρόπος εμφάνισης της φλεγμονής. Όταν υπάρχουν άφθονες εκκρίσεις πρασινοκίτρινης χροιάς τότε σε μεγάλη πιθανότητα η επιπεφυκίτιδα αυτή είναι λοιμώδης. Αντίθετα, όταν οι εκκρίσεις είναι λίγες και άσπρης απόχρωσης τότε είναι πιθανότερο η επιπεφυκίτιδα να είναι μη λοιμώδης.



Διάφορες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα:

Οι πιο συνηθισμένες είναι: λοιμώξεις, αλλεργίες και ερεθισμός από την ατμόσφαιρα. Επειδή ο επιπεφυκότας είναι ένας απλός ιστός, αντιδρά σε όλους αυτούς τους ερεθισμούς πάντα με τον ίδιο τρόπο: κοκκινίζει. Επίσης, βακτηριακές λοιμώξεις από μικρόβια όπως είναι ο σταφυλόκοκκος ή ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλα στο μάτι, που συνοδεύεται με έκκριση αρκετής ποσότητας πύου (τσίμπλες). Αν η ποσότητα του πύου είναι πολύ μεγάλη, είναι πιθανό να υπάρχει οξεία λοίμωξη. Σ' αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο σύντομα. Εξάλλου μερικές βακτηριακές λοιμώξεις είναι περισσότερο χρόνιες και μπορεί να προκαλέσουν κρούστες, σε ήπια όμως μορφή, στις βλεφαρίδες το πρωί. Άλλες αιτίες της επιπεφυκίτιδας είναι οι ιογενείς λοιμώξεις. Πολλοί ιοί προκαλούν κοκκινίλα στο μάτι, πονόλαιμο και συνάχι. Άλλοι πάλι μπορεί να μολύνουν μόνο το μάτι. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα προκαλεί συνήθως υδαρές έκκριμα και μπορεί να διαρκέσει από μια έως δύο βδομάδες.

Μορφές επιπεφυκίτιδας:

  • Εποχιακή Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα: η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, γνωστή σαν επιπεφυκίτιδα εκ χόρτου, αποτελεί το 50% των αλλεργικών επιπεφυκίτιδων και προκαλείται από μεταφερόμενα από τον αέρα αλλεργιογόνα. Ασθενείς με εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως διαμαρτύρονται για κνησμό, ερυθρότητα, δακρύρροια και κάψιμο. Η συμμετοχή των οφθαλμών μπορεί να είναι η μοναδική εκδήλωση της νόσου, αλλά οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν συμπτώματα και από τη μύτη και από τον φάρυγγα. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται όταν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα για την εκδήλωση της αλλεργίας είναι άφθονα στο περιβάλλον. Έτσι, ασθενείς ευαίσθητοι στη γύρη των δέντρων παρουσιάζουν τα συμπτώματα αυτά κατά την άνοιξη. Είναι επίσης σημαντικό να τονισθεί ότι οι ασθενείς με εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα παρουσιάζουν υποτροπιάζοντα επεισόδια, των οποίων η βαρύτητα ποικίλλει όχι μόνο από χρόνο σε χρόνο αλλά και από μέρα σε μέρα
  • Εαρινή Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: η εαρινή αλλεργική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι συνήθως υποτροπιάζουσα, αμφοτερόπλευρη νόσος η οποία προσβάλλει πιο συχνά τους άρρενες ηλικίας από 3 μέχρι 25 έτη με πιο συχνή αυτή κάτω των 10 ετών. Είναι πιο συχνή σε ξηρά και ζεστά κλίματα. Αν και η νόσος μπορεί να είναι ενεργή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, εντούτοις είναι πιο έντονη κατά τους πιο ζεστούς μήνες, δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου. Οι ασθενείς με εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα έχουν θετικό τόσο το ατομικό τους ιστορικό για εποχιακές αλλεργίες, ατοπικές δερματίτιδες και άσθμα όσο και το οικογενειακό τους ιστορικό για αλλεργίες ποικίλης εκδήλωσης. Μετά από 2 έως 8 έτη ενεργού νόσου, η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών με εαρινή αλλεργική κερατοεπιπεφυκίτιδα παρουσιάζει αυτόματη ίαση. Η εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλεί έντονο κνησμό, αίσθημα ξένου σώματος, λευκές παχιές νηματοειδής εκκρίσεις, φωτοφοβία, κάψιμο και ερυθρότητα


Αντιμετώπιση:

Η αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών πριν φτάσετε στον γιατρό είναι οι εξής: Αρχικά να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών με τα χέρια. Χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου για την προστασία της οφθαλμικής επιφάνειας από τα αλλεργιογόνα και την αντιμετώπιση της φωτοφοβίας. Έπειτα τοποθετείτε κρύες κομπρέσες πάνω στα κλειστά βλέφαρα, φροντίζοντας πάντοτε πιο μπροστά να έχετε πλύνει τα χέρια σας και προτιμάτε τα τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά από το απλό νερό της βρύσης για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από την οφθαλμική επιφάνεια. Απομακρύνετε άμεσα τους φακούς επαφής που λειτουργούν ως «σφουγγάρι», κατακρατώντας τα αλλεργιογόνα.



Κερατίτιδα


Τι ακριβώς είναι η κερατίτιδα;

Η κερατίτιδα (keratitis) είναι μια φλεγμονή και εξέλκωση στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Συνήθως προκαλείται από εξωτερικούς λοιμώδεις παράγοντες και μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα (εξωγενής κερατίτιδα) ή από συστηματικές ασθένειες (ενδογενής κερατίτιδα). Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί από μηχανικούς, χημικούς ή θερμικούς τραυματισμούς αλλά και αβιταμίνωση (βιταμίνη Α). Τα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης είναι οφθαλμικό άλγος, δακρύρροια, φωτοευαισθησία, οίδημα κερατοειδούς και μείωση της οπτικής οξύτητας.



Αίτια, διάγνωση και θεραπεία:

Ένας οφθαλμός με κερατίτιδα εξετάζεται για απώλεια της διαφάνειας του κερατοειδούς και για φλεγμονή. Η εξέταση πραγματοποιείται με τη χρήση σχισμοειδούς λυχνίας για καλύτερη εκτίμηση του οφθαλμού. Ένας ασθενής με κερατίτιδα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τρίβει τον οφθαλμό, αφού είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν επιπλέον επιπλοκές. Χορηγείται από τον οφθαλμίατρο φαρμακευτική αγωγή η οποία και πρέπει να τηρείται προσεκτικά κατόπιν εκπαίδευσης του ασθενούς. Συνήθως η αγωγή περιλαμβάνει και ζεστές κομπρέσες για ανακούφιση του άλγους, χαμηλό φωτισμό ή γυαλιά ηλίου στην περίπτωση φωτοφοβίας και μια ισορροπημένη δίαιτα. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι πιθανό να προκαλέσει έξαρση της νόσου. Τονίζεται τέλος πως αρκετές μορφές κερατίτιδας είναι μεταδοτικές, επομένως οι εξεταστές είναι απαραίτητο να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις. Γι'αυτόν τον λόγο τόσο ο ασθενής όσο και οι συνοδοί ενημερώνονται κατάλληλα για τα μέτρα αντιμετώπισης.

Κυριότερες μορφές κερατίτιδας:

Οι πιο γνωστές εξωγενείς κερατίτιδες είναι η καταρροϊκή (μετά από λοιμώδη επιπεφυκίτιδα), η ερπητική κερατίτιδα (από τον ιό του απλού έρπητα) και το έλκος κερατοειδούς (ύστερα από τραυματισμό του κερατοειδούς). Η πιο τυπική μορφή της ενδογενούς κερατίτιδας είναι η παρεγχυματώδης κερατίτιδα, η οποία παρατηρείται σε παιδιά και εφήβους.


...
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.489
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Κριθή


Τι ακριβώς είναι η κριθή (κριθαράκι) και πώς δημιουργείται;

Η κριθή (κριθαράκι) είναι μία μικροβιακή φλεγμονή της ρίζας των βλεφαρίδων ή των γειτονικών μικροαδένων των βλεφάρων. Δημιουργείται μικρό πυώδες απόστημα, συνήθως επώδυνο. Η κριθή μπορεί να είναι είτε εσωτερική είτε εξωτερική. H εσωτερική κριθή, που είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων (πυώδης θυλακίτιδα) με συμμετοχή των παρακείμενων σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων. Η εξωτερική κριθή είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή των αδένων του Meibomius. Συνήθως αποφράσσεται ο εκφορητικός πόρος και επιμολύνεται με σταφυλόκοκκο.

Αίτια και παράγοντες που την πυροδοτούν:

  • φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων (εσωτερική)
  • φλεγμονή αδένων των βλεφαρίδων (εξωτερική).
  • μικροβιακό αίτιο (π.χ. σταφυλόκοκκος)


Θεραπεία:

Η θεραπεία γίνεται με θερμά επιθέματα (ζεστές κομπρέσες) και εκρίζωση της βλεφαρίδας που δημιουργεί το πρόβλημα. Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση συστηματικά ή και τοπικά με πολύ καλά αποτελέσματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται διάνοιξη.

Προφύλαξη:

Η καλή υγιεινή των βλεφάρων, και γενικά των οφθαλμών, καθώς και των χεριών όταν πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τα μάτια, βοηθούν στην αποφυγή φλεγμονών της περιοχής (βλεφαρίτιδες και άλλες φλεγμονές των οφθαλμών).



Ξηροφθαλμία


Τι ακριβώς είναι η ξηροφθαλμία και ποια τα κυριότερα αίτια;

Κάποιοι άνθρωποι δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ώστε τα μάτια τους να διατηρούνται σε 'βολική' κατάσταση. Η παραγωγή δακρύων φυσιολογικά ελαττώνεται όσο μεγαλώνουμε. Παρά το γεγονός ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να επέλθει τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες κάθε ηλικίας, οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να σχετίζεται με αρθρίτιδα και να συνοδεύεται από ξηροστομία. Άτομα με ξηροφθαλμία, ξηροστομία και αρθρίτιδα θεωρείται ότι πάσχουν από το σύνδρομο Sjogren. Μεγάλη ποικιλία κοινών φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηροφθαλμιία μειώνοντας την έκκριση δακρύων. Οι άνθρωποι με ξηροφθαλμία είναι συχνά πιο επιρρεπείς στις τοξικές παρενέργειες των φαρμακευτικών ουσιών για το μάτι, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνητών δακρύων.



Συμπτώματα:

  • τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια
  • κνησμός
  • ινώδης βλέννη μέσα ή γύρω από τα μάτια (λήμη ή τσίμπλα)
  • έντονος ερεθισμός του ματιού από τον καπνό ή τον άνεμο
  • δακρύρροια
  • δυσκολία τοποθέτησης φακών επαφής.
Η δακρύρροια από έναν ξηρό οφθαλμό ακούγεται κάπως παράδοξη, αλλά αν τα δάκρυα δεν κρατούν τo μάτι σε αρκετά υγρό περιβάλλον, αυτό ερεθίζεται. Τότε ο δακρυϊκός αδένας παράγει μεγάλη ποσότητα δακρύων που υπερβαίνει το όριο του «αποχετευτικού» συστήματος του οφθαλμού και τελικά ξεχειλίζει από το μάτι.

Θεραπεία:

Η ξηροφθαλμία είναι μια κατάσταση που μπορεί να μην θεραπευτεί ποτέ αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Η πιο πρακτική και αποτελεσματική μέθοδος είναι οι ζεστές κομπρέσες, που θα πρέπει να γίνονται με μια καθαρή μικρή πετσέτα προσώπου. Άλλες μέθοδοι θεραπείας της ξηροφθαλμίας είναι η χορήγηση αντιβιοτικών και καλής ποιότητας δακρύων.



Στεάτιο


Τι ακριβώς είναι το στεάτιο και πότε εμφανίζεται;

Το στεάτιο είναι μια αλλοίωση που συνήθως αποτελείται από λευκοκίτρινες εναποθέσεις λίπους και πρωτεϊνών στον βολβικό επιπεφυκότα (λευκός χιτώνας του οφθαλμού). Εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, μετά από χρόνιο ερεθισμό από τον αέρα και τη σκόνη ή μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο.



Θεραπεία και αντιμετώπιση:

Το στεάτιο γενικά δεν δημιουργεί προβλήματα και δεν χρειάζεται θεραπεία, εκτός αν παρουσιαστεί φλεγμονή. Συνήθως συστήνεται η περιοδική χρήση ενός κολλυρίου τεχνητών δακρύων. Στην περίπτωση που το στεάτιο αποδειχτεί υπερβολικά ενοχλητικό μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, αν και κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ σπάνια. Δεν πρόκειται για όγκο, αλλά για μια μεταβολή του φυσιολογικού ιστού. Δεν εισβάλλει στον κερατοειδή και στον οπτικό άξονα (σε αντίθεση με το πτερύγιο) και έτσι δεν απειλεί την όραση.


πηγη:https://www.ophthalmica.gr/el/pathiseis/item/52-alles-sixnes-pathiseis.html
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.489
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Τι σημαίνουν τα συμπτώματα στα μάτια

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά ταυτοχρόνως είναι και ο καθρέφτης πολυάριθμων προβλημάτων υγείας


Ο Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας, εξηγεί ποια νοσήματα «αποτυπώνονται» στα μάτια και ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγούν αμέσως στον γιατρό.
Γιατί είναι συχνά τα συμπτώματα στα μάτια;

Η όραση είναι η πιο ευαίσθητη και εξελιγμένη αίσθηση. Ετσι λειτουργεί και ως ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σύστημα αντίληψης ασθενειών, κάποιων σοβαρών και άλλων λιγότερο σοβαρών.

Ποια είναι τα συνηθέστερα;

Τα συνηθέστερα είναι η θολή όραση, ο πόνος στα μάτια και το να βλέπει κάποιος διπλά ή πολλαπλά είδωλα, φωτοστέφανο γύρω από φώτα, μαύρα στίγματα, τελίτσες, γραμμούλες ή αστεράκια που κινούνται σαν να επιπλέουν, λάμψεις ή/και αστραπές.

Καθένα από αυτά έχει τη δική του αιτιολογία. Τα σημάδια, λ.χ., που μοιάζουν να επιπλέουν είναι στην πραγματικότητα μικροσκοπικά συνονθυλεύματα κυττάρων ή υλικού που «κολυμπάνε» μέσα στο υαλώδες σώμα – το υγρό που γεμίζει το εσωτερικό των ματιών.

Αν και αυτά τα σημάδια μοιάζουν να περνάνε μπροστά από τα μάτια, βρίσκονται στο εσωτερικό τους και αυτό που βλέπουμε είναι η σκίαση που κάνουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ματιού και διαθέτει τους υποδοχείς της όρασης.
Παίζει ρόλο η διάρκειά τους;

Σίγουρα παίζει. Αν ένα σύμπτωμα είναι στιγμιαίο ή έστω ολιγόλεπτο, συνήθως δεν υποδηλώνει κάτι σοβαρό, αλλά αν επιμένει επί ώρες, αυτονόητο είναι ότι απαιτεί έλεγχο από τον πλησιέστερο οφθαλμίατρο.

Ωστόσο, έχει σημασία και για τι είδους σύμπτωμα μιλάμε – άλλο είναι λ.χ. να βλέπει κάποιος αστεράκια και άλλο να θολώσει η όρασή του ή να αρχίσει να βλέπει διπλά.
Ποια νοσήματα προκαλούν συχνότερα προβλήματα στα μάτια;

Εκτός από τις οφθαλμοπάθειες, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 185 συστηματικά (του οργανισμού) νοσήματα επίσης προκαλούν συμπτώματα στα μάτια, ενώ ο πλήρης έλεγχος των ματιών μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση ακόμα και πρώιμων προβλημάτων υγείας.

Η διαφανής κατασκευή τους, λ.χ., επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να εξετάσει πολύ εύκολα την αγγειακή κατάσταση του αμφιβληστροειδούς.

Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί εμβρυογενετικά αλλά και λειτουργικά τμήμα του εγκεφάλου, παρότι βρίσκεται μέσα στον οφθαλμό. Ετσι, η εξέτασή του μπορεί να επιτρέψει την άμεση διάγνωση αγγειακών αλλαγών που προκαλούνται λ.χ. από τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη θραύση πλακών στις καρωτίδες (είναι οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο) και πολλά αιματολογικά σύνδρομα.

Στα μάτια μπορεί επίσης να γίνουν αντιληπτές η αναιμία, η ιδιαίτερα αυξημένη χοληστερόλη, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η μυασθένεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλά άλλα νοσήματα. Ακόμα και η κακοποίηση των βρεφών μπορεί να φανεί (shaken baby syndrome).
Πότε πρέπει να πάει κάποιος στον οφθαλμίατρο;

Ολοι πρέπει να εξετάζουν προληπτικά μία φορά τον χρόνο τα μάτια τους. Από κει και πέρα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας συνιστούν άμεσο έλεγχο από έναν οφθαλμίατρο όταν κάποιος παρουσιάζει μερική ή πλήρη τύφλωση σε ένα ή και στα δύο μάτια (ακόμα κι αν είναι παροδική), βλέπει διπλά (ακόμα κι αν είναι παροδικό) ή έχει την αίσθηση ότι έχει τραβηχτεί μια κουρτίνα στα μάτια του.

Αμεσος έλεγχος απαιτείται και όταν κάποιος ξαφνικά έχει τυφλά σημεία, βλέπει φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα ή έχει διαταραγμένη όραση σε κάποια σημεία του οπτικού του πεδίου.

Επείγον περιστατικό είναι επίσης το να παρουσιάσει κάποιος θόλωμα της όρασης και ταυτοχρόνως πόνο στο μάτι, ιδίως εάν το μάτι του ξαφνικά κοκκινίσει.
Συμπτώματα και πιθανές αιτίες1

* Διπλωπία: Θυρεοειδοπάθεια, μυασθένεια, μικρό αγγειακό επεισόδιο λόγω υπέρτασης, απλός στραβισμός

* Θολή όραση: Διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία,) καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αιμορραγία, νευρολογικά προβλήματα

* Παραμορφωμένη όραση: Προβλήματα ωχράς κηλίδας

* Κίτρινη όραση: Προβλήματα ωχράς κηλίδας, καταρράκτης

* Φωτεινό πλαίσιο που τρεμοσβήνει: Οπτική ημικρανία

* Λάμψεις, αστραπές, μαύρα σημαδάκια που μετακινούνται: Αποκόλληση υαλοειδούς (υαλώδους σώματος) ή αμφιβληστροειδούς

* Όραση με σμίκρυνση: Προβλήματα ωχράς κηλίδας, σακχαρώδης διαβήτης

* Όραση με επίπεδα (ο πάσχων βλέπει από τη μέση και πάνω και όχι από τη μέση και κάτω): Αγγειακό επεισόδιο, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αιμορραγία στο υαλώδες σώμα

* Κλείσιμο βλεφάρων: Μυασθένεια, πτώση βλεφάρων

* Όραση σαν μέσα από σωλήνα: Γλαύκωμα

* Γκρι όραση για μερικά δευτερόλεπτα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από θρόμβο στην καρωτίδα (αρτηρία εγκεφάλου)

* Φωτοστέφανο (ύπαρξη θολού κύκλου γύρω από τα φώτα): Μυωπία, οξύ γλαύκωμα

* Τυφλά σημεία (ή σκότωμα, είναι σημείο του οπτικού πεδίου στο οποίο δεν βλέπει ο ασθενής): Πολλαπλές αιτίες (λ.χ. γλαύκωμα, τραύμα του αμφιβληστροειδούς, προβλήματα ωχράς κηλίδας, επιπλοκες σακχαρώδους διαβήτη)

* Νυκταλωπία (μειωμένη όραση το βράδυ): Μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (συνήθως κληρονομούμενη), σιδήρωση αμφιβληστροειδούς, μη διορθωμένη μυωπία, καταρράκτη, κίρρωση ήπατος.

* Σκοτεινή «κουρτίνα» (από το πλάι προς το κέντρο): Αιμορραγία, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

* Πόνος κατά την κίνηση του ματιού: Σκλήρυνση κατά πλάκας, θυρεοειδοπάθεια

* Εξόφθαλμος (προεξοχή των ματιών): Υπερθυρεοειδισμός

Οι αιτίες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές.
Tip

Να πηγαίνετε προληπτικά στον οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο. Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία και να συνεχίζεται δια βίου
Πρόληψη

* Να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου

* Να φοράτε γυαλιά ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε σφυρί, τροχό ή οποιοδήποτε εργαλείο συγκόλλησης

* Αν φοράτε διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής, να επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό για επανέλεγχο

* Μην καπνίζετε

* Μην υπερκαταναλώνετε αλκοόλ

* Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

* Να ελέγχετε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας

* Να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αν είναι αυξημένα

* Να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά
Αριθμοί

246 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ήπια έως σοβαρή διαταραχή της όρασης

39 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τύφλωση (το 51% εξαιτίας καταρράκτη)

40% του γενικού πληθυσμού έχει μυωπία

40% του γενικού πληθυσμού έχει υπερμετρωπία

20% του γενικού πληθυσμού έχουν τέλεια όραση

0,5% των ενηλίκων πάσχουν από γλαύκωμα

1 στους 10 στις ηλικίες άνω των 65 ετών πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Αυτό το ξέρατε;

Ο καταρράκτης (θόλωμα φακού του ματιού) είναι εξαιρετικά συνηθισμένος. Προσβάλλει το 42% των ατόμων ηλικίας 52-64 ετών, το 60% στις ηλικίες 65-74 ετών και το 91% στις ηλικίες 75-85 ετών.


Πηγη: http://www.newsbomb.gr/bombplus/blo...mainoyn-ta-symptomata-sta-matia#ixzz54wSdoOZw

Τελειωνω με ενα λιτο αλλα περιεκτικο αρθρακι.Δεν μπορω να το αντιγραφω,αλλα μπορειτε να το διαβασετε στο fanpage.gr.Τιτλος του,"8 Συμπτωματα σοβαρων ασθενειων που εκδηλωνονται στα ματια".

Μην βαρεθειτε να τα διαβασετε,αξιζει τον κοπο.
 

Zatara

member
Δημοσιεύσεις
1.423
Ηλικία
54
Περιοχή
Κουκουβάουνες
Μοτοσυκλέτα
Daytona DY 125RS EFI '17
Όνομα
Γιαβάσης Βλάμης
Ου γαρ έρχεται μόνον...

Ήδη +2.5 βαθμούς πρεσβυωπίας, δεν μπορώ πια να διαβάσω χωρίς γυαλιά (αυτά τα ωραία τα μαγκιόρικα που δίνουν κύρος και γοητεία :D ), ήδη τα γυαλιά της μυωπίας τα έκανα πολυεστιακά για να μην έχω βάλε-βγάλε...ειδικά δε όταν ανεβαίνει το ζάχαρο δεν βλέπω την τύφλα μου, ειδικά τα πρωινά.
 

StepaS

well know member
Δημοσιεύσεις
3.187
Μοτοσυκλέτα
KTM 1290 Super Adventure S
Όνομα
Vagelis
Εγώ πάσχω από δυσχρωματοψια... και όπως λέει και το άρθρο πολύς κόσμος πάσχει και δεν το γνωρίζει.

Εγώ το έμαθα στα 18 μου όταν πήγα να βγάλω δίπλωμα. Μέχρι τότε μου κάνανε πλάκα κάθε φορά που μπερδευα τα χρώματα διαφόρων αντικειμένων...
Ευτυχώς δεν είχα πρόβλημα στο να βγάλω ερασιτεχνικό δίπλωμα αλλά απαγορεύεται να βγάλω επαγγελματικό.
 

Zatara

member
Δημοσιεύσεις
1.423
Ηλικία
54
Περιοχή
Κουκουβάουνες
Μοτοσυκλέτα
Daytona DY 125RS EFI '17
Όνομα
Γιαβάσης Βλάμης
Εγώ πάσχω από δυσχρωματοψια... και όπως λέει και το άρθρο πολύς κόσμος πάσχει και δεν το γνωρίζει.

Εγώ το έμαθα στα 18 μου όταν πήγα να βγάλω δίπλωμα. Μέχρι τότε μου κάνανε πλάκα κάθε φορά που μπερδευα τα χρώματα διαφόρων αντικειμένων...
Ευτυχώς δεν είχα πρόβλημα στο να βγάλω ερασιτεχνικό δίπλωμα αλλά απαγορεύεται να βγάλω επαγγελματικό.

Το ίδιο θέμα έχω κι εγώ και το ανακάλυψα στα 18 όταν έβγαλα δίπλωμα, μετά το επιβεβαίωσα και στο στρατό, το θέμα είναι ότι βλέπω κανονικά τα χρώματα αλλά
δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους αριθμούς στις καρτέλες της εξέτασης ! Κι εμένα στο δίπλωμα γράφει απαγορεύεται η μετατροπή σε επαγγελματικό από το 89 που το έβγαλα !
Έτσι με κόψανε και στην σχολή πλοιάρχων και κατέληξα μηχανικός, όχι ότι με χάλασε δηλαδή :D
 

User V

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.090
Σπάνιο και σημαντικό να ξεκινάς ένα σοβαρό θέμα με την παραδοχή ότι σε άγγιξε προσωπικά.Επισης σημαντικό η αναφορά των ενεργειών που γίνονται για να συμβαδίσει κάποιος με το οποίο θεματάκι.
Πάνο cdefg για την ολη παρουσιαση.Νίκο & Βαγγέλη Bcdefghg από τον πρεσβύωπα omega.(*)

Ο τιτλος ειναι κορυφαιος Πάνο.Smileys drinking beer Emoticon



(*)Όποιος με πει καλόγερο να BANαριστεί εν λευκό.abcdefghgk
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.155
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
εσεις οι κω--γεροι να επισκεπτεστε τακτικά τον οφθαλμιατρο σας
εμείς τα νιάτα με τα σχιστά μυγδαλωτά μπλού ματακια μας
για το μονο που εχουμε να ανησυχουμε ειναι ο αστιγματισμός μας...
:D:D:Dfunnyfunnyfunny
 

Dimitris Amaliada

well know member
Δημοσιεύσεις
3.997
Ηλικία
59
Περιοχή
Αμαλιάδα
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GS ADV 2006
Όνομα
Dimitris Amaliada
Περιοχή
ΑΜΑΛΙΑΔΑ
εσεις οι κω--γεροι να επισκεπτεστε τακτικά τον οφθαλμιατρο σας
εμείς τα νιάτα με τα σχιστά μυγδαλωτά μπλού ματακια μας
για το μονο που εχουμε να ανησυχουμε ειναι ο αστιγματισμός μας...
:D:D:Dfunnyfunnyfunny
abcdefghgkabcdefghgkabcdefghgkabcdefghgkabcdefghgkabcdefghgkabcdefghgkabcdefghgkabcdefghgkabcdefghgk
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.169
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
εσεις οι κω--γεροι να επισκεπτεστε τακτικά τον οφθαλμιατρο σας
εμείς τα νιάτα με τα σχιστά μυγδαλωτά μπλού ματακια μας
για το μονο που εχουμε να ανησυχουμε ειναι ο αστιγματισμός μας...
:D:D:Dfunnyfunnyfunny
Ισχύει και γιαυτους που έχουν τσακιρικα ματακια;
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.489
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
εσεις οι κω--γεροι να επισκεπτεστε τακτικά τον οφθαλμιατρο σας
εμείς τα νιάτα με τα σχιστά μυγδαλωτά μπλού ματακια μας
για το μονο που εχουμε να ανησυχουμε ειναι ο αστιγματισμός μας...
:D:D:Dfunnyfunnyfunny

Xωρις να θελω να θιξω την νεολαια του φορουμ,τα σοβαροτερα απο αυτα εμφανιζονται και στις πιο νεες ηλικιες.

Aυτος ειναι και ο σκοπος του θεματος.Διαγνωση απο νωρις.
 

Sofia

member
Δημοσιεύσεις
1.317
Ηλικία
44
Περιοχή
Λαμία_Άρτα
Μοτοσυκλέτα
Honda cb500x
Όνομα
Sofia
Περιοχή
Λαμία_Άρτα
Εγω εχω υπερμετρωπία την οποία ανακάλυψα ξαφνικά το καλοκαίρι επιστρέφοντας απο βόλτα με τη μηχανή. Ειχε νυχτώσει για τα καλα και ξαφνικα παρατήρησα οτι θολώνουν τα πάντα μπροστά μου.

Απο τότε κυριως σε διαβασμα και οδήγηση φοράω τα γυαλάκια μου, παρόλα αυτά ομως ιδιαίτερα το βραδυ δυσκολευομαι και κουράζομαι αρκετά στην οδήγηση.
 
Top Bottom